Η Δρ. Λίζα Βάρβογλη μας εξηγεί: Οι πηγές θυμού & αποξένωσης για ένα ζευγάρι - Έτσι θα διαχειριστείτε σωστά τις πιθανόν αναπόφευκτες συγκρούσεις !

Η υγιής επικοινωνία είναι το παν!

Το πρόβλημα δεν είναι ότι τα μέλη του ζευγαριού έχουν διαφορετική άποψη για κάποια ζητήματα ή ότι έχουν συγκρούσεις.

Το σημαντικό είναι το ΠΩΣ διαχειρίζεται ένα ζευγάρι τις συγκρούσεις και τις διαφωνίες του.

  • Η φτωχή επικοινωνία
  • Η έλλειψη διαλόγου
  • Οι διαφωνίες και
  • Οι παρανοήσεις

Αποτελούν πηγή θυμού και αποξένωσης.

Ή μπορεί να γίνουν το εφαλτήριο απ’ όπου η σχέση θα εκτιναχθεί σε νέα ύψη και θα πάει καλά. Διαλέγετε και παίρνετε.

Τι είναι η υγιής επικοινωνία

Υγιής επικοινωνία είναι η αποτελεσματική ανταλλαγή σκέψεων, απόψεων και συναισθημάτων μεταξύ δύο ανθρώπων.

Υπάρχουν 3 σημαντικά κλειδιά εδώ:

Να είσαι παρόν στη συζήτηση. Δηλαδή να μην κοιτάς το κινητό σου ή να μην ασχολείσαι με κάτι άλλο, αλλά να έχεις τα μάτια σου και την προσοχή σου στραμμένα στον σύντροφό σου.

Να αντιλαμβάνεσαι το πώς φέρεσαι, πώς είσαι την ώρα της συζήτησης.

Δηλαδή, να μη σου λέει ο άλλος «καλά γιατί φωνάζεις τώρα;» κι εσύ να μην έχεις αντιληφθεί ότι έβαλες τις φωνές.

Μπαίνεις στη συζήτηση όχι μόνο για να πεις την άποψη σου και να τεκμηριώσεις το πόσο σωστή είναι, αλλά συζητάς και για να ακούσεις την άποψη του άλλου.

Πώς μπορείς να βελτιώσεις την επικοινωνία μεταξύ σας

Καταρχήν κάθε επικοινωνία θα πρέπει να ξεκινάει με την κατανόηση «είμαστε μαζί σε αυτό, είμαστε ομάδα και αναζητούμε την καλύτερη λύση».

Αν το πεις φωναχτά, θα διαπιστώσεις πόσο δυνατή είναι αυτή η φράση και πόσο σε βοηθάει να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα και μπαίνεις στη συζήτηση.

Ξεκίνα με την πεποίθηση ότι θέλεις να βρείτε μία λύση

Και επειδή το «όποιος ψάχνει βρίσκει», θα διαπιστώσεις ότι με αυτή τη νοοτροπία θα ευθυγραμμιστείτε ευκολότερα και θα αναζητήσετε από κοινού λύσεις.

Να μιλάς χρησιμοποιώντας το «Εγώ»

Και όχι το «Εσύ». Γιατί μιλώντας και λέγοντας στον άλλον τα στραβά του, απλώς τον κάνεις να αμυνθεί και να μη σε ακούσει.

Αντί να πεις «εσύ φταις που..», ξεκίνα λέγοντας «εγώ νιώθω έτσι σε αυτή την κατάσταση». Κανείς δε μπορεί να σου πει να μη νιώθεις όπως νιώθεις!

Διατήρησε τα βασικά

Ξεκίνα με διάθεση να σεβαστείς τον άλλον, αλλά και τον εαυτό σου. Ξεκίνα με διάθεση να καταλάβεις ότι τα επιχειρήματα του άλλου έχουν μία λογική βάση και προέρχονται από τη δική του πλευρά.

Καθένας σας είστε διαφορετικό άτομο, με διαφορετική προσωπικότητα και διαφορετικές εμπειρίες ζωής. Το πώς μεγάλωσε καθένας στην πατρική του οικογένεια και τα βιώματα που είχε παίζουν ρόλο στον τρόπο που σχετίζεται, που αντιδρά, που συζητάει.

Λάβε όλα αυτά υπόψη για να έχεις καλύτερη κατανόηση της δυναμικής μεταξύ σας.

Μείνε στο ζήτημα που σας απασχολεί σήμερα.

Αν για παράδειγμα συζητάτε για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε ένα θέμα ανατροφής παιδιού, δεν έχει νόημα να πάτε πίσω και να φέρετε στη συζήτηση άσχετα θέματα, όπως μία διαφωνία που είχατε πριν 10 χρόνια για κάποιο άλλο ζήτημα.

Άκου πραγματικά τι έχει να πει ο άλλος.

Μην κρίνεις και καταδικάζεις την ίδια στιγμή και, βέβαια, μην προσπαθείς να σκεφτείς την κατάλληλη ατάκα ή απάντηση.

Δώσε προσοχή στα λόγια του συντρόφου σου, στη γλώσσα του σώματος, αλλά και το συναίσθημα που βγάζει. Δεν έχει νόημα να ξεκινήσεις να αμύνεσαι ή να επιτίθεσαι πριν ολοκληρώσει ο άλλος τη σκέψη του.

Γιατί έτσι ούτε θα ολοκληρώσει τη σκέψη του ούτε θα βρεθείτε πιο κοντά σε μία λύση του αρχικού προβλήματος, γιατί τώρα έχετε να λύσετε ένα δεύτερο πρόβλημα, αυτό που προκύπτει με τη δική σου συμπεριφορά.

Απάντησε στην κριτική με ενσυναίσθηση

Το δυσκολότερο για τον καθένα μας είναι να ακούσει κριτική από κάποιον άλλον. Πιθανότατα να νιώσεις ότι δε σε κατάλαβε, ότι είναι αυστηρός, παράλογος, εκδικητικός, ή απλώς μακριά νυχτωμένος και κάνει λάθος.

Το θέμα είναι ότι ακόμα και αν έχεις δίκαιο, θα το χάσεις με τον θυμό και την επίθεση. Απλώς άκου τον πόνο του άλλου! Δε σημαίνει ότι έτσι είναι τα πράγματα, ότι αυτή είναι η αλήθεια.

Σου λέει πώς αισθάνεται. Άσε τον να στο πει. Δες αν υπάρχει κάτι στην κριτική που σου κάνει το οποίο έχει κόκους αλήθειας και μπορείς να το αξιοποιήσεις.

Ανάλαβε το μερτικό της ευθύνης σου

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα varvogli.gr, μην προσπαθείς να τα κουκουλώσεις, να τα μπαλώσεις, ή να ρίξεις το φταίξιμο αλλού.

Να έχεις τη γενναιότητα να αναλάβεις το κομμάτι ευθύνης που σου αναλογεί.

Μην τα βλέπεις όλα ή τίποτα

Στη συζήτηση για κάποιο θέμα που απασχολεί το ζευγάρι συχνά το ζητούμενο είναι να επικρατήσει μόνο η μία ή μόνο η άλλη άποψη.

Και όμως, πολλές φορές η καλύτερη λύση είναι η μέση λύση, κάτι στο οποίο συμφωνούν και οι δύο.

Διάλειμμα

Αν η συζήτηση δε βγάζει πουθενά, κάντε ένα διάλειμμα και ας επανέλθετε αργότερα την ίδια μέρα ή ακόμα και την επόμενη.

Διαβάστε ακόμη:Οι μελέτες τα είπαν όλα: Αυτές είναι οι κύριες αιτίες που αναστατώνουν έναν σύντροφο και προκαλούν σύγκρουση στο ζευγάρι !

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ