Δανική Προεδρία: Μια χώρα εκτός ευρωζώνης καλείται να λύσει προβλήματα του ευρώ
του Δημήτρη ΜαχαιρίδηΣυνήθως οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, όταν αναλαμβάνουν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοινώνουν μεγαλεπήβολα σχέδια, μερικές φορές έως μεγαλομανή. Στην ουσία, όμως, οι μικρομεσαίες χώρες είναι αυτές που βγάζουν το φίδι από την τρύπα.
του Δημήτρη Μαχαιρίδη
Μικροί - μεγάλοι
Συνήθως οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, όταν αναλαμβάνουν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοινώνουν μεγαλεπήβολα σχέδια, μερικές φορές έως μεγαλομανή. Στην ουσία, όμως, οι μικρομεσαίες χώρες είναι αυτές που βγάζουν το φίδι από την τρύπα.
Στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας το 1994, ο τότε Έλληνας υπουργός εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος κατάφερε να συγκεράσει τις διαφωνίες Αυστρίας, Σουηδίας και Φιλανδίας και τελικά την 1η Ιανουαρίου 1995 έγιναν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κάπως έτσι η Ευρώπη εναποθέτει στη Δανία τις ελπίδες της για να λύσει πολλά από τα περίπλοκα προβλήματα που την ταλανίζουν το τελευταίο διάστημα με πρώτο και κύριο την τύχη του ευρώ. Η Δανία, λοιπόν, από την 1η Ιανουαρίου 2012 προεδρεύει στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους επόμενους έξι μήνες. Παρέλαβε την προεδρία από την Πολωνία, που διαχειρίστηκε όσο καλύτερα μπορούσε τις έντονες διαφωνίες μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα την παραδώσει την 1η Ιουλίου 2012 στην Κύπρο, ημερομηνία που κάνει την Τουρκία να ανατριχιάζει. Ήδη η γείτονα χώρα έχει αρχίσει τις απειλές ότι θα παγώσει τις συνομιλίες με την Ε.Ε., παρά το ότι αυτές είναι πρακτικά στο ψυγείο εδώ και καιρό.
Το θετικό της εξάμηνης προεδρίας της Δανίας είναι ότι η χώρα αυτή, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1973, έχει φέρει εις πέρας με επιτυχία άλλες έξι προεδρίες, κατά τις οποίες έφτασαν σε λύση πολλοί φάκελοι που παλινδρομούσαν μεταξύ των οργάνων της Ένωσης. Πρόκειται, δηλαδή, για μια χώρα με εμπειρία στην άσκηση προεδριών.
Η Δανία, όπως και η Ελλάδα, ως μεσαίου μεγέθους χώρες μπορούν εύκολα να μεσολαβήσουν και να κατευνάσουν τους εγωισμούς και τα συμφέροντα των μεγάλων χωρών, που συνήθως μπλοκάρουν πολλές αποφάσεις. Και εδώ βρίσκεται ακόμη ένα παράδοξο της ΕΕ. Οι μεγάλες χώρες όταν μπλοκάρουν αποφάσεις –και συνήθως συμβαίνει συχνά- κανείς δεν λέει τίποτα. Όταν οι μεσαίες και οι μικρές χώρες τολμήσουν κάτι τέτοιο αυτή η συμπεριφορά τους διογκώνεται τόσο πολύ στο δημόσιο πολιτικό λόγο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι σαν να στήνουν τις χώρες αυτές στον τοίχο.
Εντούτοις, η Δανία, ως σκανδιναβική χώρα δεν έχει πολλά συγκρουσιακά θέματα με γειτονικές χώρες και δεν αναμένονται εμπλοκές από την πλευρά της.
Λύση για το ευρώ από μια χώρα εκτός ευρωζώνης
Το κύριο θέμα της Δανικής προεδρίας είναι ότι μια χώρα που είναι εκτός ευρωζώνης καλείται να δώσει λύσεις για την τύχη του ενιαίου νομίσματος. Οι ίδιοι οι Δανοί είναι αισιόδοξοι ότι μπορούν να βρουν λύσεις στα ακανθώδη προβλήματα του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, επειδή ακριβώς είναι εκτός ευρώ. Αυτό αν συμβεί, θα είναι ακόμη ένα παράδοξο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ήδη η Δανική προεδρία στη συνάντηση της 20ης Φεβρουαρίου 2012 των υπουργών ανάπτυξης των χωρών-μελών προώθησε θέματα ενιαίας αγοράς, τα οποία δεν καλύπτουν τα πρωτοσέλιδα, αλλά αποτελούν σημαντικά βήματα της νομισματικής και οικονομικής ενοποίησης, όπως:
- η ενδυνάμωση της ενιαίας αγοράς για επιχειρηματικά κεφάλαια μέχρι το τέλος της Δανικής προεδρίας,
- η απλοποίηση και ενοποίηση των σημερινών κανόνων δημόσιων προμηθειών προκειμένου να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2012,
- η βαθύτερη συζήτηση για τις νέες λογιστικές οδηγίες προκειμένου να καταπολεμηθεί η διαφθορά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Δανία θα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένη αν θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις διαδικασίες μέχρι τον Ιούνιο και να καταγράψει μια τόσο μεγάλη επιτυχία στην δική της προεδρία. Πολύ πιθανόν, όμως, το κύριο βάρος της εξέλιξης των οδηγιών αυτών να το συνεχίσει η Κυπριακή προεδρία.
Τέσσερις γενικότερες κατευθύνσεις
Οι γενικότερες κατευθύνσεις της Δανικής Προεδρίας συμπυκνώνονται σε τέσσερις λέξεις: υπεύθυνη, δυναμική, πράσινη και ασφαλής Ευρώπη.
Σε απλή πρακτική αυτές οι τέσσερις λέξεις έχουν πολλαπλές σημασίες.
Για τη Δανία η υπεύθυνη Ευρώπη μπορεί να ξεκινά από την ασφαλή μεταφορά των ζώντων ζώων εντός ΕΕ και να καταλήγει στην “Task Force” του ευρωπαϊκού πολιτισμού που θα προωθήσει αλλαγές στην ευρωπαϊκή κοινωνία. Μέχρι στιγμής δείχνει λίγο ασαφές, αλλά μόλις την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου έληξε η πρώτη συνάντηση στη Κοπεγχάγη των 12 προσωπικοτήτων που αποτελούν την Team Culture 2012. Στόχος τους η τέχνη και ο πολιτισμός να αποτελέσουν μια ξεχωριστή δυναμική για νέες ιδέες και ελπίδες στη σημερινή εποχή συλλογικότερης κρίσης που ζούμε στην Ευρώπη.
Η δυναμική Ευρώπη που ευαγγελίζεται η Δανική Προεδρία εδράζεται στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο/ΠΔΠ (Multi-annual Financial Framework/MFF) 2014-2020. Ίσως αυτό να είναι και το πιο σημαντικό θέμα της Δανικής Προεδρίας, γιατί εδώ βρίσκονται οι λύσεις για την ανεργία, την απασχόληση των νέων και τις νέες ευκαιρίες στο επαγγελματικό περιβάλλον.
Η Δανία, μια από τις χώρες με υψηλή οικολογική συνείδηση, φέρνει την πράσινη Ευρώπη σε πιο ακροθιγή μονοπάτια. Πέρα από τα ενεργειακά θέματα οι Δανοί επιμένουν να θέλουν να αλλάξουν την καθημερινή συμπεριφορά των Ευρωπαίων, ακόμη και των υψηλόβαθμων. Έτσι, κατά τη διάρκεια των συσκέψεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Δανία θα σερβίρεται σε όλους μόνο νερό της βρύσης και ποτέ εμφιαλωμένο σε πλαστικά μπουκάλια. Για όλες τις αντιπροσωπείες που θα επισκεφθούν τη Δανία έχει προβλεφθεί μετακίνηση με δημόσια μέσα μεταφοράς και όχι μεμονωμένη προσωπική μεταφορά.
Όσον αφορά την ασφαλή Ευρώπη, όρος που παραπέμπει μόνιμα στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης που μαστίζει όλο και περισσότερο τις χώρες-μέλη χωρίς να είναι και το μοναδικό, η Δανική Προεδρία κατάφερε να καταλήξουν σε διοργανική συμφωνία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόσβαση του πρώτου στα διαβαθμισμένα έγγραφα του δεύτερου. Πρόκειται για τμήμα των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισσαβώνας και το οποίο οι χώρες-μέλη κωλυσιεργούσαν και δεν εκχωρούσαν στο Κοινοβούλιο. Στο εξής το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λαμβάνει γνώση των λεπτομερειών για όλες τις διεθνείς συμφωνίες που θα υπογράφει με τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς το Συμβούλιο. Έτσι θα αποκτήσει ουσιαστική αρμοδιότητα και η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, η οποία μέχρι σήμερα περιοριζόταν να εκδίδει ψηφίσματα για διάφορα διεθνή θέματα χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.
Πηγή: http://www.elzoni.gr/html/ent/286/ent.19286.asp#.T1CkjYCIklx.email
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr