Ο παγκοσμίου φημής γλύπτης Θόδωρος, επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος o καταξιωμένος γλύπτης Θόδωρος αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.

Τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος o καταξιωμένος γλύπτης Θόδωρος αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.



Ο παγκοσμίου φήμης γλύπτης Θόδωρος με καταγωγή από τον Άγιο Βλάση με ιδιαίτερη συγκίνηση δέχθηκε την αναγόρευση ενώ με την φράση:»Τα ράσα δεν κάνουν το παππά», ζήτησε από τους παρευρισκομένους την άδεια να βγάλει την τήβεννο για να ξεκινήσει την ομιλία του .
O ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους δασκάλους του και στα όσα έχει αποκομμίσει, υπογραμμίζοντας ότι στην ζωή αυτό που έχει σημασία είναι η «ουσία και όχι η εξουσία», όπως αναφέρει το aerasnews.gr.



Το έργο του γλύπτη παρουσίασε η Επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος ΔΠΠΝΤ Θεοδώρα Μονιούδη-Γαβαλά, η οποία και άνοιξε την εκδήλωση ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κ. Μπάδα με θέμα «στα ίχνη του λόγου του γλύπτη Θόδωρου: οι περί τέχνης, παιδείας και πολιτισμού Αναζητήσεις του».


ΘΕΡΙΣΜΟΣ, 1957

«Ο συνδυασμός λόγου και καλλιτεχνικής πράξης , τέχνης και επιστήμης ευρύτερα, δεν είναι συνηθισμένος στους καλλιτέχνες καθώς υποστηρίζουν ότι ο δικός τους λόγος είναι το ίδιο το έργο. Ο γλύπτης ωστόσο Θόδωρος έχει φέρει κοντά τη θεωρία με την πράξη και έχει παράγει ένα πλούσιο συγγραφικό/ερευνητικό έργο», ανέφερε η κα.Μπάδα, ενώ αναφερόμενη στο περιεχόμενο του έργου του Θεόδωρου υπογράμμισε ότι «στρέφεται γύρω από την Τέχνη, την παιδεία, τον Πολιτισμό ως σύνολο ορίζει δε και ανάγει τις πολιτισμικές έννοιες και εκφράσεις ως τα κατεξοχήν πεδία δια των οποίων μπορεί να επιτευχθεί και στη σύγχρονη κοινωνία, η παραγωγή και αναπαραγωγή Πολιτισμού με όρους ποιοτικής όπως λέει συμβίωσης, όπως επίσης και να επιτευχθεί η επι- κοινωνία η παραγωγή δηλαδή σχέσεων, διαλόγου και ανταλλαγής εμπειριών με ποιοτικούς και συμβιωτικούς όρους.».



Όπως σημείωσε η κα.Μπάδα η συντέλεση της επικοινωνίας δια της τέχνης κατά τον Θόδωρο μπορεί μόνο να πραγματοποιηθεί μέσα στον κοινωνικά προσδιορισμένο χώρο και χρόνο. «Ο πολιτισμός είναι πρώτα από όλα χώρος και χρόνος σημειώνει ο Θόδωρος. Ο χώρος και χρόνος αποτελούν βασικές συντεταγμένες της κοινωνικής συγκρότησης όχι τόσο με την έννοια ότι συνιστούν αυτές την κοίτη εντός της οποία εκτυλλίσσεται η κοινωνική ζωή, σόσ με την έννοια ότι αυτές παράγονται κοινωνικά και ιστορικά, άρα μετασχηματίζονται κατά την οικειοποίησή τους από τον άνθρωπο, γίνονται δηλαδή κοινωνικοί χώροι και χρόνοι».


ΤΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

Χαιρετισμό απηύθυνε τέλος ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δ.Ε κ. Δ. Σερπάνος καθώς και ο πρόεδρος του τμήματος του τμήματος ΔΠΠΝΤ κ. Α. Ρεζίτης, ενώ κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η ηθοποίος Λουκία Πιστιόλα διάβαζε σε αναλόγιο αποσπάσματα κειμένων του γλύπτη Θεόδωρου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr