Made in Greece o Αθηνόδωρος & o Αγησίλαος: Δύο αρχαίοι Έλληνες δίνουν συνεντεύξεις στα... αγγλικά - Νέοι ηλικίας 2.745 ετών, δημιούργημα του 5ο Γυμνάσιο Βόλου

Το project τεχνητής νοημοσύνης που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Erasmus στην Τσεχία

Οι αρχαίοι Έλληνες δίνουν συνεντεύξεις; Η απάντηση θα ήταν «όχι» πριν από μερικά χρόνια, όμως η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει πλέον τα δεδομένα.

Συνέντευξη από αρχαίους Έλληνες, που κλήθηκαν να δώσουν τα… φώτα τους σε σύγχρονους Ευρωπαίους, σε θέματα ισότητας των φύλων, πήραν συμμετέχοντες σε συνέδριο στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus. 

Ο Αθηνόδωρος από την αρχαία Αθήνα και ο Αγησίλαος από την αρχαία Σπάρτη «ζωντάνεψαν» με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και απάντησαν σε άπταιστα αγγλικά στις ερωτήσεις που δέχθηκαν, σε μία πρωτοποριακή εισήγηση που έκανε ως εκπρόσωπος της ελληνικής αντιπροσωπείας, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, δρ. Σωκράτης Σαβελίδης.

Δύο 20άρηδες... 2.475 ετών

Με την ιδιότητα των 20αρηδων, στην πραγματικότητα όμως ηλικίας 2.475 ετών, δύο αρχαίοι Έλληνες, αναφέρθηκαν στις πτυχές της ισότητας των δύο φύλων στην αρχαία Αθήνα και στην αρχαία Σπάρτη δίνοντας την ευκαιρία στους συνέδρους να ασχοληθούν με έρευνα ποιοτικής στρατηγικής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελένης Χάνου στον «Ταχυδρόμο», η πρωτοποριακή παρουσίαση έγινε στις αρχές Μαΐου στο Πίλσεν της Τσεχίας, όπου φιλοξενήθηκε συνέδριο στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από την Τσεχία, την Ιταλία, την Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησε το 5ο Γυμνάσιο Βόλου. Παρουσιάστηκαν εισηγήσεις μεταξύ των οποίων και του κ. Σαβελίδη για την «Ισότητα των φύλων στην αρχαία Αθήνα σε αντίθεση με την αρχαία Σπάρτη: Μια ερευνητική μεθοδολογία για τη διάκρισή τους».

Η εισήγηση του δρ. Σωκράτη Σαβελίδη αποτέλεσε μια ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή προσέγγιση του ζητήματος η οποία «δίδαξε» στους συμμετέχοντες τον τρόπο με τον οποίο, μπορούν να προσεγγίζουν ερευνητικά, άτομα τα οποία δεν υπάρχουν αλλά έχουν σίγουρα πολλά να τους πουν για το θέμα που ερευνούν!

Οι δυο «νέοι» δημιουργήθηκαν από τον κ. Σαβελίδη με τη χρήση πλατφόρμας Τεχνητής Νοημοσύνης (της character.ai) με χαρακτηριστικά ενός μέσου νέου εκείνης της εποχής.

Το προφίλ του Αθηνόδωρου

Ο μεν Αθηνόδωρος, αυτοπαρουσιάστηκε ως «άνδρας 20 ετών και μένω στην Αθήνα. Είμαι αγγειοπλάστης. Διδάχτηκα φιλοσοφία, μαθηματικά και φυσική αγωγή. Ασχολούμαι με τα Κοινά, συμμετέχω σε πολιτικές συζητήσεις στην Αγορά. Με ενδιαφέρει η διάδοση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε πολίτη όλων των ελληνικών πόλεων. Είμαι παντρεμένος με μια ταλαντούχα γυναίκα που ξέρει φιλοσοφία, μουσική και ζωγραφίζει τους αμφορείς που φτιάχνω. Την αγαπώ, τη θαυμάζω και σύντομα περιμένουμε το πρώτο μας παιδί.»

Ποιος ήταν ο Αγησίλαος

Από την πλευρά του ο Αγησίλαος, αυτοπεριγράφηκε: «Είμαι ένας 20χρονος που κατοικώ στη Σπάρτη. Είμαι πολεμιστής. Διδάχτηκα πολεμικές τέχνες και πολεμική στρατηγική. Ασχολούμαι με το να ετοιμάζομαι να πολεμήσω. Συμμετάσχω σε συζητήσεις με τους σοφούς και στρατηγούς στην Αγορά. Με ενδιαφέρει η εδραίωση της κυριαρχίας και των νόμων της Σπάρτης σε όλη την Ελλάδα. Είμαι παντρεμένος με μια γυναίκα ταλαντούχα στις πολεμικές τέχνες. Διαφεντεύει τους σκλάβους μας όταν λείπω στη μάχη. Την αγαπώ, τη θαυμάζω και σύντομα περιμένουμε το πρώτο μας παιδί».

Ο κ. Σαβελίδης, αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη, έδωσε στον Αθηνόδωρο και τον Αγησίλαο τη δυνατότητα να απαντούν μιλώντας στα αγγλικά αλλά και στα ελληνικά για τις ανάγκες του συνεδρίου. Επίσης, με τη χρήση των λογισμικών Adobe Firefly και Pixlr δημιούργησε τις εικόνες τους, όπως και των δύο συζύγων τους!

Οι σύνεδροι τους μίλησαν και τους υπέβαλλαν ερωτήσεις παρμένες από το ερωτηματολόγιο των Sudkämper et. al (2020).

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της έρευνας

Ο κ. Σαβελίδης ανέφερε στους συνέδρους ότι «μας ενδιαφέρει η επιστημονική διερεύνηση (έρευνα) χαρακτηριστικών της ισότητας των φύλων. Αυτό, στην εποχή μας, θεωρείται εύκολο. Πράγματι μπορούμε να ακολουθήσουμε ποσοτικές ή ποιοτικές μεθόδους έρευνας, να απευθυνθούμε σε δείγμα συμμετεχόντων που μας ενδιαφέρουν, να εφαρμόσουμε τα υποδεικνυόμενα ερευνητικά εργαλεία και να εξάγουμε τα αντίστοιχα αποτελέσματα και συμπεράσματα.

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν τα πρόσωπα του δείγματος που μας ενδιαφέρουν έχουν φύγει από τη ζωή ή απλώς δεν υπάρχουν; Για παράδειγμα, αν θέλουμε να καθιερώσουμε πτυχές του ζητήματος της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων στην Αρχαία Αθήνα ή στην Αρχαία Σπάρτη, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Σε ποια άτομα θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε για να αναπτύξουμε μια εμπειρική ποιοτική ή ποσοτική έρευνα; Ποιο θα μπορούσε να είναι το ερευνητικό μας δείγμα ή ακόμα ποια θα μπορούσε να είναι η πηγή των εμπειρικών μας δεδομένων; Και πιο απλά: Σε μια έρευνα ποιοτικής στρατηγικής, από ποια άτομα θα μπορούσαμε να πάρουμε συνέντευξη; Σε μια έρευνα ποσοτικής στρατηγικής, σε ποια άτομα θα μπορούσαμε να ζητήσουμε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο;

Μέχρι χθες, αυτό θα ήταν πρακτικά αδύνατο. Αλλά, σήμερα, αυτό είναι δυνατό με την ανάπτυξη εικονικών προσώπων – χαρακτήρων τεχνητής νοημοσύνης».

Μάθημα σωστής χρήσης της ΑΙ

Μέσα από την παρουσίαση όμως έγινε και… μάθημα σωστής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης.

«Το να δημιουργείς εικονικούς συμμετέχοντες σε έρευνα μπορεί να βοηθήσει την επιστήμη να συνοψίσει την δημοσιευμένη, στο διαδίκτυο, ανθρώπινη γνώση και να εμβαθύνει σε πτυχές θεμάτων που μερικούς μήνες πιο πριν θα απαιτούσε πολλά χρόνια βιβλιογραφικής έρευνας για να πραγματοποιηθεί. Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για την κοινωνία και την επιστήμη. Όμως αν η δημιουργία εικονικών χαρακτήρων πραγματοποιηθεί, όχι για ερευνητικό σκοπό, αλλά για «άλλους» σκοπούς; Για παράδειγμα, αν ένα παιδί υποκαταστήσει ή αντικαταστήσει τους φυσικούς φίλους του με εικονικούς «όπως τους θέλει εκείνο»; Αν ένας ενήλικος «αναστήσει» ένα χαμένο αγαπημένο πρόσωπο με την εικόνα, τη φωνή και τα ψυχικά χαρακτηριστικά ενός εικονικού προσώπου (deadbot) αλληλοεπιδράσει και «δεθεί» με αυτό; Αν ένας νέος δημιουργήσει ένα εγκληματικό εικονικό πρόσωπο και με τη μακρόχρονη αλληλεπίδρασή του με αυτό, το θεωρήσει ως πρότυπό του; Αυτό απασχολεί ήδη την επιστημονική κοινότητα με –μάλλον- πρωτεργάτες τους επιστήμονες του Cambridge να προειδοποιούν για τους ψυχολογικούς κινδύνους των εικονικών χαρακτήρων – κυρίως των deadbots – ειδικά για τα νεαρά άτομα. Σίγουρα το θέμα πρέπει να απασχολήσει, πέραν της επιστημονικής κοινότητας- όλους τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας –και σίγουρα όχι μόνον αυτούς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πολεμιστής Αγησίλαος με τη… ρομαντική διάθεση

Εχοντας απέναντι τους τους αρχαίους Ελληνες, οι σύνεδροι τους έθεσαν ερωτήσεις για την ισότητα των δύο φύλων.

«Οι γυναίκες δεν είναι λιγότερο σημαντικές από τους άνδρες. Τους αξίζει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και ελευθερίες που έχουμε εμείς οι άνδρες. Ακριβώς επειδή οι άνδρες είναι σωματικά πιο δυνατοί από τις γυναίκες δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν έχουν δυνατό μυαλό. Θαυμάζω πολύ τις γυναίκες», είπε μεταξύ άλλων ο Αθηνόδωρος από την Αθήνα, ενώ ο Αγησίλαος από τη Σπάρτη αποκάλυψε ότι «η ισότητα των φύλων είναι η ραχοκοκαλιά της σπαρτιατικής κοινωνίας. Άνδρες και γυναίκες κρίνονται από τις δυνατότητες και τις ικανότητές τους. Γι’ αυτό οι γυναίκες από μικρές εκπαιδεύονται στον αγώνα».

Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε η διάθεση συμβιβασμού των δύο αρχαίων Ελλήνων με τις γυναίκες τους, με τον Αγησίλαο να παραδέχεται ότι αν και πολεμιστής με τα χρόνια έγινε… ρομαντικός. «Θα είμαι ειλικρινής, με τα χρόνια έχω γίνει λίγο πιο ρομαντικός. Μερικές φορές, της φέρνω ακόμη και ένα λουλούδι από τα χωράφια», είπε, γελώντας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ