Free Jazz Festival στην Αθήνα : δυναμικό, φρέσκο, νεανικό, δωρεάν!

Ένα θεσμικά κατοχυρωμένο jazz ραντεβού για τις αρχές του καλοκαιριού στο κέντρο της Αθήνας. Στο 13ο συνεχή χρόνο του, το Αthens Technopolis Jazz Festival του Δήμου Αθηναίων αλλάζει ελαφρώς, παραμένοντας όμως το ίδιο δυναμικό, νεανικό και φρέσκο. Και όπως πάντα free. Πάμε στο Γκάζι, λοιπόν, στις 31/5-2/6 και για επιπλέον μία γιορτινή βραδιά τη Δευτέρα 3/6.

Ένα θεσμικά κατοχυρωμένο jazz ραντεβού για τις αρχές του καλοκαιριού στο κέντρο της Αθήνας. Στο 13ο συνεχή χρόνο του, το Αthens Technopolis Jazz Festival του Δήμου Αθηναίων αλλάζει ελαφρώς, παραμένοντας όμως το ίδιο δυναμικό, νεανικό και φρέσκο. Και όπως πάντα free. Πάμε στο Γκάζι, λοιπόν, στις 31/5-2/6 και για επιπλέον μία γιορτινή βραδιά τη Δευτέρα 3/6.



Δεν είναι πια καθαρά ευρωπαϊκό το jazz festival, αλλά επεκτείνεται ακόμη περισσότερο. Οι επιλογές του γίνονται ευρύτερες και πιο ουσιαστικές – είναι εικόνες μιας πολύμορφης και πολυπρόσωπης σύγχρονης μουσικής, που βολικά μπαίνει κάτω από την ετικέτα «jazz», αντικατοπτρίζει όμως το σήμερα και το διεθνικό γίγνεσθαι παρέχοντας δημιουργικές εκπλήξεις και –πάνω απ’ όλα– ιδιαίτερες απολαύσεις. Γνωρίζοντας ότι οι μουσικές που ακούγονται στοχεύουν κυρίως στην καρδιά μας, ας δούμε αναλυτικά το πρόγραμμα, χωρίς να ξεχνάμε πως όλο το φεστιβάλ είναι μια ανοιχτή μουσική γιορτή – με ελεύθερο πνεύμα κι ελεύθερη είσοδο, γράφει το athinorama.gr.

Παρασκευή 31/5 Το καλωσόρισμα, όπως πάντα, στις 9 μ.μ. με την Big Band του Δήμου Αθηναίων σε swing (και όχι μόνο) επιλογές. Το Ar Trio του τρομπετίστα Laurent Filipe –με τον Joao Paulo στο πιάνο και τον Carlos Barreto στο μπάσο– από την Πορτογαλία δίνει μια ζωτική φλόγα, ενώ το Trio Phronesis (από το ελληνικό «φρόνησις») εκ Δανίας θεωρείται must, μια και βαδίζει στην παράδοση του θρυλικού γκρουπ Est.

Σάββατο 1/6 Το κουαρτέτο από την Ουγγαρία της τραγουδίστριας Julia Karosi επιβεβαιώνει την πλούσια παράδοση της Κεντρικής Ευρώπης στη mainstream post-bop jazz σκηνή – πάντα με καλλιτεχνική προσωπικότητα και ιδιαίτερη αισθητική. Οι Ισπανοί Antonio Serrano (φυσαρμόνικα) και Federico Lechner (πιάνο) έχουν φτιάξει μια δική τους σύνθεση/μείξη από flamenco, tango, pop, jazz αποχρώσεις που τελικά αντικατοπτρίζει το δικό τους δρόμο. Παρά το όνομά του, το πολωνικό Contemporary Noise Sextet είναι κάθε άλλο παρά «θορυβώδες». Αντλεί ελεύθερα από την jazz, την κινηματογραφική μουσική, το rock, την progressive, την πειραματική (κ.λπ.) μουσική και κάνει το δικό­ του συναρπαστικό trip. Τέλος, το Yorgos Krommydas Modern Jazz Quintet, με τον κιθαρίστα και τους συνεργάτες του να παρουσιάζουν τον πρόσφατο δίσκο του «Aggressive Thoughts» και άλλα ωραία.

Κυριακή 2/6 Το Roman Gomez Trio από την Αργεντινή –με τους αδερφούς Roman (πιάνο, κιθάρα) και Demian Gomez (ντραμς, κρουστά) και τον Δημήτρη Τσεκούρα (κοντραμπάσο)– ειδικεύεται στο alternative tango. Εδώ εμφανίζεται διευρυμένο με εκλεκτούς guests. Από το Ισραήλ, ο πιανίστας Shai Maestro είναι talk of the town από τότε που εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη. Θεωρείται ένα από τα πιο μεγάλα ταλέντα της σύγχρονης jazz διεθνώς. Παλιοί μας γνώριμοι από την Αυστρία, η Michaela Rabitsch (τρομπέτα, τραγούδι) και ο Robert Pawlik (κιθάρα) μας έχουν εντυπωσιάσει στο παρελθόν με τη δεινότητά τους (εκφραστική, συνθετική, ερμηνευτική κ.ο.κ.). Τέλος, εκπροσωπώντας την Ολλανδία (όπου ζει μόνιμα), ο Κουβανός πιανίστας Ramon Valle με το τρίο του προτίθενται να κλείσουν εκρηκτικά τη βραδιά.

Δευτέρα 3/6 Μια σπέσιαλ bonus ημέρα που ξεκινά στις 8.30 μ.μ. Το περιοδικό «Jazz & Τζαζ» γιορτάζει είκοσι χρόνια συνεχούς παρουσίας με μια μεγάλη συναυλία ελληνικής jazz από κορυφαίους εκπροσώπους της σκηνής: οι Human Touch (David Lynch, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Σταύρος Λάντσιας) έχουν ορίσει σημαντικά την ταυτότητα αυτής της μουσικής. το George Kontrafouris Baby Trio (μαζί του οι Κωνσταντίνος Στουραΐτης και Βασίλης Ποδαράς) συνεργάζεται με την εκρηκτική Sugahspank! σε groovy υλικό και μέσα σε πλήρες soul-funk feeling. οι Mode Plagal (Θόδωρος Ρέλλος, Κλέων Αντωνίου, Florian Mikuta, Αντώνης Μαράτος, Τάκης Κανέλλος) είναι το σχήμα που έχει κάνει με τον πιο δημιουργικό τρόπο μια πρωτότυπη μείξη jazz, soul, funk και δικής μας δημοτικής παράδοσης. Τη βραδιά –που μπορεί να έχει ποικίλες εκπλήξεις στην πορεία της– θα ανοίξει η Big Band του Μουσικού Σχολείου Αλίμου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ