Ποιoς είναι ο manager της Ryanair Μάικλ Κέβιν Ο’Λίρι: Θέλει να καταργήσει τα εισιτήρια και ξεχνάει καμμιά φορά την Κρήτη! (φωτό)

Η Ryanair (RYA),  η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, γνωστή επίσημα ως Ryanair Ltd., εδρεύει στην Ιρλανδία και τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στον αερολιμένα του Δουβλίνου.

Η Ryanair (RYA),  η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, γνωστή επίσημα ως Ryanair Ltd., εδρεύει στην Ιρλανδία και τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στον αερολιμένα του Δουβλίνου.

Ιδρύθηκε το 1985 από την οικογένεια Ryan με κεφάλαιο μόνο μιας λίρας και προσωπικό που ανερχόταν στα 25 άτομα. Επιχειρησιακές βάσεις της είναι ο αερολιμένας του Δουβλίνου και ο Stansted του Λονδίνου. Η εταιρεία διαθέτει στόλο τριακοσίων αεροσκαφών τύπου Boeing 737-800 και εκτελεί πάνω από 1100 αεροπορικά δρομολόγια σε Ευρώπη και Μαρόκο.

Από το 2010 ξεκίνησε δρομολόγια και στην Ελλάδα, από Ρόδο, Κω και Βόλο ενώ από το 2011 ξεκίνησε δρομολόγια και από την Θεσσαλονίκη. Η επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα περιλαμβάνει την δημιουργία βάσης στα Χανιά.

Στο πλαίσιο της επένδυσης  280 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα, αποφάσισε να ανοίξει ελληνική βάση στην Αθήνα τον Απρίλιο, με 2 αεροπλάνα και 6 νέους προορισμούς προς: Χανιά, Λονδίνο (Στάνστεντ), Μιλάνο (Μπέργκαμο), Πάφο, Ρόδο και Θεσσαλονίκη, η οποία θα εξυπηρετεί 1,2 εκ. επιβάτες ετησίως και αναμένεται σύμφωνα με την εταιρεία, να δημιουργήσει 1.200 νέες θέσεις εργασίας με πάνω από 150 πτήσεις εβδομαδιαίως. Ενώ αξιοσημείωτο είναι  πως θα προσφέρει στους επιβάτες φθηνά εισιτήρια για τους προορισμούς της.


Πίσω από την επιτυχία της εταιρείας,  βρίσκεται ο εκκεντρικός 55χρονος ο Μάικλ Κέβιν Ο ‘Λιρι.  Ο Ο’Λίρι  κατάφερε με την «φιλοσοφία» χαμηλού κόστους να «απογειώσει» την Ryanair. Η εταιρεία ουσιαστικά θεωρείται η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, σε επιβατική κίνηση.

Ο Ιρλανδός επιχειρηματίας  ξεκίνησε ουσιαστικά στους κόλπους της Ryanair, όπου το διάστημα 1991-1994 ήταν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος. Τέλη του 1994, θα αναλάβει τα ηνία της αεροπορικής, εγκαινιάζοντας την στρατηγική των φθηνών εισιτηρίων, δηλώνοντας τότε ότι «οι άλλοι αναζητούν τρόπους για να αυξήσουν την τιμή των εισιτηρίων. Εμείς αναρωτιόμαστε πώς καταργήσουμε τα εισιτήρια».

Παρά τα πολύ φθηνά εισιτήρια, η εταιρεία έχει καταφέρει να βγάλει πολλά κέρδη μέσω χρεώσεων που είχαν επιβληθεί κατά την διάρκεια του ταξιδιού ή και αργότερα. Έτσι τα φθηνά ταξίδια μετατρέπονται σε ακριβά εάν οι επιβάτες κάνουν ψώνια στο αεροπλάνο, θέλουν αριθμημένη θέση ή νοικιάζουν αυτοκίνητο από συγγενική της Ryanair εταιρία.

Ο Ο’Λίρι έχει την φήμη πως δεν διστάζει να απειλήσει όσους  σταθούν εμπόδιο στα σχέδια τους. Τρανό παράδειγμα  η κόντρα του με δημοσιογράφο που ερευνούσε τα αίτια ενός ατυχήματος με αεροσκάφος της Ryanair.  Ενώ,  το 2004 είχε τοποθετήσει στην Mercedes S-Class του, πινακίδες ταξί για να μπορεί να κυκλοφορεί στις λεωφορειολωρίδες του Δουβλίνου.

Την ίδια εκκεντρική φιλοσοφία ακολουθεί  και στην Ryanair , όπου για παράδειγμα  με την  χρέωση για την χρήση τουαλέτας, αλλά και την ειδική χρέωση για τους ευτραφείς επιβάτες.

Και στις δύο τελευταίες συνεντεύξεις Τύπου, που διοργάνωσε η εταιρία στην Αθήνα, δεν υπήρχε ούτε νερό για τους δημοσιογράφους, ενώ  οι απότομοι τρόποι του δημιούργησαν προβληματισμό στους μετόχους της Ryanair, οι οποίοι ζήτησαν από τον Ιρλανδό να περιορίσει τις δημόσιες τοποθετήσεις.

“Η γκάφα της Ryanair”

Σε μια σημαντική αστοχία προέβη πρόσφατα και η εταιρεία παρουσιάζοντας σε διαφημιστικό της σποτ την Κρήτη ως ανεξάρτητο κράτος. Ειδικότερα, σε βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται οι αλλαγές που ετοιμάζει η «Ryanair» για το 2014, ανάμεσα σε άλλους προορισμούς, που απεικονίζονται πάνω σε μια βαλίτσα, εμφανίζεται η Κρήτη με την σημαία της περιόδου της Κρητικής Πολιτείας, με το «αστέρι του Σουλτάνου», που σηματοδοτούσε την επικυριαρχία του. Αντίθετα, στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις, παρουσιάζονται φημισμένα σημαντικά τουριστικά μνημεία. Ας ευχηθούμε την επόμενη φορά να είναι πιο προσεκτικοί.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ