"Ηλεκτρικό θέατρο": Με αυτό το όνομα άνοιξε η πρώτη αίθουσα σινεμά στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου το 1902 (βίντεο)

Η συμβολή των αδελφών λυμιέρ...

Σαν σήμερα, το 1902 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, ανοίγει ο πρώτος κινηματογράφος με το όνομα «Ηλεκτρικό Θέατρο»

Το "Ηλεκτρικό Θέατρο", με πλίθινα τοιχώματα πάχους τριών ποδιών, ήταν το πρώτο κινηματογραφικό θέατρο. Ήταν επίσης το πρώτο κλιματιζόμενο κτίριο. Ο Willis Carrier εφηύρε την ψύξη κι έτσι άρχισε να εγκαθιστά ψύξη σε κινηματογραφικές αίθουσες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 1930, το θέατρο πουλήθηκε για 10.000 δολάρια και μετονομάστηκε σε Gaiety, αλλά επέστρεψε στο αρχικό του όνομα κατά τη διάρκεια μιας ανακαίνισης. Σταμάτησε να προβάλλει ταινίες μετά το 1999. Μετά από οικονομική δυσκολία για χρόνια υπό ιδιωτική ιδιοκτησία, το θέατρο αγοράστηκε από την ηγεσία της πόλης του Αγίου Γεωργίου το 2013, μαζί με δύο παρακείμενα κτίρια. Οραματίστηκαν το θέατρο να αγκυροβολεί μια καλλιτεχνική περιοχή στο κέντρο της πόλης, η οποία θα ενίσχυε τοπικές καλλιτεχνικές ομάδες ενώ θα υπογράμμιζε την ιστορική σημασία της περιοχής στο κέντρο της πόλης.

Μετά από μια ανακαίνιση 3 εκατομμυρίων δολαρίων που εκσυγχρόνισε το κτίριο ενώ αποκατέστησε την πρόσοψή του ώστε να μοιάζει με ιστορικές φωτογραφίες, το Electric Theatre άνοιξε ξανά το 2015. Επί του παρόντος λειτουργεί από το City of St. George ως χώρος ψυχαγωγίας που φιλοξενεί εκδηλώσεις όπως καλλιτεχνικές και κωμικές παραστάσεις. μουσικά συγκροτήματα και θεατρικές παραστάσεις με έμφαση στην υποστήριξη τοπικών καλλιτεχνών, τοπικών καλλιτεχνικών ομάδων και ανερχόμενων καλλιτεχνών.

Οι αδελφοί Λύμιερ μεταξύ των πρώτων δημιουργών ταινίων

Στη Γαλλία, οι αδελφοί Ωγκύστ και Λουί Λυμιέρ, βασιζόμενοι στο κινητοσκόπιο των Ντίκσον και Έντισον, εφηύραν τον κινηματογράφο (cinematographe) που αποτελούσε μία φορητή κινηματογραφική μηχανή, λήψεως, εκτύπωσης και προβολής του φιλμ. Στις 28 Δεκεμβρίου του 1895, έκαναν και την πρώτη δημόσια προβολή, στο Παρίσι. Η ημερομηνία αυτή αναφέρεται από πολλούς ως η επίσημη ημέρα που ο κινηματογράφος με τη σημερινή του γνωστή μορφή έκανε την εμφάνισή του.

Εκείνη τη δημόσια προβολή παρακολούθησαν συνολικά 35 άτομα επί πληρωμή και προβλήθηκαν δέκα ταινίες συνολικής διάρκειας περίπου δεκαπέντε λεπτών. Οι πρώτες κινηματογραφικές ταινίες ήταν μικρής διάρκειας, παρουσιάζοντας συνήθως στατικά, μία σκηνή της καθημερινότητας.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ