Τι είναι το gaslighting στις σχέσεις; - Μάθετε να το αναγνωρίζετε και να το αντιμετωπίζετε (βίντεο)

Το gaslighting είναι μια ύπουλη μορφή κακοποίησης

Κάντε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σας για να ανακαλύψετε αν είστε θύματα του gaslighting.

Η ομάδα του PsychologyNow γράφει 

Εάν χειραγωγείστε από ένα άτομο που σας κάνει gaslighting, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην το έχετε συνειδητοποιήσει ακόμη. Ακολουθούν κάποιες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας για να το ανακαλύψετε.

Ήσασταν (ή είστε τώρα) σε μια σχέση που σας κάνει να αισθάνεστε στεναχωρημένοι, αρνητικοί και μπερδεμένοι, αλλά δεν μπορείτε να εντοπίσετε ακριβώς το γιατί;

Όταν προσπαθείτε να καταλάβετε γιατί αισθάνεστε έτσι, καταλήγετε να πιστεύετε ότι το πρόβλημα δεν έχει σχέση με τον σύντροφό σας αλλά με εσάς;

Εάν ναι, μπορεί να ήσασταν (ή να είστε τώρα) σε μια κακοποιητική σχέση που δημιουργήθηκε και διαιωνίστηκε από μια συμπεριφορά που ονομάζεται gaslighting.

Διαβάστε ακόμα: Έχετε ξεκινήσει να ξεχνάτε; - Αυτοί είναι οι 3 τρόποι για να βελτιώσετε την μνήμη σας (φωτό)

Επιδράσεις του Gaslighting

Το gaslighting είναι μια ύπουλη μορφή κακοποίησης που περιλαμβάνει σκληρό και υπολογισμένο ψυχολογικό πόλεμο. Σε αυτόν τον τύπο κακοποίησης, ο δράστης βασανίζει το θύμα για να το κάνει να αμφισβητήσει τις δικές του σκέψεις, συναισθήματα, συμπεριφορές και αναμνήσεις. Κάποιος που χρησιμοποιεί τεχνικές gaslighting μπερδεύει συνεχώς τον άλλο άνθρωπο μειώνοντας σταδιακά την αντίληψή του για τον εαυτό του, τους άλλους και τον κόσμο.

Το πρωταρχικό αποτέλεσμα του gaslighting είναι ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι που έχουν πέσει θύματα αυτής της πρακτικής χάνουν την εμπιστοσύνη και την πίστη στον εαυτό τους και νιώθουν απόλυτα βασισμένοι στον θύτη τους, ακόμη και ευγνώμονες που κάνει τον κόπο να τους φροντίζει και να τους βοηθάει στη ζωή.

Εάν υποψιάζεστε ότι σχετίζεστε με έναν gaslighter (λάβετε υπόψη ότι οι gaslighters και τα θύματά τους μπορεί να είναι οποιουδήποτε φύλου), αναζητήστε βοήθεια. Ένας σύμβουλος ή θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε την εμπειρία σας και να σας υποδείξει κέντρα βοήθειας που προσφέρουν καθοδήγηση στους ανθρώπους για να αφήσουν με ασφάλεια τις κακοποιητικές σχέσεις.

Διαβάστε ακόμα: Τείνετε πάντα να βιώνετε το θυμό σε αγχωτικές καταστάσεις ; Ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από αυτό το «κρυμμένο» συναίσθημα ;

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ