O Πέτρος Δούκας ξαναχτυπά με εκτενές άρθρο - προτάσεις: Tι πρέπει να γίνει τώρα!
Η Πατρίδα μας βυθίζεται. Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο είναι ανεπαρκής, αλλά, πολλές φορές και προς την λάθος κατεύθυνση.
ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ
12/01/12 (επικ. 22/05/11, 08/09/11, 26/09/11, 17/10/11, 12/11/11)
......................................................................................................................................................................
Η Πατρίδα μας βυθίζεται. Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο είναι ανεπαρκής, αλλά, πολλές φορές και προς την λάθος κατεύθυνση.
Πρέπει σαν έθνος να αποφασίσουμε αν θα παραμείνουμε τελευταίοι και θα επικαλούμαστε «την Ελληνική ιδιαιτερότητα», αν θα δηλώνουμε «εξουθενωμένοι», ή αν θα τους κάνουμε «να τρίβουν τα μάτια τους»! Πρέπει να αναδείξουμε ένα νέο δυναμισμό, αντάξιο της Ιστορίας μας. Να γίνουμε πρωτοπόροι και όχι να κοιτάμε πώς θα αναβάλλουμε τις απαραίτητες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις!
Παραθέτω κάποιες ιδέες για συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να ανταποκριθούμε στις σημερινές προκλήσεις και να δώσουμε νέα πνοή στο έθνος μας και στην οικονομία.
.
Ζητώ συγνώμη που το κείμενο δεν είναι όσο συνοπτικό και μικροσκελές θα ήθελα, αλλά η δουλειά δεν βγαίνει με ‘ξεπέτα΄, αφορισμούς και ευφυολογήματα…
*Σημειώνω πως πολλές από αυτές τις Προτάσεις τις είχα υποβάλλει επίσημα στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 1997, σε ειδικό φυλλάδιο (61 σελίδες), με τίτλο «Η Οικονομική Κρίση της Χώρας μας: Προτάσεις για την Αντιμετώπισή της και τη Βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας μας» .
......................................................................................................................................................................
1. ΣΤΗ ΚΟΣΜΑΡΑ ΜΑΣ: Η ΕΥΡΩΠΗ, ύστερα από την ‘τελωνειακή’ και την ‘νομισματική’ ένωση, θα προχωρήσει σε κάποιας μορφής ‘δημοσιονομική’ ένωση, με «Γερμανική’ πειθαρχία. Οι Προϋπολογισμοί θα συντάσσονται από κάθε χώρα ξεχωριστά, αλλά σύμφωνα με πολύ αυστηρές προδιαγραφές και πολύ αυστηρούς στόχους. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται. Το κέντρο βάρους των αποφάσεων και ο κεντρικός συντονισμός θα γίνεται όχι στις Βρυξέλλες, αλλά στο Βερολίνο! Αντί να αντιδρούμε σαν ουραγοί, να κάνουμε ό,τι πρέπει ώστε να βρεθούμε στην ‘πρώτη ταχύτητα’.
2. Οι μήνες περνάνε και αντί να απομακρυνόμαστε από την κατάρρευση βρισκόμαστε πιο κοντά παρά ποτέ και στην κατάρρευση και στη δραχμή. [Το έλλειμμα για το 2011 θα είναι στο 11% περίπου. Στη Βρετανία και τις ΗΠΑ 9%, στην Ισπανία και την Ιαπωνία 8%, στην Γαλλία 6%, στην Ιταλία 4%, στη Γερμανία 1%] Οι τράπεζες τροφοδοτούνται με ρευστό ‘με φορτηγά’ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Τράπεζα Ελλάδος) για να καλύψουν τις συνεχείς αναλήψεις κεφαλαίων. Παρ’ όλα αυτά στα περισσότερα τηλεπαράθυρα όλοι οι επιφανείς παρουσιαστές ‘αποδίδουν’ την κρίση στην προσπάθεια περιμαζέματος των ελλειμμάτων και στην πίεση των αγορών σε βάρος του ‘κοινωνικού κράτους’. Θεωρούν δηλαδή, πως οι αγορές (οι αποταμιευτές όλου του κόσμου δηλαδή, μικροί και μεγάλοι) είναι υποχρεωμένοι να δανείζουν χωρίς όριο κάθε Κυβέρνηση, της οποίας οι, κατά κανόνα, άσχετοι με το αντικείμενο Υπουργοί μπορούν να μοιράζουν παροχές και να παριστάνουν τους Αγιοβασίληδες, χωρίς κανείς τους να σκοτίζεται πώς θα αποπληρωθούν όλα αυτά!
3. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή, πολύ χονδρικά, κάθε χρόνο το Δημόσιο ξόδευε και ξοδεύει ακόμα πολύ περισσότερα απ’ όσα εισπράττει. Εισέπραττε 55 δισεκ.ευρώ και ξόδευε 80-90 δισεκ.. Χρόνο με το χρόνο το χρέος μαζεύτηκε και έφθασε στα 370 δισεκ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε τις τουλάχιστον 45 δισεκ εγγυήσεις που έχει εκδώσει το δημόσιο για να μην κλείσουν οι κρατικές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. {Από τα 370 δισεκ χρέους, τα 225 είναι από δάνεια που πήραμε για να πληρώσουμε τους τόκους όλα αυτά τα χρόνια!. Το χρέος ανατροφοδοτείται από τους τόκους και καταβροχθίζει την οικονομία.} Με τη συστηματική δυσφήμιση που έγινε από τον Νοέμβριο του 2009 (για πλαστά στοιχεία, για έλλειμμα, 15%+, για Τιτανικό, για πρωτόγνωρη διαφθορά), οι αγορές τρόμαξαν, το έβαλαν στα πόδια, υπέστησαν τεράστιες ζημίες από την κατάρρευση της αξίας των ομολόγων τα οποία είχαν αγοράσει και σταμάτησαν να μας δανείζουν.
4. Δηλαδή, πολλοί θεωρούν δηλαδή πως οι αποταμιευτές (και όσοι διαχειρίζονται τις αποταμιεύσεις του ευρύτατου κοινού ανά την υφήλιο), έχουν την υποχρέωση να συνεχίζουν να δανειοδοτούν άσωτα πολιτικά συστήματα και Κυβερνήσεις. Να στηρίζουν αυτήν την ‘πυραμίδα’ όσο πάει! Και όταν τρομάξουν –ομαδικά-, τότε όλοι μαζί (οι αγορές δηλαδή) να υποστούν απίθανες ζημίες.
5. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ να επιστρέφαμε, δεν θα μπορούσαμε να εισπράττουμε 55 δισεκ και να ξοδεύουμε 80-85 δισεκ. Κανείς μη παλαβός δεν θα μας δάνειζε. Όσοι θεωρούν πως με κάποια εξυπνάδα θα αποφύγουμε την νομοτέλεια για συμμάζεμα, προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στην Πατρίδα μας!
6. Οι αγορές έχουν ήδη χάσει τεράστια ποσά από τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα. Όχι μόνο όσοι επένδυσαν στο Χρηματιστήριο, σε τραπεζικές μετοχές, σε επιχειρήσεις και σε ακίνητα, αλλά και όσοι επένδυσαν σε Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου! Όταν στο Γενικό Λογιστήριο προέβλεψα τις επερχόμενες δυσχέρειες, υιοθετήσαμε τη στρατηγική της δραστικής επιμήκυνσης της μέσης διάρκειας του χρέους. Δανειστήκαμε για 20-ετείς και για πρώτη φορά στην ιστορία της Πατρίδας μας για 30-ετείς και 50-ετείς διάρκειες.... Και ξέρετε με τι κόστος; Μόνο 29 μονάδες βάσης, δηλαδή 0,29% πάνω από το αντίστοιχο κόστος δανεισμού της Γερμανίας!! Όχι 35.000,- μονάδες βάσης (δηλ. 35%) παραπάνω όπως απαιτούν οι αγορές σήμερα.....Δηλαδή, το όφελος της Χώρας μας από αυτό τον δανεισμό είναι σήμερα της τάξης των 15 δισεκ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι ‘αγορές’ που επένδυσαν σε αυτά τα ομόλογά έχασαν 15 δισεκ.ευρώ!
Γι ‘αυτά τα δάνεια, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ‘με τρέλαναν’ στις Επερωτήσεις στη Βουλή, διότι, τάχα, αν δανειζόμασταν μόνο για διάρκειες 1- ή 2-ετών, το επιτόκιο θα ήταν 0,25% φθηνότερο! Αν είχαμε ακολουθήσει τις ανοησίες τους, σήμερα θα πληρώναμε για να αναπληρώσουμε αυτά τα δάνεια 35% παραπάνω κάθε χρόνο!....Για πλήρη απολογισμό του έργου μου στο www.petrosdoukas.gr. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, την επερχόμενη κρίση δεν την προέβλεψε ούτε η Wall Street, ούτε τα golden boys, ούτε η Ευρ. Κεντρ. Τράπεζα (που αύξανε τα προεξοφλητικά της επιτόκια όταν είχε ήδη αρχίσει η κατάρρευση), ούτε η ΕΕ]
7. Αλλά το πρόβλημά μας δεν είναι μόνο τα δομικά ελλείμματα και το χρέος: Ας μην ξεχνάμε πως:
(1) Η παραγωγικότητά μας είναι σχετικά χαμηλή (γι’ αυτό και κανείς μα κανείς δεν επενδύει στη Χώρα μας. Γι’ αυτό και οι εξαγωγές μας είναι λιγότερες και από το 1/3 των εισαγωγών μας!
(2) Η ροή των επενδύσεων είναι μηδενική. Όχι μόνο δεν επενδύει κανείς μέσα σε ένα τέτοιο αβέβαιο και αντι-επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά πολλοί κοιτάνε πως θα γλυτώσουν τις επενδύσεις και την περιουσία τους ‘φυγαδεύοντά’ τα στο εξωτερικό. Αν ήμασταν παράδεισος κερδοφορίας και αποτελεσματικότητας, προφανώς θα υπήρχε ‘ουρά’ επενδυτών!
(3) Έχουμε εθιστεί- να καταναλώνουμε πολύ περισσότερα απ’ όσα παράγουμε! Οι Ευρωπαίοι αρνούνται πλέον να μας δανείζουν για να συντηρούμε μισθούς και εισοδήματα που να επιτρέπουν τέτοιου ύψους συνολική κατανάλωση που δεν ανταποκρίνεται σε αντίστοιχης αξίας παραγωγή! Στο παρελθόν μπορούσαμε, γιατί οι αγορές είχαν μια κάπως ‘μυωπική’ αντίληψη της κατάστασης και μας δάνειζαν. Μάλιστα υπήρχε και ανταγωνισμός για το ποιός θα μας πρωτοδανείσει, για να μην χάσουν οι τραπεζίτες ‘τη δουλειά’ και μείνουν πίσω στα League Tables! Τώρα που οι αγορές αντελήφθησαν πως τεράστια ποσά δανείων δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν (όχι μόνο στην Ελλάδα), τα πράγματα άλλαξαν και ‘φυσάν και το γιαούρτι’ (δηλαδή όχι μόνο δεν μας δανείζει κανείς, αλλά ξεπουλάνε όσο-όσο και τα ομόλογα στα οποία είχαν επενδύσει.)!
Ανοίξτε εδώ ολόκληρο το άρθρο
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr