Νάντια Κομανέτσι: Το απόλυτο «10» των Ολυμπιακών Αγώνων – Η 14χρονη Ρουμάνα της ενόργανης γυμναστικής έμεινε στην ιστορία για τη χάρη & την κομψότητα των κινήσεων της (βίντεο)

48 χρόνια από την απόλυτη τελειότητα, το πρώτο 10άρι σε ολυμπιακούς Αγώνες από τη Νάντια Κομανέντσι

Το ημερολόγιο έδειχνε 18 Ιουλίου 1976, όταν μία 14χρονη Ρουμάνα, ετοιμαζόταν να πάρει θέση στους ασύμμετρους ζυγούς για να εκτελέσει το πρόγραμμά της.

Το "άγνωστο" κοριτσάκι ήταν η Νάντια Κομανέντσι, η κοπέλα που πήρε το πρώτο 10άρι στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων στην ενόργανη γυμναστική στο Μόντρεαλ.

Η Νάντια Κομανέτσι γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1961 στο Ονέστι της Ρουμανίας. 

Η μητέρα της, όταν ήταν έγκυος σε αυτήν, έβλεπε μια ταινία που η πρωταγωνίστρια ονομαζόταν Νάντια, και γι' αυτό αποφάσισε να δώσει στην κόρη της αυτό το όνομα. Έχει έναν μικρότερο αδερφό, τον Άντριαν.

Άρχισε την ενασχόληση με τη γυμναστική στα 6 της χρόνια. Στα 7 της, η Κομανέτσι μπήκε στη σχολή γυμναστικής του Μπέλα Κάρολι, που ιδρύθηκε στο Ονέστι. Ο Κάρολι προπόνησε στο μέλλον πολλούς προεξέχοντες Αμερικανούς αθλητές. 

Στο πρώτο της Εθνικό πρωτάθλημα, το 1969, τερμάτισε στην 13η θέση. Την επόμενη χρονιά, όμως, τερμάτισε πρώτη, γεγονός που την καθιστούσε ως τη νεαρότερη αθλήτρια που κέρδισε το Εθνικό πρωτάθλημα της χώρας της. 

Η πρώτη της διεθνής επιτυχία ήρθε στα 13 της χρόνια, όπου και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο σε όλα τα αγωνίσματα, εκτός από τις ασκήσεις εδάφους, όπου κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Σκίεν της Νορβηγίας.

Στα 14 της, συμμετείχε στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 του Μόντρεαλ, όπου και έγινε μία από τις σημαντικότερες αθλήτριες των αγώνων. Στους ασύμμετρους ζυγούς μπάρες σημείωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία όλων των εποχών στο άθλημα, δηλαδή το τέλειο "10". 

Με απόλυτη ακρίβεια, χάρη και κομψότητα, εκτέλεσε τις κινήσεις της, με άψογη προσγείωση δεν άφησε περιθώριο στους κριτές για αμφισβήτηση. Το σκορ της, το τέλειο 10, δεν μπορούσε να αναγραφεί καν στον πίνακα αποτελεσμάτων, καθώς οι υπεύθυνοι του Μόντρεαλ δεν είχαν προβλέψει την πιθανότητα ενός τέτοιου επιτεύγματος και ο πίνακας μπορούσε να δείξει μόνο μέχρι το 9.95.

 

Στην Ολυμπιάδα αυτή κέρδισε άλλα δύο χρυσά μετάλλια, ενώ, μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κέρδισε και τον τίτλο του Ήρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας της Ρουμανίας. 

Η Κομανέτσι ήταν η νεαρότερη που κέρδισε το βραβείο αυτό κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Νικολάε Τσαουσέσκου. Στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 1980 στη Μόσχα κέρδισε δύο χρυσά και δύο ασημένια μετάλλια

Η Κομανέτσι ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την ενόργανη γυμναστική στις 7 Μαΐου 1984. Από το 1989 κατοικεί μόνιμα στις ΗΠΑ.

Η Νάντια Κομανέτσι συνέχισε να εντυπωσιάζει καθ’ όλη τη διάρκεια των Αγώνων, κατακτώντας συνολικά τρία χρυσά μετάλλια, ένα αργυρό και ένα χάλκινο. Η απόδοσή της και η αδιαμφισβήτητη τελειότητα που επέδειξε στις ασκήσεις της την καθιέρωσαν ως μία από τις μεγαλύτερες αθλήτριες όλων των εποχών.

Η Νάντια Κομανέτσι έφερε νέες τεχνικές και ένα πρωτοφανές επίπεδο δυσκολίας στις ασκήσεις της, ανεβάζοντας τον πήχη για τους μελλοντικούς αθλητές της ενόργανης γυμναστικής. Σήμερα, σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά, το όνομα της Νάντια Κομανέτσι παραμένει συνώνυμο με την τελειότητα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ