Η διάσημη οστεοπαθητικός Κατερίνα Μουστάκα τρέχει κάθε πρωί! "Κινούμαι γιατί έχω dna δικών μου με άνοια - Μόνο η άσκηση αποτρέπει τον εκφυλισμό του μυαλού"

Μοιράζεται θαυματουργές συμβουλές για την υγεία μας!

Η γιατρός της χειροπρακτικής, Δρ. Κατερίνα Μουστάκα, καταρρίπτει τους μύθους που ισχύουν για τα μυοσκελετικά προβλήματα και τα οποία μας αποτρέπουν από την αθλητική και όχι μόνο δραστηριότητα. 

Η ίδια μέσω του Instagram της μας ενημερώνει καθημερινά για πολλά πράγματα που αφορούν το σώμα μας.

Αυτή την φορά η ίδια μας μίλησε για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και πως μπορούμε να το προλάβουμε.

Συγκεκριμένα έγραψε: "Ανέβασα χθες το πρωί ένα story ότι έχω πάει για τρέξιμο. Και πήρα (σε χρόνο dt) αρκετά μηνύματα από αγαπημένα μέλη της Ινστα-Οικογένειας, με αγαθές -είμαι σίγουρη- προθέσεις, τύπου: «αμάν, πχιά, το σώμα σου είναι μια χαρά, πόση γυμναστική θα κάνεις ακόμα;».

Παίδες θα μοιραστώ μαζί σας κάτι προσωπικό. Η πιο αγαπημένη μου θεία, η Καίτη, ένας άνθρωπος σίφουνας, έφυγε με Αλζχέιμερ. Την είχαμε χάσει ως νου βέβαια, αρκετά χρόνια πριν κάνει το πέρασμα. Και μας στοίχισε όλους.

Κι όχι μόνο αυτό. Η συγκεκριμένη νόσος είναι κληρονομική. Που σημαίνει ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση. ΚΑΙ σε εμένα.

Βέβαια, αν τα γονίδιά μας είναι το πιστόλι, το περιβάλλον μας και οι συνήθειές μας είναι που πατάνε τη σκανδάλη.

Έτσι, ενημερώνω το φιλοθεάμον κοινό, ότι δεν τρέχω πρωί πρωί καλοκαιριάτικα για να είμαι ωραία στην παραλία. Τρέχω για να προστατεύσω τα εγκεφαλικά μου κύτταρα από την κληρονομική τους προδιάθεση.

Γνωρίζετε ότι ακόμα και 15 λεπτά ήπιας μορφής αερόβια δραστηριότητα την ημέρα ή τρεις φορές εβδομαδιαίως από 30 λεπτά μπορούν να μειώσουν κατά 60% την πιθανότητα να πάθουμε άνοια οποιασδήποτε μορφής;

Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε τρέξιμο. Και το περπάτημα, το κολύμπι, το ποδήλατο, ο χορός, ακόμα και οι δουλειές στο σπίτι ή στον κήπο, βελτιώνοντας την καρδιαγγειακή μας λειτουργία, μπορούν να μας προστατεύσουν.

Σε έρευνα, δε, που έγινε σε βάθος 4 δεκαετιών(!) σε άτομα 38-60 Μαΐων, για αυτούς που είχαν υψηλή καρδιοαγγειακή/καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση η πιθανότητα νόσησης ήταν κατά 90% μικρότερη σε σχέση με τους αδρανείς συνομήλικούς τους.

Και όχι μόνο αυτό αλλά και, εάν και εφόσον τελικά κατέληγαν να πάσχουν, η νόσος εμφανίστηκε 9,5 χρόνια αργότερα από τους αδρανείς και 5 χρόνια αργότερα από τους μετρίως fit συνομήλικούς τους.

Ηθικόν Δίδαγμα: θέλουμε να αποφύγουμε «κληρονομικές» παθήσεις; Χρειάζεται να βάλουμε κι εμείς το χεράκι μας (ή τα ποδαράκια μας εν προκειμένω).

Τα "μαγικά" της χέρια λυτρώνουν εκατοντάδες Αθηναίους και Αθηναίες από μυικούς πόνους, πιασίματα και λουμπάγκο.

Η Δρ. Κατερίνα Μουστάκα κάπου στο δημοτικό - όπως λέει η ίδια- αγάπησε το πιάνο , μετά "ερωτεύθηκε" την Κομανέτσι και στα 11 τον στίβο.

Με το που τελείωσε την Ιατρική, έχοντας βάσεις φιλοσοφικές, τάσεις καλλιτεχνικές και επιδόσεις αθλητικές, της φάνηκε εξαιρετική η προοπτική να ακολουθήσει, σαν θεόσταλτο μονόδρομο της περαιτέρω εκπαίδευσης της, ένα επάγγελμα που διέπεται από το τρίπτυχο «επιστήμη, τέχνη και φιλοσοφία»: την Χειροπρακτική.

Το 2004  ήταν υποδιευθύντρια στην Ποδιατρική Κλινική Ολυμπιακού Χωριού στη διάρκεια της διεξαγωγής Ολυμπιακών Αγώνων. Στο ιατρείο της προσφεύγουν αθλητές και άνθρωποι με μυοσκελετικά προβλήματα .

Από το 1998 ασχολείται με την μελέτη, εφαρμογή και ανάπτυξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων, στηριγμένων στο σύστημα των Travel and Simons "Myofascial Trigger Points Therapy"

Ανακαλύψτε περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα της Κατερίνας Μουστάκα: www.moustaka.gr

Διαβάστε ακόμη: Η γκουρού της χειροπρακτικής Κατερίνα Μουστάκα δίνει συμβουλές για την τενοντίτιδα στον αντίχειρα – Μας έχει την λύση

Διαβάστε ακόμη: Η Κατερίνα Μουστάκα μας δείχνει καρέ - καρέ πως να καθόμαστε σωστά στην καρέκλα - 'Ετσι δεν θα πονάμε στην μέση (βίντεο)

Διαβάστε ακόμη: Η Δρ Κατερίνα Μουστάκα μας δείχνει πώς να κάνουμε σωστά την διαφραγματική αναπνοή - Διώξτε το στρες με λίγες κινήσεις (βίντεο)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ