Αποκλειστικό: Plomari & Olive Oil - Το καλύτερο λάδι στον κόσμο σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών - Τι λέει ο παραγωγός του Δ. Πρωτούλης

Εδώ και 4 γενιές στο Πλωμάρι Λέσβου, παράγεται ίσως το καλύτερο λάδι στον κόσμο - σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - και όχι μόνο αυτό αλλά γίνεται κιόλας χωρίς χημικά,  λίπασμα ή έστω... πότισμα των ελιών!

Εδώ και 4 γενιές στο Πλωμάρι Λέσβου, παράγεται ίσως το καλύτερο λάδι στον κόσμο - σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - και όχι μόνο αυτό αλλά γίνεται κιόλας χωρίς χημικά,  λίπασμα ή έστω... πότισμα των ελιών! Το eirinika.gr και ο Χάρης Αποστολόπουλος, ήρθαν σε επικοινωνία με τον Δημήτρη Πρωτούλη, τον παραγωγό του Plomari & Olive Oil, ο οποίος μας μίλησε για τις ιδιαιτερότητες και τις διαφορές του λαδιού Πλωμαρίου από τα συνηθισμένα, τα σχέδιά του για την αναβάθμιση της επιχείρησης αλλά και το τι θα πρέπει να γίνει από τις ελληνικές επαρχιακές επιχειρησεις, ώστε να βρουν τον δρόμο τους.



Χάρης Αποστολόπουλος: Πείτε μας μερικά λόγια για την επιχείρησή σας Plomari & Olive Oil. Πώς ξεκίνησε και ποιος είχε την ιδέα; Ποια η μέχρι τώρα πορεία σας;

Δημήτρης Πρωτούλης: Καλλιεργούμε για 4η γενιά τα προγονικά κτήματα στο Πλωμάρι Λέσβου, ενσωματώνοντας στη παραδοσιακή ελαιοκαλλιέργεια τις αρχές της Βιολογικής Γεωργίας και της Φυσικής Καλλιέργειας. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Δεν χρησιμοποιούμε κανενός είδους χημικά για την αντιμετώπιση του δάκου και των άλλων ασθενειών ούτε λιπαίνουμε τα κτήματα. Επιπλέον, δεν τα ποτίζουμε ποτέ, δεν χρησιμοποιούμε καν κοπριά, δεν κόβουμε τα άγρια χόρτα αφού ως γνωστόν είναι απαραίτητα για την τοπική βιοποικιλότητα. Απλά κρεμάμε βιολογικές δακοπαγίδες και κάνουμε ένα προσεκτικό κλάδεμα κάθε 3-4 χρόνια. Κάνουμε με δυό λόγια την μικρότερη παρέμβαση στη Φύαη. Δεν είμαστε « επιχείρηση» αλλά παραγωγοί που απευθύνονται σε φίλους και γνωστούς και σε ψαγμένους συμπολίτες μας, χωρίς την μεσολάβηση μεσαζόντων. Εμείς προσφέρουμε, εσείς στηρίζετε.



ΧΑ: Τι το ιδιαίτερο έχει τo λάδι Πλωμαρίου; Είναι πιο υγιεινό και θρεπτικό από τα συνηθισμένα;

ΔΜ: Επιτρέψτε μου να ευλογήσω τα γένια μας: ίσως στο Πλωμάρι να παράγεται το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο! Οι ελιές αναπτύσσονται εδώ και αιώνες σε ημιορεινά ελαικοκτήματα κάτω από ιδανικές μικροκλιματικές συνθήκες. Απόδειξη ότι όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις τυποποίησης της περιοχής έχουν βραβευτεί για πάνω από μια φορά, τόσο σε Ελληνικούς όσο και σε διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου! Νομίζω ότι πρόκειται για ένα ασυνήθιστο γεγονός, που προφανώς οφείλεται στην εξαιρετική πρώτη ύλη. Το διαπίστώσαμε επιστημονικά και εμείς, όταν πριν δυό χρόνια ξεκινήσαμε μια συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, για κάποιες ειδικές αναλύσεις μέτρησης των δύο βασικών ουσιών (Ελαιοκανθάλη και Ελαιασίνη), η ύπαρξη των οποίων δίνει στο ελαιόλαδο αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Ε λοιπόν, στο δικό μας ελαιόλαδο ανιχνεύτηκαν και οι δύο αυτές ουσίες, η δε τιμή της πρώτης (ελαιοκανθάλη) ήταν σημαντικά ανώτερη από τον μέσο όρο 150 δειγμάτων ελαιολάδου που πάρθηκαν από όλη την Ελλάδα!





ΧΑ: Τι είδους πιστοποιήσεις έχει, ώστε να μπορείτε να εγγυηθείτε την ποιότητά του;

ΔΜ: Τα ελαιοκτήματά μας είναι εδώ και μια 8ετία πιστοποιημένα ως βιολογικά από την ΔΗΩ. Οι ελιές μεταφέρονται την ίδια ημέρα σε πιστοποιημένο ελαιοτριβείο της περιοχής. Δείγματα από το ελαιόλαδο που παράγεται στέλνονται σε τακτική βάση, , σε διεπιστευμένα μένα εργαστήρια της Αθήνας, για να γίνουν οι απαραίτητες χημικές αναλύσεις όπως και οργανοληπτικές εξετάσεις.





ΧΑ: Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον της επιχείρησης, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα;

ΔΜ: Είμαστε μια παρέα βιοκαλλιεργητών που φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε αργά και σταθερά την συνεργασία μας, στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του κοινού οφέλους. Η μεγάλη κρίση μας αναγκάζει να στραφούμε σχεδόν αποκλειστικά σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού όπου υπάρχουν καταναλωτές που έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν ένα ποιοτικό και ξεχωριστό προϊόν σαν το δικό μας, όχι μόνο για λόγους γεύσης και υγιεινής διατροφής αλλά και επαφής με τον υψηλό γαστρονομικό (και όχι μόνο) πολιτισμό του Πλωμαρίου και της Λέσβου γενικότερα.



ΧΑ: Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει από τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες για να αναβαθμιστεί και να τονωθεί η ελληνική επαρχία; Σε τι είδους βελτιωτικές κινήσεις θα έπρεπε να προβούν;

ΔΜ: Αν ρωτήστε κάποιον πιο ειδκό από μένα, σίγουρα θα σας δώσει μια απάντηση του στυλ « Πρέπει όλοι μας να γίνουμε πιο εξωστρεφείς και πιο καινοτόμοι». Δεν είμαι σε θέση να δώσω συμβουλές σε κανέναν, απλά θέλω να υπενθυμίσω ότι έχουμε ως λαός, πολύ δυνατό το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, ξέρουμε να προσαρμοζόμαστε και να αγωνιζόμαστε και πως  είμαστε από τη φύση μας κοσμοπολίτες. Αν σε αυτά προσθέσουμε την ελληνική φύση και πολιτισμό, τι άλλο θέλουμε; Απλά να «ξαναανακαλύψουμε» το DNA μας και τότε αυτομάτως θα ξαναβρούμε το δρόμο μας και σαν ελληνική επαρχία και σαν βιομηχανίες και σαν πολίτες πρώτα από όλα.



ΧΑ: Πώς οραματίζεστε την επιχείρηση σας σε 20 χρόνια;

ΔΜ: Έναν δυναμικό συνεταιρισμό βιοκαλλιεργητών που παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες, παρέχοντας ικανοποιητικό εισόδημα στα μέλη του ενώ ταυτόχρονα προστατεύει το φυσικό περιβάλλον και αναδεικνύει τον πολιτισμό της Λέσβου.



ΧΑ: Πώς και από πού μπορεί να προμηθευτεί κανείς το λάδι Plomari & Olive Oil; Παράγετε κι άλλου είδους προϊόντα;

ΔΜ: Αν κάποιος θέλει να αγοράσει μεγάλες ποσότητες τυποποιημένου (ή χύμα) ελαιολάδου για εμπορικούς και για εξαγωγικούς σκοπούς, τότε δεν έχει παρά να απευθυνθεί στις αξιόλογες τυποποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις του Πλωμαρίου και της Λέσβου. Εμείς απευθυνόμαστε, προς το παρόν, σε φίλους και γνωστούς που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι το ξεχωριστό, σε περιορισμένη ποσότητα.



Αν ανήκετε σε αυτούς τότε στείλτε ένα e-mail στο protoulisd@yahoo.com και θα επικοινωνήσουμε μαζί μας. Για τα νέα μας, συνδεθείτε με τη σελίδα μας στο Facebook  https://www.facebook.com/plomarioliveoil , παρακολουθείστε μας στο Twitter https://twitter.com/PlomariOliveOil , δείτε το Ιστολόγιο https://plomarioliveoil.wordpress.com.



Όταν με το καλό ολοκληρωθεί η φάση της μετατροπής μας σε συνεταιρισμό και σταθεροποιηθούμε ικανοποιητικά, έχουμε στα σχέδιά μας την επέκταση και σε άλλα σχετικά αντικείμενα όπως ελιές, είδη καθαρισμού και περιποίησης, υπηρεσίες αγροτουρισμού κλπ










Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ