1η θέση η Ελληνική Μαθητική Ομάδα στο διεθνή διαγωνισμό κοινωνικής καινοτομίας 2022 "Food For Thought" από το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας (φωτό)
Την πρώτη θέση στον Διεθνή Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας του Junior Achievement Europeκατέκτησε η ελληνική μαθητική κοινωνική «επιχείρηση» «Food For Thought» από το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Στον 8ο Διεθνή Τελικό Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay (SIR) Global Final 2022 που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 21 Ιουνίου 2022, η ελληνική ομάδα -που δίνει λύση με την ιδέα της στην επισιτιστική κρίση στην Αφρική- κέρδισε τις εντυπώσεις και κατέκτησε την κορυφαία διάκριση. Ο διαγωνισμός έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και διοργανώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο από το Junior Achievement Europe σε αποκλειστική συνεργασία με τον Όμιλο ΝΝ ενώ στην Ελλάδα συνδιοργανώνεται από το Junior Achievement Greece και την ΝΝ Hellas. Στον Διεθνή Τελικό συμμετείχαν 9 χώρες από την Ευρώπη και την Ασία και κριτές ήταν κορυφαία στελέχη του Ομίλου ΝΝ. Tην δεύτερη θέση κατέκτησε η ομάδα «Rerucup» από την Ιαπωνία και την τρίτη η «On Dogs Account» από την Πολωνία.
Η εντυπωσιακή μαθητική ιδέα που δίνει λύση στην επισιτιστική κρίση της Αφρικής
Την μαθητική «startup» Food for Thought δημιούργησαν οι μαθητές & oι μαθήτριες Βασίλης Μαλασίδης, Μαρία Τσιαούση και Βασίλης Τσερκέζης από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Μοριακής Μικροβιολογίας Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κυρίας Φωτεινής Παρλαπάνη.
Τα παιδιά συνεργάστηκαν με τρεις μαθητές από την Ουγκάντα με στόχο τη μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας σε περιοχές της Αφρικής μέσω της εκτεταμένης παραγωγής ενός μοναδικού προϊόντος υψηλής θρεπτικής αξίας, του αλεύρου από προνύμφες του σκώληκα των αλεύρων Tenebrio molitor, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραχθούν ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα, γλυκά, μπάρες δημητριακών, μπιφτέκια κ.ά. Η φθηνή, εύκολη και με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα παραγωγή του, το καθιστούν «προϊόν του μέλλοντος, ικανό να θρέψει ολόκληρο τον πλανήτη», όπως λένε τα παιδιά.
Η ομάδα σχεδιάζει ειδικές φάρμες αναπαραγωγής αρχικά στην Ουγκάντα και επιδιώκει η ιδέα της να εξελιχθεί σε μια κερδοφόρα επιχείρηση, προσφέροντας πρωτίστως μια βιώσιμη πηγή πρωτεϊνών πρωτίστως σε υποσιτισμένους πληθυσμούς της υποσαχάριας Αφρικής που είναι ήδη εξοικειωμένοι με την κατανάλωση εντόμων. «Η διάκριση μας στον παγκόσμιο τελικό αποτελεί δικαίωση των κόπων που καταβάλαμε όλους αυτούς τους μήνες και μας κάνει χαρούμενους και περήφανους» δήλωσε ο Βασίλης Τσερκέζης με τον Βασίλη Μαλασίδη να τονίζει πόσο συναρπαστικό ήταν «το ταξίδι» του διαγωνισμού και η επικοινωνία της ομάδας με τους συνομηλίκους τους στην Αφρική: «Η εμπειρία της συνεργασίας μας με τους συμμαθητές μας από την Ουγκάντα ήταν πρωτόγνωρη. Μετά τη συμμετοχή μας στο SIR, ανεξαρτήτως σπουδών και επαγγέλματος, σίγουρα θα έχω στο νου μου την κοινωνική διάσταση της μελλοντικής μου εκπαιδευτικής και επαγγελματικής δραστηριότητας.». Η Μαρία Ελευθερία Τσιαούση, δήλωσε ότι το Πρόγραμμα του SIR είναι για την ίδια μοναδικό, όχι μόνο εξαιτίας της διεθνούς διάκρισης, αλλά κυρίως γιατί άνοιξε τους ορίζοντές της και της έδωσε τη δυνατότητα να συνεργαστεί με παιδιά από την Αφρική και το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πάνω σε μια καινοτόμα ιδέα που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
Αρωγοί και υποστηρικτές στο ταξίδι της κοινωνικής επιχειρηματικότητας ήταν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί Άννα Ματσιώρη, Νίκος Τερψιάδης και Κυριακή Βασιλού, οι οποίοι σε κοινή δήλωσή τους είπαν: «Ο κόσμος που ονειρευόμαστε περνάει μέσα από την εκπαίδευση και μπορεί να ωφεληθεί από αυτήν. Ως εκπαιδευτικοί προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον μάθησης που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των ενδιαφερόντων και των ιδιαίτερων κλίσεων και ικανοτήτων των μαθητών μας και είμαστε ευτυχείς κάθε φορά που βλέπουμε τους μαθητές μας να αντιδρούν στις σύγχρονες κοινωνικο-οικονομικές προκλήσεις ως υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες, να εμπνέονται από κοινωνικές και συλλογικές αξίες και να αγωνίζονται για ένα καλύτερο κόσμο χωρίς πείνα και ανισότητες. Τα προγράμματα του Junior Achievementπροσφέρουν ένα πολύ ενδιαφέρον πλαίσιο για την ανάπτυξη σύγχρονων πολυδιάστατων εκπαιδευτικών πρακτικών ενώ η ισχυρή διεθνής διάστασή της συγκεκριμένης δράσης έδωσε στους μαθητές μας την αίσθηση του ανήκειν σε μια παγκόσμια κοινότητα με κοινά σε μεγάλο βαθμό προβλήματα και στόχους, τους όρους λειτουργίας και τις προοπτικές της οποίας μπορούν συνεργαζόμενοι να συνδιαμορφώσουν».
Ο Γενικός Διευθυντής του JA Greece Αργύρης Τζικόπουλος συνεχάρη θερμά τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για την μεγάλη επιτυχία τους και τόνισε: «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι τα ελληνόπουλα έχουν μεγάλο ταλέντο στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και είναι απαραίτητο πλέον προγράμματα σαν το SIR να αποτελούν προτεραιότητα στα σχολεία».
Από την πλευρά της η υπεύθυνη του Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay (SIR) Σοφία Μανσόλα, δήλωσε: «Η διάκριση που λαμβάνει για 4η συνεχόμενη χρονιά ελληνική ομάδα στον Διεθνή Διαγωνισμό αναδεικνύει τη δυναμική της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας μας σε ζητήματα κοινωνικής ευαισθητοποίησης και επιχειρηματικότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει το SIR, στην ενίσχυση δεξιοτήτων ζωής και την κινητοποίηση των νέων στην εύρεση καινοτόμων λύσεων πάνω σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα.»
H Food for Thought θα ταξιδέψει στο Ταλίν της Εσθονίας στις 12 Ιουλίου 2022 για να παραλάβει το βραβείο της σε ειδική τελετή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νεανικής Επιχειρηματικότητας GEN-E του Junior Achievement Europe. Δείτε το εξαιρετικό βίντεο της ομάδας που εξηγεί αναλυτικά την ιδέα της:
Ο Πανελλαδικός Τελικός του SIR πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 16 Μαΐου 2022. Από τις 10 ομάδες που διαγωνίσθηκαν, το πρώτο βραβείο κέρδισε η «Food for Thought», το δεύτερο η «Recrewted» από το Κολλέγιο Ψυχικού και το τρίτο η «Ψαρανακύκλωση» από το 1ο ΓΕΛ Καλύμνου. Επιπλέον, το βραβείο "Συμπεριληπτικής Επιχειρηματικότητας" έλαβε η ομάδα Qi-Plex από το ΕΕΕΕΚ Νάουσας και το βραβείο «Δια βίου Μάθησης στην Κοινωνική Καινοτομία» η ομάδα OIKOTHESS-1 από το 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης.
Σε όλα τα μέλη των νικητριών ομάδων δόθηκαν δωροεπιταγές για αγορές βιβλίων και ηλεκτρονικών συσκευών.
Το Junior Achievement Greece είναι μέλος του παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού μαθητικής και φοιτητικής επιχειρηματικότητας Junior Achievement Worldwide που είναι υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης 2022. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το JA Greece, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.jagreece.org.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr