Όταν η Μαίρη Σελλεϊ, ετών 18, δημιούργησε τον Φρανκενστάιν! Δύο αιώνες μετά πέτυχε ρεκόρ στην τιμή πώλησης αγγίζοντας τα 1.170.000 δολ

Άρχισε να το γράφει ενώ φιλοξενούνταν στη βίλα του ποιητή Λόρδου Μπάυρον

Στα 18 της μόλις χρόνια η Μαίρη Σέλλεϊ έγραψε το μυθιστόρημα «Φρανκενστάιν» ή «ο Σύγχρονος Προμηθέας», η πρώτη έκδοση του οποίου πέτυχε τώρα σε δημοπρασία τιμή πώλησης - ρεκόρ.

Ειδικότερα το κλασικό μυθιστόρημα τρόμου, πουλήθηκε για 1.170.000 δολάρια, την υψηλότερη τιμή που έχει ποτέ πληρωθεί για έντυπο έργο γυναίκας, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο οίκος δημοπρασιών Christie's περιέγραψε την πώληση ως «εξαιρετικά σπάνια» και είχε αρχικά εκτιμήσει ότι το αντίγραφο θα πωλούνταν στην τιμή των 200.000 δολαρίων.


«Η πρώτη έκδοση στα χαρτιά της εποχής είναι απίστευτα εύθραυστη και ως εκ τούτου πολύ σπάνια, οπότε ένα αντίγραφο σαν αυτό, ιδιαίτερα σε άριστη κατάσταση, είναι πολύ επιθυμητό για τους συλλέκτες. Συνολικά είναι μια πολύ ισχυρή αγορά και βλέπουμε αυξημένη ζήτηση για εξαιρετικά παραδείγματα λογοτεχνικών έργων σπουδαίων συγγραφέων» ανέφερε ο επικεφαλής των πωλήσεων σπανίων βιβλίων του Christie's.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα το ρεκόρ για έντυπο έργοο γυναίκας κατείχε προηγουμένως μια πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος «Έμα» της Τζέιν Όστιν από το 1816 (πωλήθηκε από τους Bonhams το 2008 για 150.000 λίρες) και ένα αντίγραφο του «The Tales of Beedle the Bard» της JK Rowling (συγγραφέας Harry Potter) του πωλήθηκε για 1,95 εκατομμύρια λίρες στον οίκο Σόθμπις τον Νοέμβριο του 2007.

Λίγα λόγια για την Μαίρη Σέλλεϊ και τον «Φρανκενστάιν»

Η Μαίρη Γουόλστονκραφτ Σέλλεϊ (Mary Wollstonecraft Shelley, Λονδίνο, 30 Αυγούστου 1797 – 1 Φεβρουαρίου 1851) ήταν Αγγλίδα συγγραφέας και σύζυγος του ρομαντικού ποιητή Πέρσι Σέλλεϊ, 

Ήταν κόρη του πολιτικού φιλοσόφου Ουίλλιαμ Γκόντουϊν και της φεμινίστριας συγγραφέως Μαίρης Γουόλστονκραφτ. Η μητέρα της απεβίωσε λίγες μέρες μετά τη γέννηση της. Την ανατροφή της ανέλαβε ο πατέρας της.

Η Μαίρη έλαβε μια εξαιρετική εκπαίδευση, η οποία ήταν πολύ ευρεία και ριζοσπαστική για την εποχή της. Ο πατέρας της, όταν η ίδια ήταν 15 ετών, την περιέγραψε ως τολμηρή, αποφασιστική και με "κοφτερό" μυαλό. Το 1812, ο Γκόντγουιν την έστειλε να μείνει σε ένα σπίτι φίλων, των Μπάξτερς, στην Σκωτία. Εκεί γνώρισε και ερωτεύτηκε τον ποιητή Πέρσι Σέλλεϊ, ο οποίος την απήγαγε το 1814 στην Ελβετία.

. Παντρεύτηκαν μετά τον θάνατο της γυναίκας του, Χάρριετ Γουέστμπρουκ. Το 1816 κατά τη διάρκεια ταξιδιού με τον Σέλλεϊ και ενώ φιλοξενούνταν στη βίλα του ποιητή Λόρδου Μπάυρον στην Ελβετία, ξεκίνησε να γράφει το μυθιστόρημα Φρανκενστάιν. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1817 και εκδόθηκε το 1818. Μετά το θάνατο του συζύγου της αφοσιώθηκε στη συγγραφή.

 

Το βιβλίο «Φρανκενστάιν»  που γράφτηκε στα μέσα του 1816 και εκδόθηκε το 1818 στην Αγγλία λέει την ιστορία του νεαρού φοιτητή ανατομίας και χειρουργικής, που ανακαλύπτει το μυστικό του πώς να δίνει ζωή σε άψυχα πράγματα μέσω αλχημείας, αλλά και τους κινδύνους της γνώσης.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ