Βάλτε τους να δουλέψουν κ. Α. Σαμαρά - Toυ Γιώργου Κράλογλου

Ούτε κρύο, ούτε ζέστη έκανε για την αγορά και τους επενδυτές η κυβερνητική μεταβολή και ο ανασχηματισμός. Οι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο λόγω υπερβολικής παρέμβασης της πολιτικής στην οικονομία και ότι οι απώλειες αυτές δεν αναπληρώνονται με υποσχέσεις από νέα πρόσωπα αλλά με  παραγωγή κυβερνητικού έργου που να πείθει.

Ούτε κρύο, ούτε ζέστη έκανε για την αγορά και τους επενδυτές η κυβερνητική μεταβολή και ο ανασχηματισμός. Οι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο λόγω υπερβολικής παρέμβασης της πολιτικής στην οικονομία και ότι οι απώλειες αυτές δεν αναπληρώνονται με υποσχέσεις από νέα πρόσωπα αλλά με  παραγωγή κυβερνητικού έργου που να πείθει.



Άρθρο του Γιώργου Κράλογλου στο Capital.gr

Ευχή και επιθυμία των επιχειρηματιών είναι η νέα κυβέρνηση να δουλέψει πραγματικά με σύνεση και ιδίως συναίνεση για να γεφυρωθούν αυτόματα οι διαφορές που χωρίζουν τα πολιτικά πιστεύω του ΠΑΣΟΚ με την Νέα Δημοκρατία. 

Η κυβέρνηση θα έχει την κατανόηση και ανοχή χρόνου από τους επιχειρηματίες αλλά μόνο για ένα λόγο. 

Για να ξεπερασθούν τυχόν ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων που συνεργάζονται για πρώτη φορά ως ενιαίο σώμα πάνω στις συγκεκριμένες απαιτήσεις της δανειακής σύμβασης αλλά και τις ανάγκες μιας πολιτικής με τόλμη και αποφασιστικότητα. 

Η συναινετική και συγκαταβατική αυτή συμπεριφορά παρά τα έντονα προβλήματα που οδηγούν σε εκρήξεις θα γίνει αισθητή τους επόμενους μήνες όπου θα πυκνώσουν και οι παραινέσεις προς τον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά να φροντίσει προσωπικά τον συντονισμό εργασίας του υπουργικού του συμβουλίου. 

Το συναινετικό αυτό κλίμα ,που θα καλύψει όλη την έκταση της επικοινωνίας και του διαλόγου των παραγωγικών τάξεων με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς όλων των υπουργείων, θα είναι η «προσφορά» της αγοράς στην απαίτησή της να δει δουλειά στα υπουργεία και χρονοδιαγράμματα στόχων σε βασικούς τομείς της οικονομίας. 

Η αλήθεια είναι ότι οι επιχειρηματίες και οι εκπρόσωποί τους δεν έχουν να κάνουν , αυτήν την φορά, με άγνωστα πρόσωπα και αμφιλεγόμενης ικανότητας υπουργούς αφού οι περισσότεροι και ιδίως αυτοί που απαρτίζουν το οικονομικό επιτελείο έχουν δοκιμασθεί και έχουν επικροτηθεί για πολλά από τα πεπραγμένα τους στα υπουργεία που υπηρέτησαν. 

Για τον κ. Κωστή Χατζηδάκη η επιχειρηματική κοινότητα περιμένει πλέον εφαρμογή όσων έχει υποσχεθεί και επιτάχυνση προγραμμάτων και μέτρων που έχει προωθήσει μέχρι την Βουλή. 

Το ΕΣΠΑ και το τρόπος εφαρμογής του είναι το αντικείμενο στο οποίο επικεντρώνεται η προσοχή της αγοράς μιας και δεν υπάρχουν άλλες πηγές χρηματοδότησης. 

Ο κ. Χατζηδάκης έχει χρέος πλέον να δώσει δείγμα γραφής όχι του σχεδιασμού αλλά της εφαρμογής του. Από και εδώ πέρα δεν θα τον δικαιολογήσει καμία καθυστέρηση. 

Ο κ. Μανιάτης είναι δοκιμασμένος πολιτικός στον συγκεκριμένο χώρο και έχει κριθεί επαρκής και ικανός να αντιλαμβάνεται άμεσα την φωνή της αγοράς. Η διατήρηση δε της υπόλοιπης  πολιτικής ηγεσίας και ιδιαίτερα του κ. Παπαγεωργίου διευκολύνει την άμεση ενεργοποίηση τους ευαίσθητου για τα θέματα ενέργειας υπουργείου. Ας μην ξεχνάμε ότι και η ανασύσταση της πολιτικής για τις έρευνες υδρογονανθράκων είναι έργο του κ. Μανιάτη. 

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μπορεί να κριθεί ίσως και αρνητικά για τις επιλογές του σε υπουργικές θέσεις και αντικείμενα της πολιτικής αλλά όχι για την παραγωγικότητά του. Ακόμη θυμούνται στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως ότι είχε κάνει την ημέρα νύχτα και τους καναπέδες του γραφείου του σπίτι του. 

Συνεπώς δεν δικαιολογείται η παραμικρή καθυστέρηση έργου. 

Στο υπουργείο Οικονομικών η διατήρηση της πολιτικής ηγεσίας και το αυτονόητο της παραμονής του κ. Γιάννη Στουρνάρα επιβάλλει παραδειγματικούς ρυθμούς εργασίας. Και δεν θα δικαιολογήσει πλέον καμία αναστολή πρωτοβουλιών αφού και ο γνωστός για τις ενστάσεις του στο πρόσωπο του κ. Στουρνάρα, κ. Ε. Βενιζέλος έχει τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες που δεν του επιτρέπουν τώρα επιλογές και προτιμήσεις. 

Αυτό λοιπόν που περιμένουν στην επιχειρηματική κοινότητα είναι το επίπεδο και η ποιότητα συνεργασίας του υπουργικού συμβουλίου η οποία θα διευκολύνει και το έργο που έχουν αναλάβει οι νέες παρουσίες στην κυβέρνηση όπως αυτές του κ. Χαρ. Αθανασίου στο Δικαιοσύνης, του κ. Α. Γεωργιάδη στο Υγείας και ιδίως του κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο Ναυτιλίας που αυτήν την περίοδο είναι ανάμεσα στις ηλεκτρικές καρέκλες των υπουργείων που συνδέονται με την οικονομία. 

Επιχειρηματικοί κύκλοι του χώρου εκτιμούν πάντως ότι είναι έτσι και αλλιώς υποχρέωση του κ. Αντώνη Σαμαρά να παρακολουθήσει προσωπικά τον χώρο της ναυτιλίας.

Η σφραγίδα της κυβέρνησης θα σχηματοποιηθεί όμως με το έργο της στην συρρίκνωση του κράτους και στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων. Πεποίθηση των επενδυτών και των επιχειρηματιών που παραμένουν ακόμη στο επιχειρηματικό παιχνίδι είναι ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Αντώνης Σαμαράς θα κερδίσουν το στοίχημα που έχουν βάλει μόνο αν έχουν αποτελέσματα στους εξής τέσσερις τομείς. 

Στην απελευθέρωση της οικονομίας με την αποχώρηση του κράτους από τους τομείς ενέργειας, μεταφορών, υποδομών και ερευνών για ορυκτό πλούτο. Στην συρρίκνωση του κράτους σε αισθητό βαθμό. Στον περιορισμό της ανώφελης κρατικής παρεμβατικότητας. Και στον συνδυασμό της ανάπτυξης μέσα από μηχανισμούς φορολογικών κινήτρων. 

Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν πολύ δουλειά και ρίσκο πολιτικού κόστους. Γι΄ αυτό βάλτε τους να δουλέψουν κ. Σαμαρά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ