Αυτός είναι ο τολμηρός 67χρόνος που εμβολιάστηκε πρώτος για τον καρκίνο του πνεύμονα - Το πρωτοπόρο ΒΝΤ116 θα καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα & την εξάπλωση τους (φωτό)

Ελπίζει ότι η συμμετοχή του θα βοηθήσει τις μελλοντικές εξελίξεις

Ένας 67χρονος άνδρας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Janusz Racz, είναι ο πρώτος που δοκίμασε το νέο εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα χρησιμοποιώντας τεχνολογία mRNA, παρόμοιο με τα εμβόλια Covid.

Αυτή η δοκιμή πρώιμου σταδίου στοχεύει στην αξιολόγηση της ασφάλειας του εμβολίου και περιλαμβάνει 130 ασθενείς σε επτά χώρες.

Το εμβόλιο BNT116, που αναπτύχθηκε από την BioNTech, στοχεύει ειδικά τα καρκινικά κύτταρα, με στόχο τη μείωση των παρενεργειών.

Εάν πετύχει, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου.

Ο Racz, ο οποίος έχει καρκίνο του πνεύμονα, ελπίζει ότι η συμμετοχή του θα βοηθήσει τις μελλοντικές εξελίξεις.

Να σημειώσουμε ότι ο  Janusz Racz διαγνώστηκε τον Μάιο και αμέσως μετά άρχισε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Ο επιστήμονας, ο οποίος ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε ότι το επάγγελμά του τον ενέπνευσε να συμμετάσχει στη δοκιμή. «Είμαι κι εγώ επιστήμονας και καταλαβαίνω ότι η πρόοδος της επιστήμης -ειδικά στην ιατρική- έγκειται στο ότι οι άνθρωποι δέχονται να συμμετάσχουν σε τέτοιες έρευνες».

Janusz completing the Athens marathon, 2016. Image provided by Janusz

Και πρόσθεσε: «Θα ήταν πολύ ωφέλιμο για μένα, διότι πρόκειται για μια νέα μεθοδολογία που δεν είναι διαθέσιμη για άλλους ασθενείς και μπορεί να με βοηθήσει να απαλλαγώ από τον καρκίνο.

«Και επίσης, μπορώ να είμαι μέρος της ομάδας που μπορεί να παράσχει απόδειξη της έννοιας αυτής της νέας μεθοδολογίας και όσο πιο γρήγορα θα εφαρμοστεί σε όλο τον κόσμο, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα σωθούν».

Ο Racz έλαβε έξι διαδοχικές ενέσεις με διαφορά πέντε λεπτών σε διάστημα 30 λεπτών στο National Institute for Health Research UCLH Clinical Research Facility την Τρίτη (20.08.2024).

Κάθε ένεση περιείχε διαφορετικά σκέλη RNA. Θα λαμβάνει το εμβόλιο κάθε εβδομάδα για έξι διαδοχικές εβδομάδες και στη συνέχεια κάθε τρεις εβδομάδες για 54 εβδομάδες.

Διαβάστε ακόμη: Ελπίδες για τους καρκινοπαθείς! Άρχισαν οι πρώτες δοκιμές εμβολίων mRNA για τους πνεύμονες - Λένε ότι θα σώζει ζωές

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ