Ντίνα Νικολάου: Τα διαφορετικά brownies - Με καραμελωμένη καρύδα και raspberries, θα σας πάρουν το μυαλό !

Λαχταριστά!

Υλικά

Για το brownie

  • 150 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 120 γρ. βούτυρο + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
  • 120 γρ. γάλα
  • 100 γρ. γιαούρτι
  • 60 γρ. κακάο, άγλυκο
  • 200 γρ. ράσμπερις
  • Ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα

Για την καρύδα

  • 150 γρ. ινδοκάρυδο
  • 100 γρ. γάλα εβαπορέ
  • 30 γρ. μέλι
  • 15 γρ. σπορέλαιο ή λάδι καρύδας
  • 75 γρ. φυστικοβούτυρο

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για την καρύδα

  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω το φυστικοβούτυρο, το σπορέλαιο ή το λάδι καρύδας και το μέλι. Ανακατεύω σε χαμηλή φωτιά και προσθέτω το γάλα. Αφήνω να βράσουν όλα τα υλικά μαζί για 2 λεπτά και ρίχνω την καρύδα. Ανακατεύω με απαλές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί όλη η καρύδα στο μείγμα και αποσύρω από τη φωτιά. Αφήνω την καρύδα να κρυώσει.

Για το brownies

  • Βουτυρώνω καλά μια φόρμα 20x20 εκ. και στρώνω με αντικολλητικό χαρτί. Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C αερόθερμο.
  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το βούτυρο και τις ζάχαρες και μαγειρεύω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν. Προσθέτω το γάλα και μόλις ζεσταθεί αποσύρω από τη φωτιά. Ρίχνω την κουβερτούρα και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να λιώσει. Αφήνω στην άκρη να γίνει χλιαρό.
    Σε ένα μπολ βάζω το γιαούρτι και προσθέτω το σοκολατένιο μείγμα. Βάζω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο σε ένα κόσκινο και το ρίχνω πασπαλιστά στο μπολ. Ανακατεύω με μια σπάτουλα με απαλές κινήσεις για να ενωθούν όλα τα υλικά. Τέλος, ρίχνω τα ράσμπερις και ανακατεύω για να σκορπίσουν στο μείγμα.
  • Αδειάζω το μισό μείγμα στο ταψάκι και ισιώνω με ένα κουτάλι. Κρατάω 2-3 κουταλιές από την καραμελωμένη καρύδα και ρίχνω την υπόλοιπη στο ταψάκι. Σκεπάζω με το υπόλοιπο σοκολατένιο μείγμα, ισιώνω καλά και σκορπίζω την καρύδα που έχω κρατήσει. Ψήνω στο φούρνο για 40-45 λεπτά. Δοκιμάζω με μια οδοντογλυφίδα και θα πρέπει να έχει σφίξει το εξωτερικό μέρος ενώ το κέντρο να παραμένει ρευστό.
  • Βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει. Ξεφορμάρω και σερβίρω πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη.
     

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη αγαπημένων γεύσεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.

To 2020 αναλαμβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραμμα "ενέργειες ενημέρωσης και προώθηση με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία"

Το 2021 τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονείμουν το βραβείο για τη συνεισφορά της στην Κατηγορία Τουρισμός και Φιλοξενία (Hospitality).

Έχει γράψει 8 βιβλία μαγειρικής και πιστεύει ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς και γι’ αυτό συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ