ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε τροχιά σύγκρουσης - Ένα άρθρο του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου

του Ερρίκου ΜπαρτζινόπουλουΠληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι ενδείξεις αλλά και τα δημοσιεύματα ότι οι σχέσεις μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Και το γεγονός ότι βρέθηκε βουλευτής (ο Σαχινίδης του ΠΑΣΟΚ) που έθεσε ανοιχτά το πρόβλημα αποδεικνύει ότι οι σχέσεις μεταξύ των κομμάτων ?ή, για ν' ακριβολογούμε, μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ- βρίσκονται σ' επικίνδυνο σημείο.

του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου

Πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι ενδείξεις αλλά και τα δημοσιεύματα ότι οι σχέσεις μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Και το γεγονός ότι βρέθηκε βουλευτής (ο Σαχινίδης του ΠΑΣΟΚ) που έθεσε ανοιχτά το πρόβλημα αποδεικνύει ότι οι σχέσεις μεταξύ των κομμάτων ?ή, για ν' ακριβολογούμε, μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ- βρίσκονται σ' επικίνδυνο σημείο.

Τι φταίει δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει όποιος παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται οι τέως «μεγάλοι» της πολιτικής ζωής. Ασφαλώς και πασχίζουν για να φέρουν σε πέρας την αποστολή που έχουν αναλάβει, αλλά παράλληλα αγωνιούν και για το μέλλον. Και ο μεταξύ τους ανταγωνισμός είναι εμφανέστατος.

Στο ΠΑΣΟΚ ζουν με την αγωνία της συρρίκνωσης και βιάζονται να επαναφέρουν το κόμμα σε τροχιά ανασυγκρότησης. Οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Και το βάρος πέφτει αποκλειστικά στον Βενιζέλο που προσπαθεί με κάθε τρόπο να υπερτονίσει τη συμβολή του ίδιου και του κόμματός του στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Το αποτέλεσμα είναι να φτάνει κάποια στιγμή και στην υπερβολή, όπως ήταν η ιδέα να παραστούν αυτός και ο Κουβέλης στη συνάντηση του Σαμαρά με τη Μέρκελ.

Από την άλλη, η ΝΔ επιδίδεται σ' έναν ακραίο επικοινωνιακό καιροσκοπισμό. Αιχμή του δόρατος «η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας λόγω Σαμαρά». Επιχείρημα που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Εκείνο που ουσιαστικά ενίσχυσε την ελληνική παρουσία είναι η ύπαρξη της κυβέρνησης συνεργασίας. Αυτό, άλλωστε, ζητούσαν οι Ευρωπαίοι επί δύο χρόνια. Κι εκείνος που πεισματικά το απέρριπτε ήταν ο Σαμαράς.

Σήμερα η ΝΔ εφαρμόζει κατά γράμμα την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, την υπερασπίζεται με τα ίδια ακριβώς λόγια που την υπερασπιζόταν το ΠΑΣΟΚ, ο Σαμαράς το ομολογεί έμμεσα με την αναγνώριση ότι «ουδείς αναμάρτητος», τα δήθεν 18 δισ. για περικοπές από σπατάλες αποδείχθηκαν ανέκδοτο, αλλά στην περίπτωση που το εγχείρημα της διάσωσης επιτύχει, το όφελος θα το πιστωθούν πολιτικά κυρίως η ΝΔ και ο Σαμαράς.

Καλώς ή κακώς, δίκαια ή άδικα, λίγο ενδιαφέρει. Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε και θα πληρώσει δύο σοβαρά λάθη στρατηγικής. Δεν υποχρέωσε τη ΝΔ να ψηφίσει το μνημόνιο και επέλεξε να μη συμμετάσχει ενεργά στην κυβέρνηση συνεργασίας. Ας πρόσεχε.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ