Vintage story: Το 1856 ο Βασιλιάς Όθωνας απαγόρευσε για πρώτη φορά το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους! – Το μέτρο επανήλθε 154 χρόνια μετά (φωτό)

Με την πάροδο του χρόνου, η εφαρμογή του μέτρου έγινε λιγότερο αυστηρή & τελικά καταργήθηκε. 

Η Ελλάδα του 1856 ήταν μια νεοσύστατη χώρα, έχοντας μόλις αποκτήσει την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο βασιλιάς Όθων, που είχε ανέβει στον θρόνο το 1832, προσπάθησε να εκσυγχρονίσει το κράτος και να εισάγει νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ανάμεσα στις διάφορες μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν εκείνη την εποχή, μια από τις πιο πρωτοποριακές ήταν το βασιλικό διάταγμα του 1856, το οποίο απαγόρευε το κάπνισμα στους δημόσιους κλειστούς χώρους.

Image

twitter

Γράφει η Μάρα Κρητικού

Αυτό το διάταγμα απαγόρευε το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, όπως θέατρα, εκκλησίες, δημόσια κτίρια και άλλα σημεία συνάθροισης και στόχευε στην προστασία του κοινού από τους κινδύνους πυρκαγιάς. 

Την εποχή εκείνη, τα περισσότερα κτίρια ήταν κατασκευασμένα από ξύλο, και η χρήση φωτιάς για το κάπνισμα θα μπορούσε εύκολα να προκαλέσει καταστροφικές πυρκαγιές. Έτσι η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που θέσπισε τέτοιου είδους νομοθεσία!

Ωστόσο η απαγόρευση δεν κράτησε για πολύ. Με την πάροδο του χρόνου, η εφαρμογή της έγινε λιγότερο αυστηρή και τελικά καταργήθηκε. 

Χρειάστηκε να περάσουν 154 χρόνια για να επανέλθει ο αντικαπνιστικός νόμος και να απαγορευτεί εντελώς στους κλειστούς δημόσιους χώρους και στους χώρους εργασίας το κάπνισμα, με έναρξη εφαρμογής από την 1η Σεπτεμβρίου του 2010.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ