Από που ξεκίνησε η παράδοση να τρώμε σοκολάτα του Αγίου Βαλεντίνου - Μια top συνταγή!

Η σοκολάτα είναι στατιστικά το αγαπημένο γλυκό σε Ευρώπη και Αμερική. Πώς όμως συνδυάζεται με την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και γιατί έγινε η επίσημη λιχουδιά των ερωτευμένων;
 

Οι απαρχές της ιστορικής διασύνδεσης δεν είναι καθόλου σαφείς. Η σοκολάτα θεωρούνταν αφροδισιακό από την εποχή των Αζτέκων και κάποτε ήταν διαθέσιμη μόνο για τους πλούσιους. Οι Ισπανοί κατακτητές την έφεραν μαζί τους πίσω στην Ευρώπη και σύμφωνα με το The Oxford Companion to Food, οι Ιταλοί σεφ έξυναν κομμάτια σοκολάτας πάνω από το ριζότο τους στα τέλη του 17ου αιώνα, ενώ οι Γάλλοι τις έκαναν παστίλιες τον 18ο αιώνα, ένα από τα αγαπημένα γλυκά του Μαρκησίου ντε Σαντ.
 
Ωστόσο οι μπάρες σοκολάτας όπως τις ξέρουμε σήμερα δεν εμφανίστηκε πριν το 1847 όταν άρχισε να εξάγεται το βούτυρο από τους κόκκους του κακάο. Μόλις η παραγωγή της σοκολάτας έγινε φθηνότερη, περισσότεροι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να τη δοκιμάσουν και κυριολεκτικά τη λάτρεψαν.
 
Παράλληλα, οι απαρχές του εορτασμού Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου είναι ακόμη πιο περίπλοκες. Μπορεί να ανάγονται στους ρωμαϊκούς χρόνους και τα Λουπερκάλια, μία παγανιστική γιορτή γονιμότητας που γινόταν στα μέσα Φεβρουαρίου. Στα πλαίσια της γιορτής, οι νεαρές γυναίκες παρατάσσονταν γυμνές και οι άνδρες τις χτυπούσαν και αυτή η πρακτική πίστευαν ότι θα τις έκανε πιο γόνιμες.
 
Στην πρώιμη Καθολική εκκλησία, με σκοπό να εξαλείψουν αυτές τις παγανιστικές γιορτές, έθεσαν ως γιορτή του έρωτα την ημέρα που πέθανε ο Αγιος Βαλεντίνος, την 14η Φεβρουαρίου. Οσο για τον έρωτα και τη σοκολάτα, ο συνδυασμός τους υμνήθηκε σε πολλά κείμενα της εποχής, όπως του Βρετανού Τζέιμς Γουάντσγουορθ (1768-1844) που έγραψε: «Κάνει τις ηλικιωμένες γυναίκες νέες και φρέσκες. Δημιουργεί νέα αίσθηση στη σάρκα και τις κάνει να αδημονούν για γνωρίζετε τι και μόνο που δοκιμάζουν τη σοκολάτα»
 
Έτσι, η γιορτή του έρωτα απέκτησε τη δική της ημέρα και τα χρόνια πέρασαν και πλέον οι εραστές δεν ανταλλάζουν λόγια και όρκους, αλλά προεκτυπωμένες κάρτες, ακριβά δώρα και γλυκά. Ήταν οι εταιρείες σοκολάτας που προσπάθησαν να επωφεληθούν από την πτώση των πωλήσεων μεταξύ των Χριστουγέννων και του Πάσχα; Ήταν η εμμονή τους να δημιουργούν αναμνηστικά σε σχήμα καρδιάς που οδήγησε στη δημιουργία της αντίστοιχης σοκολάτας; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς πώς η σοκολάτα έγινε must για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του.

Τρούφες με φυστίκια και λικέρ αμύγδαλο από τον Άκη Πετρετζίκη

Βάζουμε την κρέμα σε ένα μικρό κατσαρολακι σε μετρια φωτιά και δίνουμε μια βράση. Τοποθετούμε τη σοκολάτα σε ένα μεσαίο μπολ και ρίχνουμε την κρέμα από πάνω.
Βάζουμε το μπολ πάνω από ένα κατσαρολακι με νερό που σιγοβράζει και με ένα μεταλλικό κουτάλι ή με μια σπατουλα, ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει λείο. 

Ρίχνουμε μέσα και το λικέρ και αποσύρουμε το μπολ από το μπεν μαρί.
Βάζουμε λαδόκολλα σε μια μεταλλική φόρμα 20Χ20 εκ. το οποίο έχουμε στρωσει λαδοκολλα και ρίχνουμε το μείγμα μας μέσα.
Χτυπάμε τη φόρμα μας για να πάει το μείγμα παντού. Είναι βολικό να εξέχει η λαδόκολλα από το ταψί για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη τρούφα πιο εύκολα.

Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή μέχρι να σταθεροποιηθεί το μείγμα.
Αφαιρούμε την τρούφα από το ταψί και φέρνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Κόβουμε σε ίσα ορθογώνια κομμάτια και σερβίρουμε.
Τα πασπαλίζουμε με φυστίκια Αιγινης και σερβίρουμε.  

Υλικά

¾ της κούπας (180 ml) κρέμα γάλακτος
600 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
¼ της κούπας (60 ml) λικέρ αρωματισμένο με αμύγδαλο
1 κούπα (140 γρ. ) ξεφλουδισμένα φυστίκια Αιγίνης, καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα

Πηγή: akispetretzikis.com/

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr