Έρευνα: Οι ενήλικες που παίρνουν συχνά έναν υπνάκο μέσα στην ημέρα προστατεύουν τον εγκέφαλο τους από τη γήρανση - Μάλιστα, το μέγεθος του μεγαλώνει έως και 6 χρόνια

Ώρα για ύπνο!

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Sleep Health το 2023 αποκάλυψε ότι οι ενήλικες που κοιμούνται συχνά μέσα στην ημέρα μπορεί να έχουν προστατευτική επίδραση από τη γήρανση του εγκεφάλου, με ευρήματα να δείχνουν ότι οι εγκέφαλοι των napers ήταν μεγαλύτεροι κατά όγκο ισοδύναμο με 2,6 έως 6,5 χρόνια σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Διεξήχθη από ερευνητές στο University College του Λονδίνου, η μελέτη ανέλυσε ένα ισχυρό δείγμα 378.932 συμμετεχόντων από την ομάδα της βρετανικής Biobank, χρησιμοποιώντας εξελιγμένα γενετικά όργανα για να δημιουργήσουν μια σαφή σύνδεση μεταξύ ύπνου και μεγαλύτερου συνολικού όγκου εγκεφάλου.

Ενώ δεν βρέθηκαν σημαντικές συσχετισμοί μεταξύ ύπνου και γνωστικών λειτουργιών όπως η μνήμη ή ο χρόνος αντίδρασης, η διατήρηση του όγκου του εγκεφάλου αποτελεί σημαντικό δείκτη στην καταπολέμηση της συρρίκνωσης εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία.

«Προτείνουμε ότι όλοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν κάποιο όφελος από τον υπνάκο», είπε η Δρ. Βικτόρια Γκάρφιλντ στο BBC. Η ίδια χαρακτήρισε τα ευρήματα ως «αρκετά νέα και αρκετά συναρπαστικά».

Ο μεσημεριανός ύπνος έχει αποδειχθεί ότι είναι κρίσιμος για την ανάπτυξη όταν είμαστε μωρά, γίνεται λιγότερο συνηθισμένος καθώς μεγαλώνουμε και στη συνέχεια γνωρίζει μια αναζωπύρωση της δημοτικότητας μετά τη συνταξιοδότηση, με το 27% των ατόμων άνω των 65 ετών να αναφέρουν ότι παίρνουν έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο κακός ύπνος βλάπτει τον εγκέφαλο με την πάροδο του χρόνου προκαλώντας φλεγμονή και επηρεάζοντας τις συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. «Έτσι, ο τακτικός μεσημεριανός ύπνος θα μπορούσε να προστατεύσει από τον νευροεκφυλισμό αντισταθμίζοντας τον ανεπαρκή ύπνο», δήλωσε η ερευνήτρια Valentina Paz.

Διαβάστε ακόμη: Τα 7 είδη ξεκούρασης που πραγματικά χρειάζεστε για να «γεμίσουν» οι μπαταρίες σας - Απαραίτητα για την ευημερία σας !

Το πείραμα της έρευνας

Η μελέτη του ύπνου μπορεί να είναι μια πρόκληση. Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να ενισχύσει την υγεία, αλλά ισχύει και το αντίστροφο, καθώς μπορεί να προκαλέσει ανάγκη για ακόμα περισσότερο ύπνο.

Έτσι, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια έξυπνη τεχνική για να αποδείξουν ότι ο μεσημεριανός ύπνος είναι ευεργετικός. Χρησιμοποίησαν ένα γιγαντιαίο φυσικό πείραμα που βασίζεται στο DNA -τον γενετικό κώδικα- με τον οποίο γεννιόμαστε. Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει 97 κομμάτια του DNA μας που μας κάνουν είτε πιο πιθανό να είμαστε «υπναράδες» είτε να έχουμε ενέργεια μέσα στην ημέρα.

Η ομάδα πήρε δεδομένα από 35.000 άτομα, ηλικίας 40 έως 69 ετών, που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα UK Biobank και απλά συνέκρινε αυτούς τους γενετικούς «νάρθηκες» και «μη νάρθηκες».

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Sleep Health, έδειξαν διαφορά 15 κυβικών εκατοστών – που ισοδυναμεί με 2,6 έως 6,5 χρόνια γήρανσης. Ο συνολικός όγκος του εγκεφάλου ήταν περίπου 1.480 κυβικά εκατοστά στη μελέτη.

«Απολαμβάνω τους σύντομους υπνάκους τα Σαββατοκύριακα και αυτή η μελέτη με έπεισε ότι δεν πρέπει να νιώθω τεμπέλα όταν κοιμάμαι, μπορεί ακόμη και να προστατεύει τον εγκέφαλό μου», είπε η καθηγήτρια Tara Spires-Jones στο BBC, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Νευροεπιστήμης.

Η ίδια δήλωσε ότι τα «ενδιαφέροντα» ευρήματα της μελέτης έδειξαν μια «μικρή αλλά σημαντική αύξηση του όγκου του εγκεφάλου» και «προστίθενται στα δεδομένα που δείχνουν ότι ο ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία του εγκεφάλου».

Οι ερευνητές δεν μελέτησαν άμεσα το να κάνει κάποιος μεγάλο ύπνο στη διάρκεια της ημέρας, αλλά είπαν ότι η επιστήμη τείνει προς τη διακοπή του στη μισή ώρα.

Διαβάστε ακόμη: Προβλήματα ύπνου της τρίτης ηλικίας - Γιατί εμφανίζονται & πως μπορείτε να τα λύσετε ;

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr