Κωνσταντίνος Πίττας-«H μοναξιά του ενός»: Ο ωραίος ως Έλλην αρχιτέκτων σε Columbia & Cambridge έγραψε το πρώτο του βιβλίο, επίκαιρο & αιχμηρό!

Ένα λογοτεχνικό δοκίμιο, με πρωταγωνιστή τον "Έναν

Ένας άνθρωπος, μέσα στην αποξένωση της πόλης, συζητά με μια παρέα φίλων και θέτει συλλογικά ζητήματα ύπαρξης. «Η μοναξιά του ενός», πρόκειται για ένα λογοτεχνικό δοκίμιο, με πρωταγωνιστή τον Έναν, μια αλληγορική μορφή η οποία προσπαθεί να συνοψίσει την ευρύτερη κοινωνική συνθήκη των ημερών μας.

Το κουβάρι της πλοκής αρχίζει να ξεδιπλώνεται σε ένα καπηλειό, όπου ο Ένας καλεί τους επιστήθιους φίλους του για να παραστούν στην κηδεία του.

Σε μια ατμόσφαιρα οινοποσίας και κρασοκατάνυξης, οι συζητήσεις του Eνός και της παρέας του, διατρέχουν 4 κεντρικές θεματικές.

Αυτές είναι η αλλοτριωτική μορφή της σύγχρονης εργασίας, η περιπλάνηση στον χώρο και τον χρόνο, το διακύβευμα της συντροφικότητας, και ο ρόλος της δημιουργικότητας σαν πιθανό αντίδοτο στις συνθήκες γενικευμένου ατομοκεντρισμού και έλλειψης γνήσιας σύνδεσης τόσο με τον εαυτό, όσο και με τον συνάνθρωπο. «Η μοναξιά του ενός» επιχειρεί μια καταβύθιση στην ανθρώπινη κατάσταση μέσα από τις αναζητήσεις και τα αδιέξοδα του Ενός. Η ιστορία του Ενός θα μπορούσε να είναι η ιστορία του καθενός μας.

«Η μοναξιά του ενός» κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2023 από τις εκδόσεις Αίολος και είναι το πρώτο βιβλίο του Κωνσταντίνου Πίττα, αρχιτέκτονα, ερευνητή και συμβούλου σε θέματα πολιτισμού. Το αντικείμενο της  διδακτορικής του διατριβής ήταν οι πολιτιστικοί θεσμοί ως φορείς εκδημοκρατισμού. Διετέλεσε επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, εκπόνησε μεταπτυχιακό στη Συγκριτική Λογοτεχνία και Ευρωπαϊκή Κουλτούρα στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και είναι διπλωματούχος αρχιτέκτων μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια, ενώ δοκίμια και άρθρα του για την αρχιτεκτονική, τον δημόσιο χώρο, τον πολιτισμό και τη σχέση τέχνης και πολιτικής έχουν συμπεριληφθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα, το οποίο επικεντρώνεται στον σχεδιασμό κατοικιών, παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο και εκθέσεων σύγχρονης τέχνης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το 2015 ήταν στην ομάδα του Δημήτρη Παπαϊωάννου για τη διοργάνωση της τελετής έναρξης των Πρώτων Ευρωπαϊκών Αγώνων στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και το 2017 ήταν o συντονιστής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) για τη διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης documenta 14.

Η παρουσίαση της «Μοναξιάς του ενός» πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2023 στο Ινστιτούτο Γκαίτε, με αφορμή την κυκλοφορία της δεύτερης έκδοσης του βιβλίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ