Μια μεγάλη μέρα συγκίνησης για 19 Αφγανές: Έφτασαν στη Σκωτία για να σπουδάσουν ιατρική - Ήταν 3 χρόνια έγκλειστες από τους Ταλιμπάν (φωτό)

«Υπομείναμε χίλιες ημέρες ταλαιπωρίας για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.  οι ζωές μας χάνονταν», είπε μια φοιτήτρια.

Δεκαεννέα φοιτήτριες ιατρικής στις οποίες απαγορεύτηκε να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο στο Αφγανιστάν πρόκειται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στη Σκωτία.

Αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την ιατρική όταν οι Ταλιμπάν ανέκτησαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν πριν από τρία χρόνια και κατέστειλε τα δικαιώματα των γυναικών.

Η φιλανθρωπική οργάνωση Linda Norgrove Foundation με έδρα την Σκωτία συνεργάστηκε με τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για να οργανώσει βίζες και θέσεις σε ιατρικές σχολές.

Μια από τις μαθήτριες, η Omulbanin Sultani, είπε: «Υπομείναμε χίλιες ημέρες ταλαιπωρίας για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Χίλιες μέρες περιορισμού στα σπίτια μας, σίγασης των φωνών μας μόνο με δάκρυα και θλίψη, οι ζωές μας χάνονται».

Σύμφωνα με το BBC, οι φοιτήτριες έφτασαν στο Εδιμβούργο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το Ίδρυμα Linda Norgrove τόνισε τις κακουχίες που πέρασαν τα κορίτσια.

Ωστόσο, ανέφερε ότι οι προσπάθειες να έρθουν οι γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο καθυστέρησαν λόγω γραφειοκρατίας και κανονισμών.

Το ίδρυμα δημιουργήθηκε στη μνήμη της εργαζόμενης σε ανθρωπιστική οργάνωση Linda Norgrove, από το Uig στο Lewis, η οποία σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν το 2010.

Η κα Sultani δήλωσε: «Αλλά κατά τη διάρκεια αυτών των σκληρών και αφόρητων ημερών, το μόνο κίνητρο του φωτός στον σκοτεινό κόσμο μας ήταν η παρουσία του Ιδρύματος Linda Norgrove, που στάθηκε δίπλα μας και ποτέ δεν μας άφησε να νιώσουμε μόνοι».

Ο John Norgrove διευθυντής του ιδρύματος δήλωσε: «Είμαστε όλοι χαρούμενοι που τελικά πετύχαμε μετά από τόσο κόπο».

«Τέλος, αυτές οι 19 απίστευτα ταλαντούχες νέες γυναίκες παίρνουν πίσω το μέλλον τους με την ευκαιρία μιας τεράστιας εκπαίδευσης και καριέρας».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ