Μόνο στο eirinika.gr μιλούν η Έλενα και η Φένια, οι δύο Greek Nannies: «Σχεδιάσαμε μια μικρή αγκαλιά, ένα μαξιλάρι αγάπης για τις Ελληνικές οικογένειες που ζουν στο Λονδίνο»

Μιλούν ελληνικά, μαγειρεύουν παραδοσιακά, γνωρίζουν τα παραμύθια, τα τραγούδια και τα νανουρίσματά μας, είναι οι άνθρωποί τους από την πατρίδα. Βλέποντάς το εκ των υστέρων, η ιδέα των Ελενας Τσόκα και Φένιας Αττιλάκου ήταν σίγουρη επιτυχία. Το πρακτορείο Ελληνίδων νταντάδων που έχουν στήσει στο Λονδίνο προσφέρει λύση στις εκατοντάδες οικογένειες που έχουν μεταναστεύσει από την Ελλάδα στη Βρετανία για εργασία και θα ήθελαν αξιόπιστους, «δικούς τους» ανθρώπους για τα παιδιά.


Συνέντευξη στην Ειρήνη Νικολοπούλου και στο eirinika.gr

Πως και πότε γεννήθηκε η ιδέα για το ''Greek nannies''; Ένα τόσο πρωτοποριακό site;

Το Greek Nannies είναι μια ιδέα η οποία ξεκίνησε επιχειρηματικά το καλοκαίρι του 2013 και η έμπνευσή του ήταν από τις προσωπικές μας εμπειρίες ως μαμάδες στο Λονδίνο αλλά και τις ιστορίες των φίλων μας. Θελήσαμε να σχεδιάσουμε μια εταιρεία η οποία ουσιαστικά θα ήταν μια μικρή αγκαλιά, ένα μαξιλάρι αγάπης για τις αμιγώς Ελληνικές ή μεικτές οικογένειες που ζουν στο Λονδίνο και τους ενδιαφέρει η ενδυνάμωση του Ελληνικού στοιχείου στην οικογένειά τους.



Αντιμετωπίσατε δυσκολίες για να το ''στήσετε'';

Η δημιουργία μιας εταιρείας στο Λονδίνο από άποψη γραφειοκρατίας είναι εξαιρετικά εύκολη και απλή διαδικασία.

Η δημιουργία του συγκεκριμένου πρακτορείου προτού βγούμε στην αγορά είχε ξεκινήσει αφιερώνοντας πολύ κόπο και χρόνο από τον Νοέμβριο του 2012 ώστε να «ανακαλύψουμε» όλες αυτές τις εξαιρετικές Ελληνίδες νταντάδες που αργότερα εντάχθηκαν σε εμάς. Περάσαμε πολλές ώρες αλληλογραφίας και συνεντεύξεων αλλά και καθοδήγησης των κυριών ώστε να μπορέσουν να έχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια και τα τυπικά έγγραφα για την εγγραφή τους σε εμάς.

Τι κάνατε πριν το ''Greek nannies'' Πως ήταν η ζωή σας, ποιες οι ασχολίες σας;

Έλενα Τσόκα:

Άφησα πίσω μου μια καριέρα σε ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία της Ελλάδος (Bobotis Architects) και ακολούθησα τον σύζυγό μου που ανέλαβε μια νέα εταιρεία στο Λονδίνο. Αυτή η πόλη μας ταιριάζει πολύ στην φιλοσοφία ζωής, στους ρυθμούς μας και μας ενθουσιάζει καθημερινά. Είναι αλήθεια αυτό που λένε ότι «Όποιος βαριέται το Λονδίνο, βαριέται την ζωή…» Μας λείπουν φυσικά οι οικογένειές μας στην Ελλάδα, οι φίλοι και το μπλέ αυτής της χώρας αλλά «όσο κοιτάς τα θετικά που έχεις, τόσο η ματιά σου ατενίζει ψηλά».

Φένια Αττιλάκου:

Δούλεψα σε τμήματα της Αγγλικής κυβέρνησης στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS), διανύοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα επαγγελματική διαδρομή. Όταν πρώτο έγινα μητέρα, μείωσα το ωράριό μου ώστε να απολαύσω τις χαρές της μητρότητας. Τότε ξεκίνησα να σκέφτομαι για μια πιθανή επιχειρηματική ιδέα που θα είχε σχέση με παιδιά. Όλες αυτές οι ιδέες έμοιαζαν πολύ θετικές αλλά κάτι πάντα σταματούσε την υλοποίησή τους. Μερικά χρόνια αργότερα και αμέσως μετά την γέννηση του δεύτερου παιδιού μου, η ιδέα των Greek Nannies μαζί με την Έλενα έγινε πραγματικότητα. Είμαι ενθουσιασμένη που μπορώ να προσφέρω στις μαμάδες του Λονδίνου αυτό που δεν είχα εγώ ως νέα μαμά εδώ… Μια Ελληνίδα nanny!



Γιατί ''Greek'' συγκεκριμένα;

Το Λονδίνο είναι μια πόλη όπου η ανάγκη για nanny δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη γι’ αυτό άλλωστε και ο τομέας της φροντίδας των παιδιών είναι πολύ ανταγωνιστικός και με παρουσία πολύ μεγάλων και οργανωμένων πρακτορείων.

Η ιδέα μας ξεκίνησε από τον εντοπισμό του γεγονότος ότι δεν βρίσκαμε προσωπικά, ως μαμάδες, Ελληνίδες nannies για εμάς οπότε και η δημιουργία ενός μικρού εξειδικευμένου πρακτορείου με Greek Nannies ήταν αυτό που μας αντιπροσώπευε ως επιχειρηματική ιδέα.



Υπάρχει ανταπόκριση στο εγχείρημα σας αυτό από γονείς αλλά και υποψήφιες νταντάδες;

Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και από τις δυο πλευρές. Έχουμε γνωρίσει πολύ αξιόλογες επαγγελματίες οι οποίες έχουν εγγραφεί σε εμάς αλλά και έχουμε βοηθήσει πολλές οικογένειες ως τώρα να βρουν αξιόλογες Ελληνίδες κυρίες για να εργαστούν μαζί τους. Πολλές φορές, το μεγαλύτερο πρόβλημα των γονιών είναι ότι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ποια από τις υποψήφιες είναι η καλύτερη κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα!

Ποια θα είναι η αμοιβή τους εάν έρθουν στο Λονδίνο & γιατί τελικά να αποφασίσουν να έρθουν;

Λαμβάνουμε αρκετά email από την Ελλάδα από πολύ αξιόλογους ανθρώπους που κυρίως λόγω κρίσης έχουν στρέψει τις ελπίδες τους στο εξωτερικό. Η αλήθεια είναι ότι δυστυχώς δεν είναι εύκολο να βρεθεί δουλειά για ανθρώπους που βρίσκονται ακόμα στην Ελλάδα για το λόγο αυτό είναι δύσκολο να αναλάβουμε την ευθύνη να «πείσουμε» ανθρώπους να φύγουν από την Ελλάδα και να έρθουν στο Λονδίνο. Αυτό οφείλεται κυρίως στην φύση των προσφερόμενων υπηρεσιών των Greek Nannies.

Όπως καταλαβαίνετε, κάποιος που θέλει να βρει τον άνθρωπο που θα ασχολείται και θα προσέχει τα παιδιά του δεν είναι δυνατόν να εμπιστευθεί ποτέ έναν άνθρωπο μέσω τηλεφώνου ή skype.

Επιπρόσθετα, θέλουμε να έχουμε πολύ υψηλό επίπεδο στην επιλογή μας οπότε και θεωρούμε απαραίτητο οι nannies & tutors μας να έχουν ήδη εμπειρία στο Λονδίνο, να έχουν ζήσει την πόλη, να έχουν εξοικειωθεί με τα δεδομένα και φυσικά να έχουν στην κατοχή τους τα απαραίτητα έγγραφα που συμβάλουν στην αξιοπιστία και καταλληλότητά τους.

Οι αμοιβές μιας nanny είναι πολύ ανταγωνιστικές και σαν μέσο όρο θα λέγαμε ότι κινούνται από £400-£500 την εβδομάδα ανάλογα φυσικά με τις συνολικές ώρες εργασίας, την προϋπηρεσία, τα προσόντα κλπ.



Ποια είναι τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει η υποψήφια ''νταντά'';

Για να εγγραφεί κάποια κυρία στις Greek Nannies θα πρέπει να έχει σίγουρα προϋπηρεσία και εμπειρία στον τομέα. Υπάρχουν βέβαια και τυπικά έγγραφα που χρειάζονται όπως το απόσπασμα του ποινικού μητρώου της ενδιαφερομένης ( Ελληνικό ή CRB αν ζει στην Αγγλία για πάνω από 6 μήνες ), πιστοποιητικό από σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών ειδικευμένο στα παιδιά καθώς και καθετί συμπληρωματικό όπως πτυχία κλπ.

Κυρίως όμως θα πρέπει να έχει πολύ αγάπη για το επάγγελμα αυτό μια και είναι ειδικής φύσεως και συμβάλει στην διάπλαση του χαρακτήρα των παιδιών. Θέλουμε να είναι η «επέκταση της ίδιας της οικογένειας». Αν αντιληφθούμε ότι η υποψήφια nanny το αντιμετωπίζει σαν μια προσωρινή λύση για «γρήγορα χρήματα» τότε σίγουρα δεν θα εγγραφεί μαζί μας. Θέλουμε να νιώσουμε ότι τις υποψήφιες nannies θα τις προσλαμβάναμε και εμείς οι ίδιες ως μαμάδες!

Υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις από τους γονείς;

Οι γονείς και γενικά οι οικογένειες έχουν αρκετά διαφορετικά κριτήρια για την πρόσληψη μιας κυρίας ως nanny για τα παιδιά τους. Άλλοι θέτουν ως προτεραιότητα να υπάρχουν πανεπιστημιακοί τίτλοι, άλλοι την προϋπηρεσία, άλλοι την ηλικία, άλλοι τις μαγειρικές της ικανότητες.

Λόγω του μεγάλου αριθμού υποψηφίων, πιστεύουμε ότι μπορούμε να καλύψουμε τις περισσότερες - λογικές πάντα – απαιτήσεις.



Τι ακριβώς μαθαίνουν οι nannies στα παιδιά;

Οι nannies μας συνήθως θέλουν να τους μάθουν πολλά από τα Ελληνικά μας τραγουδάκια, παραμύθια και παιχνίδια. Φυσικά μια nanny που έχει για παράδειγμα έναν τίτλο που σχετίζεται με παιδαγωγικό αντικείμενο, μπορεί πολύ εύκολα να λειτουργήσει και

ως tutor για τα παιδιά αφιερώνοντας κάποιον χρόνο σε εκμάθηση των γραμμάτων, της γραφής και της ανάγνωσης κυρίως μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδι.

Πιστεύετε πως οι Έλληνες γονείς είναι έτοιμοι να δεχθούν κάτι τέτοιο;

Οι Έλληνες γονείς είναι στην πλειοψηφία τους πολύ χαρούμενοι όταν μας ανακαλύπτουν μια και τους γλιτώνουμε από πολύ έξτρα χρόνο ψαξίματος αλλά και αμφίβολης ποιότητας αποτέλεσμα εάν για παράδειγμα έβαζαν την αγγελία μόνοι τους.

Εμείς, λόγω της εκτεταμένης δουλειάς που έχουμε κάνει μέσα από τις προσωπικές συνεντεύξεις με τους υποψηφίους, τις συνομιλίες με τους ανθρώπους που είχαν προϋπηρεσία αλλά και τον έλεγχο όλων των εγγράφων τους, δημιουργούμε μια ασφαλή λύση και συντομεύουμε την διαδικασία ανεύρεσης του ανθρώπου κάτι που εκτιμάται ιδιαίτερα από τις οικογένειες που μας επιλέγουν. Μην ξεχνάτε ότι οι nannies είναι άνθρωποι που είτε ζουν μαζί με την οικογένεια αν πρόκειται για Live in είτε κινούνται καθημερινά στο σπίτι τους αν είναι Live Out oπότε και ο παράγοντας επιπρόσθετου ελέγχου και ασφάλειας μέσω ενός πρακτορείου όπως εμείς, δίνει στους γονείς μεγαλύτερη ηρεμία και εμπιστοσύνη.

Ποιος είναι ο στόχος σας; Είστε ευχαριστημένοι με την μέχρι τώρα πορεία του ''Greek nannies''

Ο στόχος μας είναι να προσφέρουμε όσο το δυνατόν υψηλότερης ποιότητας παροχή υπηρεσιών μπορούμε. Είναι επίσης, να λαμβάνουμε θετικά feedback από τις οικογένειες ότι με την συμβολή μας βρήκαν έναν αξιόλογο άνθρωπο να φροντίζει τα παιδιά τους αλλά και από τις nannies μας να δεχόμαστε ευχαριστίες για την εξασφάλιση μιας καλής θέσης εργασίας σε αυτές.

Είμαστε πολύ ευχαριστημένες από την πορεία της εταιρείας και ετοιμάζουμε και κάποιες νέες εκπλήξεις που θα συμπληρώσουν ολοκληρωμένα την ιδέα των Greek Nannies τις οποίες θα ανακοινώσουμε μελλοντικά.

Σκέφτεστε την επέκταση της επιχείρησης σας και σε άλλες χώρες;

Μέχρι στιγμής έχει τύχει να είμαστε σε αλληλογραφία με οικογένειες που μετακόμισαν από άλλες πόλεις στο Λονδίνο και ήθελαν να έχουν εξασφαλίσει την φροντίδα των παιδιών τους πριν ακόμα εγκατασταθούν. Είμαστε επίσης σε συζητήσεις με κάποιες πόλεις για την πιθανότητα επέκτασής μας εκεί αλλά προσπαθούμε γενικότερα να κάνουμε μικρά και σταθερά βήματα που θα εξασφαλίσουν την ποιότητα και την συνέπεια σε σχέση με αυτό που έχουμε οραματιστεί για την ιδέα αυτή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ