85 ρουκέτες εκτόξευσε η Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ - Νέο μπαράζ αεροπορικών επιθέσεων στον Λίβανο (βίντεο)

Νέα νύχτα έντασης στη Μέση Ανατολή με αλληλοεπιθέσεις 

Ακόμη ένα επεισόδιο κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ κατεγράφη τα ξημερώματα, με την οργάνωση του Λιβάνου να ανακοινώνει ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες κατά της αεροπορικής βάσης Ραμάτ Νταβίντ κοντά στη Χάιφα, αλλά και κατά βιομηχανικής εγκατάστασης που παράγει στρατιωτικούς εξοπλισμούς, ως απάντηση «στις επαναλαμβανόμενες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο».

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, για πρώτη φορά μετά την 7η Οκτωβρίου και τις επιθέσεις της Χαμάς που οδήγησαν στην ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, η Χεζμπολάχ επιτίθεται τόσο βαθιά σε ισραηλινό έδαφος, σε ακτίνα περίπου 50 χλμ. από τα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, η επίθεση εκτυλίχθηκε σε δύο φάσεις.

Από την πλευρά του, ο στρατός του Ισραήλ έκανε λόγο για επίθεση με πάνω από 100 ρουκέτες, 85 περίπου στις 6:30 τα ξημερώματα και γύρω στις 20 μιάμιση ώρα νωρίτερα.

Κάποιες εξ αυτών αναχαιτίστηκαν, ενώ τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν, χωρίς να βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή τους, σύμφωνα με την ενημέρωση.

Αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας το Ισραήλ

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν και αυξημένα μέτρα ασφαλείας κοντά στα βόρεια σύνορά της χώρας, υπό την απειλή των επιθέσεων της Χεζμπολάχ.

Σε περιοχές του ισραηλινού Βορρά, συμπεριλαμβανομένων και εδαφών στα Υψίπεδα του Γκολάν, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως και το βράδυ της Δευτέρας, ενώ οι συναθροίσεις θα επιτρέπονται μόνο για έως 10 άτομα σε εξωτερικούς χώρους και 100 σε εσωτερικούς, όπως ανακοινώθηκε.

Κλειστές για το κοινό θα είναι παραλίες, ενώ εξωτερικές εργασίες θα επιτρέπονται μόνο αν υπάρχει κοντά καταφύγιο.

Πρόκειται για πρόσθετα μέτρα σε παρεμβάσεις που είχαν ήδη εφαρμοστεί νωρίτερα, εν μέσω προειδοποιήσεων για πιθανές επιθέσεις από τη λιβανέζικη οργάνωση «σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Η Χεζμπολάχ ψάχνει απάντηση

Η νυχτερινή επίθεση της Χεζμπολάχ έρχεται σε συνέχεια των συνεχών ισραηλινών επιθέσεων, τόσο μέσω του σαμποτάζ στις συσκευές επικοινωνίας, όσο και μέσω βομβαρδισμών στη Βηρυτό, την Παρασκευή και το Σάββατο.

Η οργάνωση προσπαθεί πια, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Wall Street Journal, να «συνέλθει» από τα πλήγματα της απερχόμενης εβδομάδας, που ίσως να ήταν και η πιο «επίπονη» των τελευταίων μηνών για την οργάνωση του Χασάν Νασράλα.

Οι εκρήξεις των βομβητών και των γουόκι-τόκι που προηγήθηκαν αυτήν την εβδομάδα αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες στον Λίβανο, προκαλούν, εύλογα, εντονότατο προβληματισμό αναφορικά με τα δίκτυα εφοδιασμού της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης και τη διαβλητότητά τους εν καιρώ πολέμου.

Η Χεζμπολάχ προσπαθεί τώρα να βρει τα όποια κενά ασφαλείας στα δικά της δίκτυα επικοινωνιών αλλά και τους πιθανούς «προδότες» που έδωσαν στο Ισραήλ πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες.


Αυτή η αναζήτηση ωστόσο των όποιων «αγκαθιών» θα πρέπει να διεξαχθεί πια εν μέσω βομβαρδισμών, την ώρα που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) σφυροκοπούν θέσεις μαχητών της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο αλλά και στα νότια προάστια της Βηρυτού, βάζοντας στο στόχαστρο στρατιωτικές εγκαταστάσεις (εκτόξευσης ρουκετών) αλλά και μεμονωμένους Λιβανέζους αξιωματούχους όπως τον διοικητή της Χεζμπολάχ Ιμπραχίμ Ακίλ, ο οποίος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά χθες, Παρασκευή, στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, ενώ είχε συνάντηση με άλλους αξιωματούχους της σιιτικής οργάνωσης που επίσης σκοτώθηκαν.

Σημειώνεται, δε, ότι χθες ήταν η τρίτη φορά που η πρωτεύουσα του Λιβάνου έγινε στόχος ισραηλινών πληγμάτων μέσα σε διάστημα μόλις εννέα μηνών, καθώς είχαν προηγηθεί οι επιθέσεις κατά του Σάλεχ αλ-Αρούρι της Χαμάς τον περασμένο Ιανουάριο και του Φουάντ Σουκρ της Χεζμπολάχ τον περασμένο Ιούλιο. 

Διαβάστε ακόμη: Συγκινούν οι γονείς της Shani Louk - "Η σορός της επέστρεψε στο Ισραήλ - Τη νιώθουμε κοντά μας, την αισθανόμαστε" (βίντεο)

Διαβάστε ακόμη: Ισραήλ: Δεύτερη ημέρα της εκεχειρίας- Αναμένεται η απελευθέρωση περισσότερων παιδιών (βίντεο)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ