Estée Lauder: Η συναρπαστική ιστορία της γυναίκας που δημιούργησε αυτοκρατορία καλλυντικών & παντρεύτηκε τον ίδιο άντρα 2 φορές

Η Estee Lauder, η ιέρεια των καλλυντικών που περιποιούταν η ίδια τις πελάτισσες και έφτιαξε τη δική της αυτοκρατορία.

Τι είναι ένα όνομα;

Η Josephine Esther Mentzer γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Οι γονείς της, Rose Schotz, μια ουγγαρέζα καλλονή και Max Mentzer, ένας τσέχος επιχειρηματίας που κρατούσε πάντα μπαστούνι και φορούσε γάντια την Κυριακή, την ονόμαζαν Esty, το οποίο άλλαξε σε Estée όταν γράφτηκε στο σχολείο.

Το όνομα έμεινε έτσι, αλλά ένα αρχικό στοιχείο δεν καταγράφτηκε ποτέ: η ημερομηνία γέννησής της. «Ρωτάτε την ηλικία μου; Σας λέω απλά δεν έχει σημασία», ήταν η περίφημη απάντησή της για να αποφύγει την ερώτηση. Άλλωστε, πίστευε ότι η «λάμψη» και όχι ένας αριθμός ήταν η πραγματική ουσία της ομορφιάς.

Ηθελε να γίνει ηθοποιός, καθώς πίστευε ότι «οι ηθοποιοί ήταν η επιτομή της ομορφιάς». Εμφανίστηκε ακόμη και στη σκηνή στο Cherry Lane Theatre της Νέας Υόρκης λίγα χρόνια μετά τη γέννηση του πρωτότοκου γιου της, Leonard, ο οποίος καθόταν στο πίσω μέρος του θεάτρου και παρακολουθούσε τις πρόβες.

Αλλά στο τέλος, η υποκριτική δεν την ικανοποίησε όπως  όσο οι λύσεις που δημιουργούσε για την περιποίηση του δέρματος. «Ήθελα να δω το όνομά μου στη μαρκίζα, αλλά ήμουν πρόθυμη να συμβιβαστώ με το να δω το όνομά μου σε ένα βάζάκι."

Καλά γονίδια

«Η πρώτη ομορφιά που γνώρισα ήταν η μητέρα μου», είπε η Estée. Μερικές από τις πρώτες αναμνήσεις της ήταν η τελετουργία περιποίησης της μητέρας της, η οποία περιλάμβανε πλούσιες κρέμες για το πρόσωπο και τα χέρια ώστε να μένει το πρόσωπό της μαλακό και λείο. «Τα χέρια [είναι] τόσο αποκαλυπτικά όσο και μια γενεαλογία», έλεγε η Josephine στην κόρη της που την άκουγε με προσοχή.

Πρώτη αγάπη

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που πέρασε στη λίμνη Mohegan της Νέας Υόρκης, η Estée συνάντησε την πρώτη της αγάπη, τον Joseph Lauter. Αργότερα, ο Joe άλλαξε το επώνυμό του σε Lauder, διορθώνοντας ένα ορθογραφικό λάθος που έγινε όταν ο πατέρας του μετανάστευσε από την Αυστρία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1930 και σύντομα μετακόμισε στο Μανχάταν. Στο γάμο της, η Estée κρατούσε λευκά λίλιουμ και φόρεσε ένα σατέν φόρεμα που ονόμασε το «μεγαλύτερο τρένο του κόσμου». Και για πρώτη φορά στη ζωή της, αλλά σίγουρα όχι τελευταία, φόρεσε λίγο κραγιόν.

Το 1946 η Estée κυκλοφόρησε επίσημα τη σειρά με το όνομά της με τέσσερα προϊόντα: The Cleansing Oil, The Creme Pack, την κρέμα του θείου της Super-Rich All Purpose Creme και The Skin Lotion.  Διαφήμιζε η ίδια τα προϊοντα της και συχνά επισκεπτόταν κέντρα αισθητικής στη Νέα Υόρκη για να κάνει περιποίηση και μακιγιάζ καθώς οι γυναίκες περίμεναν κάτω απο τους στεγνωτήρες μαλλιών.

Με μια ιδιαίτερη προσέγγιση μάρκετινγκ: τηλέφωνο, τηλεγράφημα, πες το σε μια φίλη (telephone, telegraph, tell-a-woma), όπως το έλεγε, η Estée επέκτεινε το πελατολόγιό της και σε πολλά κέντρα αισθητικής και ξενοδοχεία στην πόλη.

Η γρήγορη επιτυχία έθεσε σε δοκιμασία το γάμο της Estée και του Joe. Το ζευγάρι χώρισε το 1939, αλλά τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν ο Leonard αρρώστησε με μαγουλάδες, το ζευγάρι έσμιξε για να τον φροντίσει και δεν χώρισε ποτέ ξανά. «Δεν χωρίσαμε ποτέ για περισσότερο από μερικές μέρες ξανά», είπε η Estée.

Σύντομα ξαναπαντρεύτηκαν και έκαναν έναν ακόμα γιο, τον Ronald, το 1944. Η Estée Lauder, η μάρκα έγινε επίσημα πλέον η οικογενειακή επιχείρηση.

Youth-Dew

«Ποτέ δεν γνώριζα ότι είχα καλή μύτη», έλεγε ταπεινά η Estée, αλλά το 1953 ανακάλυψε ένα μείγμα από τριαντάφυλλο, γιασεμί, πατσουλί και vetiver που την έκανε διάσημη για το οσφρητικό ταλέντο της. Το ονόμασε Youth-Dew.

Δεν ήταν ένα άρωμα, αλλά ένα λάδι μπάνιου που είχε την ένταση ενός αρώματος - ακριβώς το είδος που μια γυναίκα μπορούσε να αγοράσει για τον εαυτό της χωρίς να «δίνει κουραστικές αναφορές στον σύζυγό της» και θα μπορούσε να το φορέσει χωρίς να υπάρχει κάποια ειδική περίσταση όπως συνιθιζόταν τότε.

Το προϊόν αυτό ξάφνιασε την βιομηχανία ομορφιάς, όπως και η διαφήμιση του, η οποία απεικόνιζε το ριψοκινδυνευμένο, αν και καλαίσθητα ασαφές προφίλ μιας γυμνής γυναίκας. Η Estée θα πουλούσε αργότερα λίτρα ολόκληρα από το Youth-Dew σε θαυμάστριες όπως οι Gloria Swanson, Dolores Del Rio και Joan Crawford, που δήλωσε ότι το μεθυστικό άρωμα τη βοήθησε να κατακτήσει τον τέταρτο σύζυγό της.

Πεπεισμένη ότι οι γυναίκες στην Ευρώπη θεωρούσαν πολύ σημαντική την ομορφιά του προσώπου τους τους όσο και τη μόδα, η Estée λανσάρισε τη μάρκα της στα Harrods στο Λονδίνο το 1960, μετά από χρόνια έντονης επιμονής προς τον αγοραστή του πολυκαταστήματος.

Ακολούθησε η Galeries Lafayette στο Παρίσι, όπου η Estée έριξε  το Youth-Dew στο πάτωμα, κάνοντας έτσι τους περαστικούς  πελάτες να ρωτούν για το μεθυστικό αυτό άρωμα και διασφαλίζοντας έτσι μια θέση στον χώρο των καλλυντικών. «Αργότερα είπαν ότι το έκανα επίτηδες. Ποτέ δεν θα πω»...

Η μάρκα επεκτάθηκε στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της Μόσχας το 1981 και στη Σαγκάη το 1993. Σήμερα, η Estée Lauder, πωλείται σε περισσότερες από 150 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η Estée πίστευε ότι «3 λεπτά είναι όσο χρειάζεται η ομορφιά». Δημιούργησε γρήγορες τεχνικές για το μακιγιάζ και την περιποίηση της επιδερμίδας που τις παρουσίαζε η ίδια με ενθουσιασμό σε γυναίκες, σε κάθε νέο σταντ Estee Lauder, σε ταξίδια με το  τραίνο ή στο ασανσέρ ή απλά στο δρόμο.

Δεν της άρεσε τίποτα περισσότερο από το να μεταμορφώνει την εμφάνιση μιας γυναίκας με την προσωπική πινελιά της και από το να δίνει συμβουλές συνέχεια.

Πάντα οικοδέσποινα

Η Estée ήταν μια «εκπληκτική οικοδέσποινα», λέει η εγγονή της και Διευθύντρια Εικόνας και Στυλ της Estee Lauder, Aerin Lauder, και φιλοξενούσε συχνά διεθνείς φίλους και επιφανή στο σπίτι και τα γραφεία της, δίνοντάς τους πάντα ένα αναμνηστικό προϊόν-δώρο στο τέλος της βραδιάς.

Το 1988, αξίζει να αναφερθεί ότι φιλοξένησε την πρώτη κυρία της Ρωσίας Raisa Gorbachev στα κεντρικά γραφεία της Estée Lauder στη Νέα Υόρκη, μία από τις πιο σημαντικές επισκέπτριες στις Η.Π.Α. εκείνη την περίοδο. Για να γιορτάσει την περίσταση, έσφιξε το χέρι της κυρίας Gorbachev με ένα νικηφόρο τρόπο, μια στιγμή που τη συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός και η Estée είχε αυτή τη φωτογραφία ως πολύτιμο αντικείμενο στο γραφείο της.

Η οικογένεια πρώτα

Η Estée δούλευε ασταμάτητα, μερικές φορές ακόμη και επτά ημέρες την εβδομάδα, και είχε ένα ημερολόγιο με κοινωνικές υποχρεώσεις που ήταν εξίσου απαιτητικό. Η οικογένεια, ωστόσο, ήταν πάντα προτεραιότητα της.

«Της άρεσε να μαγειρεύει και πάντα μαγείρευε με το καπέλο της, και  φορώντας ρουζ» θυμάται ο γιος της Ronald. Και ενώ οι προσκλήσεις για γεύματα και δείπνα αφθονούσαν, η Estée φρόντιζε πάντα να θυμάται τα γενέθλια, και να δίνει τα αγαπημένα της γλυκίσματα με επικάλυψη σοκολάτας ως μικρά δώρα σε οικογένεια και φίλους.

Για να αποτρέψει κατασκόπους να αντιγράψουν τη σύνθεση των αρωμάτων της, η Estée ανακάλυψε ένα πολύπλοκο σύστημα κωδικοποίησης για τις φιάλες δοκιμών που ήταν γνωστό μόνο σε «εμένα, τον Joe και τους γιους μου».

Οι παρτίδες αρωμάτων παράγονταν μόνο στο 95% πλήρεις, και, στη συνέχεια, ένα μέλος της οικογένειας Lauder πήγαινε αυτοπροσώπως στο εργοστάσιο πριν το άρωμα να αποσταλεί στους λιανοπωλητές, «για να προσθέσει το υπόλοιπο μυστικό 5% συστατικό, χωρίς το οποίο το άρωμα δεν μπορεί ποτέ να είναι πλήρες», εξηγούσε η Estée. «Το τελικό συστατικό δεν είναι γνωστό στα εργοστάσιά μας, τους προμηθευτές εσάνς, σε κανέναν», σημείωσε. «Μόνο ένας Lauder ξέρει.»

Με πολλές τιμητικές διακρίσεις στο όνομά της, συμπεριλαμβανομένης της Σεβαλιέ της Λεγεώνας της Τιμής από τη γαλλική κυβέρνηση, η Estée αποσύρθηκε επίσημα το 1995.  «Η εταιρεία μου είναι ζωντανή με τολμηρό πνεύμα και τα παιδιά και τα εγγόνια μου είναι εδώ για να το υποστηρίξουν...τους πέρασα τη σκυτάλη της πεποίθησής μου», είπε όταν αποσύρθηκε.

Την ίδια χρονιά, στάθηκε πλάι-πλάι με τους γιους της Leonard και Ronald στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς η εταιρεία εισήχθηκε στο χρηματιστήριο. Φυσικά, κάθε επενδυτής έφυγε με ένα δωρεάν δείγμα.



Παραδίδοντας τη σκυτάλη

Με πολλές τιμητικές διακρίσεις στο όνομά της, συμπεριλαμβανομένης της Σεβαλιέ της Λεγεώνας της Τιμής από τη γαλλική κυβέρνηση, η Estée αποσύρθηκε επίσημα το 1995.  «Η εταιρεία μου είναι ζωντανή με τολμηρό πνεύμα και τα παιδιά και τα εγγόνια μου είναι εδώ για να το υποστηρίξουν...τους πέρασα τη σκυτάλη της πεποίθησής μου», είπε όταν αποσύρθηκε.

Την ίδια χρονιά, στάθηκε πλάι-πλάι με τους γιους της Leonard και Ronald στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς η εταιρεία εισήχθηκε στο χρηματιστήριο. Φυσικά, κάθε επενδυτής έφυγε με ένα δωρεάν δείγμα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ