Welcome to Greece! Από σήμερα η επανεκκίνηση στον τουρισμό - Ευπρόσδεκτοι από 29 χώρες – Όλα τα μέτρα ασφάλειας
Οι κανόνες για την άφιξη επιβατών
Έπειτα από τρεις μήνες απομόνωσης, οι ευρωπαϊκές χώρες ανοίγουν σταδιακά από σήμερα τα σύνορά τους και επιτρέπουν τα ταξίδια μετά την υποχώρηση της πανδημίας του κορονοϊού στην ήπειρο.
Οι χώρες της ζώνης Σένγκεν πλέον επιτρέπουν τη μετακίνηση των πολιτών χωρίς ελέγχους, έπειτα από τρεις μήνες που διατηρούσαν κλειστά τα σύνορά τους.
Η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον κάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα τις χώρες της ζώνης Σένγκεν να άρουν από σήμερα τους συνοριακούς ελέγχους προκειμένου να επιτρέψουν το σταδιακό τους άνοιγμα και σε άλλες χώρες από τον Ιούλιο.
Ήδη προσβάσιμες
Η Ιταλία ξεκίνησε στις 3 Ιουνίου ανοίγοντας τα σύνορά της για όλους τους ταξιδιώτες, την ώρα που οι περισσότερες χώρες διατηρούσαν σε ισχύ περιορισμούς για τα ταξίδια προς τη χώρα αυτή, η οποία ύπηρξε μία από τις μεγαλύτερες εστίες της covid-19 στην Ευρώπη.
Και η Κροατία άνοιξε τα σύνορά της από την Πέμπτη, όπως και η Πολωνία στην οποία μπορούν να ταξιδέψουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες ήδη από το Σάββατο.
Πολλές χώρες επέλεξαν τη “ στρατηγική του κρεμμυδιού”, ανοίγοντας τις τελευταίες εβδομάδες τα σύνορά τους πρώτα στις γειτονικές τους χώρες, προτού επιτρέψουν πιο ευρέως την κυκλοφορία των πολιτών. Έτσι ήταν ήδη δυνατό οι Ευρωπαίοι να ταξιδεύουν στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης ή από τη μία χώρα της Βαλτικής σε μια άλλη.
Σε μια ήπειρο που οι χώρες είχαν κλείσει τα σύνορά τους από τα μέσα Μαρτίου δύο αποτελούσαν εξαίρεση: η Σουηδία η οποία επί της αρχής ήταν πάντα ανοικτή για τους πολίτες της ΕΕ, όπως και το Λουξεμβούργο.
Ανοίγουν σήμερα
Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελλάδα αποκατέστησαν από σήμερα το πρωί την ελεύθερη κυκλοφορία με όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η Αθήνα, η οικονομία της οποίας εξαρτάται κατά πολύ από τον τουρισμό, έχει προσκαλέσει ταξιδιώτες και από πολλές άλλες περιοχές εκτός ΕΕ, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα.
Από τα μεσάνυκτα αίρονται οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας.
Ωστόσο πολλές χώρες που ανοίγουν σήμερα τα σύνορά τους ή που τα έχουν ήδη ανοίξει (Ουγγαρία, Βουλγαρία, Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία, Λετονία) διατηρούν σε ισχύ περιορισμούς για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπου παρατηρούνται ακόμη υψηλά ποσοστά νέων κρουσμάτων του κορονοϊού.
Η Νορβηγία ανοίγει σήμερα τα σύνορά της για όλες τις σκανδιναβικές χώρες με όρους που προς το παρόν αποκλείουν σχεδόν εντελώς τους ταξιδιώτες από τη Σουηδία, όπου η επιδημία παραμένει σε έξαρση.
Κάθε χώρα έχει συντάξει ένα δικό της κατάλογο, λιγότερο ή περισσότερο μακρύ, με επικίνδυνες περιοχές. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Σουηδία και η Βρετανία, ενώ συχνά εμφανίζονται η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ πιο σπάνια η Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία. Οι κατάλογοι αυτοί αναθεωρούνται τακτικά.
Παραμένουν κλειστές
Η Ρουμανία δεν θα ανοίξει σήμερα τα σύνορά της για όσους δεν είναι πολίτες της και δεν έχει διευκρινίσει πότε θα το πράξει.
Αρχικά η Ισπανία είχε ανακοινώσει ότι θα ανοίξει τα σύνορά της στους τουρίστες την 1η Ιουλίου, όμως τελικά θα το κάνει στις 21 Ιουνίου, με εξαίρεση τους ελέγχους στα χερσαία της σύνορα με την Πορτογαλία που θα παραμείνουν σε ισχύ ως την 1η Ιουλίου.
Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος όμως οι Βαλεαρίδες νήσοι θα δεχθούν από σήμερα σχεδόν 11.000 Γερμανούς τουρίστες.
Η Νορβηγία δεν θα ανοίξει σήμερα τα σύνορά της παρά για τις άλλες σκανδιναβικές χώρες, με εξαίρεση τη Σουηδία. Η Δανία επίσης προς το παρόν δέχεται ταξιδιώτες μόνο από τη Γερμανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.
Επανέναρξη διεθνών πτήσεων για τη σταδιακή επανεκκίνηση του τουρισμού στη Β.Ελλάδα
Με το άνοιγμα των συνόρων Ελλάδας-Βουλγαρίας και την έναρξη των διεθνών πτήσεων προς το αεροδρόμιο Μακεδονία δίνεται σταδιακά από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως άλλωστε ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, λαμβάνοντας υπόψη τα υγειονομικά δεδομένα, σε ό,τι αφορά τις χερσαίες αφίξεις μέχρι το τέλος του Ιούνη θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων.
Για τις διεθνείς πτήσεις έως τις 30 Ιουνίου η Ελλάδα ακολουθεί τις απαγορεύσεις για non-essential travel από χώρες εκτός ΕΕ. Συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο Μακεδονία επιτρέπονται όλες οι πτήσεις αλλά διατηρείται η απαγόρευση για για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
«Ποδαρικό» για τις διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης κάνει η πτήση της Aegean Airlines από Μόναχο στις 13.15, την οποία θα υποδεχθεί υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με τα κλιμάκια της ΓΓΠΠ, σηματοδοτώντας το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου για τη Βόρεια Ελλάδα.
Όπως άλλωστε δήλωσε πρόσφατα ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece Γιώργος Βήλος, η αγορά της Γερμανίας είναι πολύ σημαντική καθώς το μερίδιό της στην κίνηση του αεροδρομίου Μακεδονία είναι 32%. Και αυτό, γιατί είναι πάρα πολλοί οι Έλληνες που ζουν εκεί και θέλουν να επισκεφθούν τους συγγενείς και φίλους τους στη Βόρεια Ελλάδα.
Την ίδια μέρα, στις 8 το βράδυ, φθάνει πτήση της Ολυμπιακής από Λάρνακα. Οι Κύπριοι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κατέχουν τη δεύτερη θέση αλλοδαπών σε διανυκτερεύσεις, μετά τους Ισραηλινούς. Όπως μάλιστα ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου Βασίλης Σταματάρης, περισσότερα από τα μισά ταξίδια που θα κάνουν οι Κύπριοι το επόμενο διάστημα, θα είναι στην Ελλάδα. «Οι Κύπριοι αγαπούν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό και έχουν ιδιαίτερους δεσμούς με τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα φέτος εκτός από τις μέχρι τώρα υπάρχουσες αεροπορικές συνδέσεις της Aegean Airlines, της Ryanair και της Blue air, μπαίνει μια ακόμη πτήση σε καθημερινή βάση από την Wizzair», αναφέρει ο κ. Σταμάταρης. «Εκτιμώ ότι από τις 20 Ιουνίου κι έπειτα, όταν δηλαδή θα λήξει η υποχρέωση για όσους καταφθάνουν στην Κύπρο να υποβάλλονται σε τεστ και να παραμένουν για μια μέρα σε καραντίνα μέχρι να πάρουν τα αποτελέσματα -όλα αυτά με δικά τους έξοδα- θα είναι περισσότεροι οι τουρίστες που θα ταξιδέψουν. Ίσως αυτές τις πρώτες μέρες να έρθουν στη Θεσσαλονίκη όσοι έχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις ή άτομα που δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν Κύπρο πριν από τις 20 Ιουνίου», πρόσθεσε.
Συγκρατημένη αισιοδοξία για το άνοιγμα των συνόρων
Με «συγκρατημένη αισιοδοξία» περιμένουν το άνοιγμα των συνόρων με Βουλγαρία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Θανάσης Τσώνης, ο οποίος τόνισε ότι εκείνο που προέχει είναι η υγειονομική ασφάλεια. «Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση», τόνισε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, καθώς όπως είπε είναι σημαντικό να διατηρηθεί η καλή κατάσταση στη χώρα μας αλλά συγχρόνως να δουλέψει και ο κλάδος του τουρισμού.
«Πρέπει να γίνονται σωστοί έλεγχοι στα σύνορα και συγχρόνως να μη δημιουργούνται ουρές στην αναμονή, ειδικά όταν ανοίξουν όλοι οι σταθμοί», είπε ο κ.Θάνος. Σημειώνεται ότι όπως ανακοινώθηκε, από 1η Ιουλίου θα γίνει άρση περιορισμών από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία εφόσον το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες και θα επανεξεταστεί έως τις 30 Ιουνίου το θέμα της απαγόρευσης για την Τουρκία.
1 στα 2 ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν τον Ιούνιο
Μέχρι τέλος Ιουνίου όπως όλα δείχνουν, τα μισά από τα ξενοδοχεία που είναι άνω των 50 κλινών δεν θα ανοίξουν, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδόχων και του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.
«Τα υπόλοιπα ξενοδοχεία προσανατολίζονται να ανοίξουν αρχές Ιουλίου, παρόλο που και ο Ιούλιος θεωρείται ένας τουριστικά χαμένος μήνας. Οι κρατήσεις είναι πολύ χαμηλές», αναφέρει ο κ.Τάσιος και εξηγεί πως τα ξενοδοχεία προετοιμάζονται αυτό το διάστημα για τα υγειονομικά πρωτόκολλα και αναζητούν γιατρό αναφοράς. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο κ.Τάσιος οι ξενοδόχοι δεν έχουν τελικές εγκρίσεις για κεφάλαια κίνησης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Συγχρόνως, ο πρόεδρος της ΠΟΞ επισημαίνει ότι «η βραχυχρόνια μίσθωση είναι πλήρως ανεξέλεγκτη».
Πώς γίνεται ο διαχωρισμός των ταξιδιωτών
Σε όλες τις πτήσεις θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ, ενώ για ταξιδιώτες που έρχονται από χώρες και αεροδρόμια που είναι εκτός της λίστας της EASA, γίνεται σύσταση για αυτοπεριορισμό στο ξενοδοχείο διαμονής του ταξιδιώτη μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ. Σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός, τότε θα μείνει σε καραντίνα για 14 ημέρες, σε ξενοδοχείο.
Για τις αφίξεις που αφορούν αεροδρόμια που είναι στην λίστα της EASA, αλλά και τις αφίξεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία, προβλέπονται πέρα από τα τεστ, 1 ημέρα αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής του ταξιδιώτη μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος και καραντίνα 14 ημερών, αν βρεθεί θετικός.
Η διαδικασία πριν από την πτήση
Να τονιστεί ότι πριν την άφιξή τους θα πρέπει όλοι οι ταξιδιώτες να συμπληρώνουν μία φόρμα με τα στοιχεία επαφής τους, την φόρμα PLF (Passenger load factor).
Σύμφωνα με τον ΕASA, οι αερομεταφορείς και οι διαχειριστές αεροδρομίων πρέπει να ενημερώνουν τους μελλοντικούς επιβάτες ότι αν έχουν συμπτώματα κορωνοϊού δεν θα τους επιτρέπεται να ταξιδέψουν. Συμπτωματικοί επιβάτες θα πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να μην εμφανίζονται στο αεροδρόμιο και να έχουν τη δυνατότητα ακύρωσης/αλλαγής εισιτηρίου ακόμα και 6 ώρες προ της πτήσης, με ένα έγγραφο από γιατρό.
Θα γίνονται θερμομετρήσεις σε επιβάτες που αναχωρούν αμέσως μετά την είσοδό τους στο αεροδρόμιο. Οσοι έχουν θερμοκρασία μεγαλύτερη των 38 βαθμών θα πρέπει να επαναλαμβάνεται η θερμομέτρηση. Αν επιβεβαιωθεί ο πυρετός τότε θα πρέπει να οδηγούνται σε άλλο θάλαμο, δίχως να παραβιάζεται η ιδιωτικότητα. Επίσης, οι επιβάτες, σύμφωνα με τις οδηγίες, θα πρέπει να προσκομίζουν μια δήλωση σχετικά με τον κορωνοϊό προ του check in. Οι αερομεταφορείς πρέπει να ενημερώνουν τους επιβάτες ότι θα έχουν συνέπειες αν κάνουν ψευδή δήλωση και πως πιθανώς δεν θα τους επιτραπεί να ταξιδέψουν.
Οι επιβάτες πρέπει να ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν το self check-in (σ.σ. μέσω εφαρμογών κινητών τηλεφώνων κ.λπ) και να έχουν λιγότερες χειραποσκευές τους για να περιορίζονται οι κινήσεις εντός της καμπίνας. Επίσης, οι αρμόδιοι πρέπει να ενημερώνουν τους επιβάτες ότι οφείλουν να έχουν αριθμό μασκών που θα καλύψει όλο το ταξίδι τους. Σε άλλη περίπτωση, θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο να χορηγούνται μάσκες στους επιβάτες.
Οι κανόνες κατά τη διάρκεια της πτήσης
Κατά την διάρκεια της πτήσης, θα πρέπει να τηρούνται τα εξής:
- Οι καμπίνες των αεροσκαφών πρέπει να απολυμαίνονται τακτικά
- Να αποφεύγονται οι ουρές (στις τουαλέτες κ.λπ)
- Να μη γίνονται πωλήσεις Duty-Free προϊόντων
- Ο EASA επισημαίνει στις αεροπορικές ότι ενισχυμένα φίλτρα HEPA έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά
- Oι αερομεταφορείς πρέπει να δίνουν σαφείς οδηγίες:
- για την υγιεινή χεριών, κυρίως προ του φαγητού ή του αναψυκτικού/ποτού και της χρήσης τουαλέτας,
- για τη σωστή χρήση των μασκών,
- για το πώς πρέπει να βήχουν/φτερνίζονται (σε χαρτί ή στον αγκώνα),
- για το πώς να αποφεύγουν την επαφή με επιφάνειες της καμπίνας του αεροσκάφους και
- για τις περιορισμένες υπηρεσίες (σέρβις) κατά τη διάρκεια της πτήσης
Ο ΕASA σημειώνει ότι αν ένας επιβάτης εμφανίσει συμπτώματα πρέπει να διασφαλιστεί ότι φορά μάσκα και να αντικαθίσταται όταν υγραίνεται. Ο επιβάτης πρέπει να απομονώνεται (π.χ. να αφήνονται έστω δυο σειρές κενές, να τοποθετείται στο πίσω μέρος του αεροσκάφους, στη θέση με παράθυρο). Οσοι ήταν κοντά (σε απόσταση δυο θέσεων) θα πρέπει να θεωρούνται στενές επαφές και να εξετάζονται κατά την είσοδο στη χώρα άφιξης.
Οι κανόνες για την άφιξη επιβατών
Όσον αφορά τις αφίξεις στα αεροδρόμια, προβλέπονται τα εξής:
- Θερμομετρήσεις από εκπαιδευμένο προσωπικό (όταν αποτελεί προϋπόθεση των τοπικών Αρχών)
- Αυτοματοποιημένες διαδικασίες τελωνειακού και διασυνοριακού ελέγχου. Συστήνεται η χρήση εφαρμογών κινητών τηλεφώνων και βιομετρικών τεχνολογιών (ήδη χρησιμοποιούνται από κάποιες κυβερνήσεις)
- Επιτάχυνση των διαδικασιών και συλλογής αποσκευών ώστε να επιτυγχάνεται η κοινωνική αποστασιοποίηση, μέσω της μείωσης συνωστισμού και των ουρών
- Αναμένεται να λαμβάνονται δηλώσεις υγείας από τους επιβάτες και να διεξάγεται ενδελεχής ιχνηλάτηση - ανίχνευση επαφών από τις κυβερνήσεις για τη μείωση του κινδύνου εισαγόμενων αλυσίδων μετάδοσης κορωνοϊού.
- Να σημειωθεί ότι η ΙΑΤΑ θεωρεί ότι το μέτρο του κενού μεσαίου καθίσματος στις πτήσεις καθίσταται περιττό από τη χρήση μασκών.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr