Ανοιχτός διαγωνισμός προς έλληνες εικαστικούς από την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Ένας καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα θα βρεθεί στο CERN με την υποστήριξη της Στέγης.
Ένας καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα θα βρεθεί στο CERN με την υποστήριξη της Στέγης.
Ένα νέο πεδίο πειραματισμού που θέτει σε διάλογο την επιστήμη με την τέχνη, διερευνάται και υποστηρίζεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλίες και αναθέσεις. Πώς γίνεται να συνδυαστούν δύο χώροι μίας τόσο θεμελιώδους διαφορετικής προσέγγισης και πώς παντρεύονται τα εμπειρικά δεδομένα και η επιστημονική απόδειξη με τον αμετανόητο υποκειμενισμό των καλλιτεχνών και της τέχνης;
Σε αυτό ακριβώς το σημείο, της διαφοράς και της σύγκρουσης, έγκειται και ένας από τους βασικούς λόγους που ενθαρρύνεται αυτή η πολλά υποσχόμενη «συνάντηση» των εικαστικών και της επιστήμης και αυτή είναι μία από τις αιτίες, όπου το CERN, το μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο ερευνών σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο με έδρα του τα περίχωρα της Γενεύης, ανοίγει τις πόρτες του με ενθουσιασμό στους δημιουργούς. Μέσα από το νέο καλλιτεχνικό residency «Accelerate@CERN» και σε συνεργασία με τη Στέγη, ξεκινάει λοιπόν ένας ανοιχτός διαγωνισμός απευθυνόμενος σε εικαστικούς που ενδιαφέρονται για το πεδίο αυτό. Ο καλλιτέχνης που θα επιλεχθεί να συμμετέχει στο καλλιτεχνικό residency «Accelerate@CERN» θα ταξιδέψει για έναν μήνα στη Γενεύη, όπου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με κορυφαίους επιστήμονες πάνω στο πειραματικό έργο του CERN, να εργαστεί στους χώρους του κέντρου, να συνδιαλεχθεί και να «συγκρουστεί» με την προσωπική του, αλλά και τη δική τους σύλληψη του κόσμου.
Με την υποστήριξη, λοιπόν, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, ένας εικαστικός καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα θα ταξιδέψει στην Ελβετία και θα φιλοξενηθεί για ένα μήνα στο CERN, την έδρα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων, με σκοπό να βιώσει έναν χώρο έμπνευσης ώστε να συνδυάσει την τέχνη με την επιστήμη και την τεχνολογία. Το «Accelerate@CERN» απευθύνεται σε καλλιτέχνες που δεν έχουν φιλοξενηθεί ξανά σε επιστημονικό εργαστήριο και ο νικητής του ανοιχτού διαγωνισμού, θα λάβει για το συγκεκριμένο πρόγραμμα την οικονομική συνεισφορά των 12.200 ελβετικών φράγκων. Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες μπορούν να υποβάλουν τις υποψηφιότητές τους μέχρι 31 Ιανουαρίου 2014 και θα βρουν όλες τις σχετικές πληροφορίες στο site της Στέγης http://www.sgt.gr/.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr