Αυτές είναι οι 8 πιο υγιεινές τροφές όλων των εποχών και η διατροφική τους αξία!
Σίγουρα οι τροφές που ωφελούσαν πάντα στο μέγιστο τον ανθρώπινο οργανισμό δεν χωράνε σε μια μικρή λίστα, παρ’ όλ’ αυτά κάποιες από αυτές ξεχωρίζουν, τουλάχιστον σύμφωνα με το time.com, κι εμείς σας τις παρουσιάζουμε.
Η υγιεινή διατροφή δεν θα έπρεπε να αποτελεί πολύπλοκο θέμα, έτσι ώστε να προσελκύει όλο και περισσότερους ανθρώπους να την υιοθετήσουν. Γι’ αυτό και το time.com, με τη βοήθεια της διαιτολόγου Tina Ruggiero, έφτιαξε μια λίστα με τις πιο υγιεινές τροφές όλων των εποχών, προκειμένου να ξεκαθαρίσει λίγο το τοπίο. Είστε έτοιμοι να τις μάθετε;
Πορτοκάλια
Βρίσκονται ψηλά στη λίστα ως μια από τις πιο σημαντικές πηγές βιταμίνης C, η οποία είναι απαραίτητη βιταμίνη για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα που μας κρατάει μακριά από ασθένειες και δυνατό όπλο κατά των ελευθέρων ριζών που προκαλούν γήρανση και φθορά στον οργανισμό μας. Κι αν αυτά ήδη τα γνωρίζατε, αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι η ερπεριδίνη, ένα μόριο που βρίσκουμε στο άσπρο περίβλημά τους όταν τα ξεφλουδίζουμε, ρίχνει τη χοληστερίνη και βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, γι’ αυτό προσέξτε πώς τα ξεφλουδίζετε! Διατροφική αξία (1 μεγάλο πορτοκάλι): 86 θερμίδες, 0,2 γραμμάρια λίπος, 0 χοληστερόλη, 0 mg νάτριο, 21,6 γραμμάρια υδατάνθρακες, 4,4 γραμμάρια φυτικές ίνες, 17,2 γραμμάρια σάκχαρα, 1,7 γραμμάρια πρωτεΐνη.
Μπανάνες
Ο λόγος που οι μπανάνες φιγουράρουν σε αυτή τη λίστα είναι γιατί είναι πλούσιες σε καρδιοπροστατευτικό κάλιο, το οποίο βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη, αποτελούν ένα πολύ αποτελεσματικό πρεβιοτικό, αυξάνοντας την ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει το κάλιο και αυξάνουν τη ντοπαμίνη, τη νορεπινεφρίνη και τη σεροτονίνη, χημικά του εγκεφάλου που αντεπιτίθενται στην κατάθλιψη. Προσθέστε τες στα smoothies σας και στη φρουτοσαλάτα σας, εξασφαλίζοντας καθημερινά τα οφέλη τους. Διατροφική αξία (1 μέτρια μπανάνα): 105 θερμίδες, 0,4 γραμμάρια λίπος, 0 χοληστερόλη, 1 mg νάτριο, 27 γραμμάρια υδατάνθρακες, 3 γραμμάρια φυτικές ίνες, 14 γραμμάρια σάκχαρα, 1,3 γραμμάρια πρωτεΐνη.
Ντομάτες
Πλούσιες σε λυκοπένιο, το οποίο θεωρείται όπλο κατά του καρκίνου, οι ντομάτες ευτυχώς δεν λείπουν εύκολα από το ελληνικό τραπέζι, όταν βρίσκονται στην εποχή τους. Το λυκοπένιό τους φαίνεται πως προστατεύει τα κύτταρα του DNA με την αντιοξειδωτική του δράση, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιεί κάποια ένζυμα που «απενεργοποιούν» τα καρκινικά κύτταρα. Διατροφική αξία (1 μέτρια ντομάτα): 22 θερμίδες, 0,25 γραμμάρια λίπος, 0 χοληστερόλη, 6 mg νάτριο, 4,8 γραμμάρια υδατάνθρακες, 1,5 γραμμάρια φυτικές ίνες, 3,2 γραμμάρια σάκχαρα, 1,1 γραμμάρια πρωτεΐνη.
Μελιτζάνα
Στο ίδιο… σόι με την ντομάτα και την πιπεριά, η μελιτζάνα ανήκει στις μοβ τροφές που αποτελούν σημαντικά όπλα κατά των καρδιακών παθήσεων, λόγω του ότι είναι πλούσια σε φυτοχημικά που έχουν προστατευτικές ιδιότητες απέναντι σε ασθένειες. Το χλωρογενικό οξύ, συγκεκριμένα, διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό μας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Διατροφική αξία (1 μερίδα μαγειρεμένης μελιτζάνας): 35 θερμίδες, 0,2 γραμμάρια λίπος, 0 χοληστερόλη, 1 mg νάτριο, 8,6 γραμμάρια υδατάνθρακες, 2,5 γραμμάρια φυτικές ίνες, 3 γραμμάρια σάκχαρα, 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνη.
Ρόδι
Μπορεί το πορτοκάλι να είναι διάσημο για τη βιταμίνη C του, το ρόδι, όμως, τη διαθέτει σε ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες, ενώ αποδίδει και περισσότερο κάλιο, βοηθώντας στην αρτηριακή πίεση. Μια μερίδα ροδιού μας παρέχει περίπου το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C και πολυφαινόλες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Για έξτρα βιταμίνη C συνδυάστε ρόδι και πορτοκάλι μαζί. Διατροφική αξία (1 φλιτζάνι κόκκοι ροδιού): 144 θερμίδες, 2 γραμμάρια λίπος, 0 χοληστερόλη, 5 mg νάτριο, 7 γραμμάρια φυτικές ίνες, 23,8 γραμμάρια σάκχαρα, 3 γραμμάρια πρωτεΐνη.
Μύρτιλο
Πλούσια σε ανθοκυανίνες, φυτοχημικά που τους δίνουν το χαρακτηριστικό τους χρώμα, τα μύρτιλα συμβάλλουν στην προστασία της όρασης, χαμηλώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, διατηρούν το μυαλό… ξυράφι και βελτιώνουν τη μνήμη. Διατροφική αξία (1 φλιτζάνι μύρτιλα): 84 θερμίδες, 0,5 γραμμάρια λίπος, 0 χοληστερόλη, 1 mg νάτριο, 21,5 γραμμάρια υδατάνθρακες, 3,6 γραμμάρια φυτικές ίνες, 14,7 γραμμάρια σάκχαρα, 1 γραμμάρια πρωτεΐνη.
Μανιτάρια
«Τρυπώνουν» σε πίτες, ταιριάζουν με το κρέας, εμπλουτίζουν τις σάλτσες και δεν λείπουν από την πίτσα, δίνοντας σε όλα τα παραπάνω ξεχωριστή γεύση. Τα μανιτάρια αποτελούν εκτός από καλή πηγή πρωτεΐνης και πηγή αντιοξειδωτικών, θωρακίζοντάς μας ενάντια στον καρκίνο, ενώ είναι και πλούσια πηγή ριβοφλαβίνης, βιταμίνης που υποστηρίζει τους φυσικούς μηχανισμούς αποτοξίνωσης του σώματός μας. Συν τοις άλλοις, αποτελούν την πιο σημαντική πηγή βιταμίνης D για όσους δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά. Διατροφική αξία (ένα φλιτζάνι ωμά μανιτάρια): 15 θερμίδες, 0,2 γραμμάρια λίπος, 0 χοληστερόλη, 4 mg νάτριο, 2,3 γραμμάρια υδατάνθρακες, 0,7 γραμμάρια φυτικές ίνες, 1,4 γραμμάρια σάκχαρα, 2 γραμμάρια πρωτεΐνη.
Όλη η συνέχεια εδώ - Clickatlife.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr