Αποκλειστικό: Must συνέντευξη της ημέρας: Ο Jimmy Αθανασόπουλος εξηγεί πώς & γιατί με 700.000 ευρώ χρηματοδοτούνται 4 νέες επιχειρηματικές ιδέες - Πόσες θέσεις εργασίας έφεραν οι περσινοί νικητές;

Ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 2 Ιουνίου, οι 4 νικήτριες επιχειρήσεις του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, οι οποίες πέραν της ιδιαίτερα σημαντικής χρηματοδότησης (700.000 ευρώ) θα λάβουν όλα εκείνα τα εργαλεία που χρειάζονται για να ξεκινήσουν όπως επιχειρηματικές συμβουλές ή νομική υποστήριξη. Οι επιχειρηματικές ιδέες που έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν ένα βραβείο, είναι αυτές που κατά τη γνώμη των κριτών είναι πιθανότερο να επιτύχουν μια μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και κερδοφορία.

Ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 2 Ιουνίου, οι 4 νικήτριες επιχειρήσεις του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, οι οποίες πέραν της ιδιαίτερα σημαντικής χρηματοδότησης (700.000 ευρώ) θα λάβουν όλα εκείνα τα εργαλεία που χρειάζονται για να ξεκινήσουν όπως επιχειρηματικές συμβουλές ή νομική υποστήριξη. Οι επιχειρηματικές ιδέες που έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν ένα βραβείο, είναι αυτές που κατά τη γνώμη των κριτών είναι πιθανότερο να επιτύχουν μια μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και κερδοφορία. Οι κριτές, ωστόσο, θα αναζητούν επιχειρηματικά σχέδια που επιδεικνύουν καινοτομία, δημιουργία θέσεων εργασίας, χρηματοοικονομική πειθαρχία και βιωσιμότητα. Η νικήτρια ιδέα ή ιδέες θα είναι αυτή που θα δείχνει μια σαφή πορεία προς τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και που θα δίνει έμφαση στην οικονομική βιωσιμότητα της επιχείρησης.



Για φέτος, νικητές αναδείχθηκαν οι επιχειρησεις: ANASSA ORGANICS, e-satisfaction, Open Circle και RTsafe. Εκτός από τους νικητές του Βραβείου, το eirinika.gr επικοινώνησε και με τον Διευθυντή του ΕΒΕ, Jimmy Αθανασόπουλο, ο οποίος είναι και ένας από τους 8 κριτές των τελικών νικητών, ρωτώντας τον για την επιτυχία του θεσμού του Βραβείου, τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν για να αναδειχθούν νικήτριες οι επιχειρήσεις αλλά και το μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

Κύρια σημεία


  • Η επιχειρηματικότητα είναι η ψυχή της οικονομικής ανάπτυξης - είτε εν καιρώ ακμάζουσας οικονομίας είτε κατά τη διάρκεια ύφεσης.
  • Ο Έλληνας μπορεί να δημιουργήσει βιώσιμες και κερδοφόρες επιχειρήσεις, φτάνει να έχει τη σωστή καθοδήγηση.
  • Το πιο σημαντικό για μια επιχείρηση δεν είναι η χρηματοδότηση. Είναι η γνώση και η σωστή καθοδήγηση.
  • Πόσα και πόσα χρήματα δεν ήρθαν στην Ελλάδα υπό τη μορφή χρηματοδοτήσεων αλλά δεν υπήρχαν τα σωστά άτομα στην καίρια θέση με την κατάλληλα εμπειρία και τη γνώση ώστε να τα αξιοποιήσουν;
  • Το Βραβείο θα συνεχιστεί καθώς έχουμε δεσμευθεί πως θα δοθούν συνολικά 7 εκ. ευρώ στις επιχειρήσεις που θα διακριθούν.

Χάρης Αποστολόπουλος: Τι είναι το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας και πώς γεννήθηκε;  

Jimmy Αθανασόπουλος: Το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας γεννήθηκε από την πεποίθηση ότι η οικονομική δυσπραγία στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να εμποδίζει ανθρώπους με αξιόλογες ιδέες. Η επιχειρηματικότητα είναι η ψυχή της οικονομικής ανάπτυξης - είτε εν καιρώ ακμάζουσας οικονομίας είτε κατά τη διάρκεια ύφεσης. Πιστεύουμε στις δυνατότητες και στη ποιότητα του ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού. Σκοπός μας είναι να παροτρύνουμε την συμμετοχή και να εμπνεύσουμε την ελπίδα τόσο σε έμπειρους επιχειρηματίες, όσο και σε νέους επιχειρηματίες που αναζητούν υποστήριξη στο πρώτο επιχειρηματικό τους εγχείρημα.



Χάρης Αποστολόπουλος: Κύριε Αθανασόπουλε θα ήθελα πρώτα απ' όλα να μας πείτε πώς γίνεται η επιλογή των τελικών υποψηφίων. Ποιοι παίρνουν τις τελικές αποφάσεις; 

Jimmy Αθανασόπουλος: Το «πάνελ» αποτελείται από τον κ. Γιώργο Λογοθέτη, τον κ. Κωνσταντίνο Λογοθέτη, την κα Φαίδρα Χρούσος, τον κ. Γιώργο Stamas, τον κ. Φέλιξ Μπίτζιο, τον κ. Γιάννη Ρόκκα, τον κ. Δημήτρη Γουλανδρή και εμένα. Η επιλογή βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και με γνώμονα την προσωπική εμπειρία και διαίσθηση του καθενός μας. 

ΧΑ: Πόσα και ποια είναι αυτά τα κριτήρια; 

JA: Είναι τέσσερα. Το πρώτο είναι η καινοτομία. Όταν μιλάμε για «καινοτομία», αυτή μπορεί να αφορά είτε το σχεδιασμό ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας είτε την ίδια την επιχειρηματική διαδικασία όπως μια καινοτόμο οργανωτική δομή, την αγορά, τη χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, το οτιδήποτε! Ψάχνουμε την  καινοτομία και θελουμε να αναδείξουμε τον απλό και αποδοτικό τρόπο σκέψης. 

Το δεύτερο και επίσης ιδιαίτερα σημαντικό κριτήριο, είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να συμβάλλουμε όσο μπορούμε και στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Οι νικήτριες ιδέες θα είναι αυτές που θα επιδείξουν ένα σαφές πρόγραμμα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα δεν θα είναι διαθέσιμο μόνο στους Έλληνες πολίτες, αλλά είναι σημαντικό ότι οι κύριοι εργαζόμενοι της νέας επιχείρησης θα είναι κάτοικοι Ελλάδας.



Το τρίτο και εξίσου κομβικής σημασίας κριτήριο, είναι η χρηματοοικονομική πειθαρχία. Οι εξαιρετικές ιδέες θα χρειαστεί να αποδείξουν σωστό χρηματοοικονομικό έλεγχο και πειθαρχία για να μπορέσουν να λάβουν ένα βραβείο. Μιλάμε για χρηματοοικονομική πειθαρχία και ρεαλισμό, καθώς θα θέλαμε να δούμε ένα χρηματοοικονομικό πλάνο ή έστω μια απλή ανάλυση, η οποία θα κινείται σε ένα απόλυτα εφικτό και «ανθρώπινο» πλαίσιο. Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα πλάνο εδραίωσης της επιχείρησης που όμως θα είναι ρεαλιστικό. 

Όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι απόλυτα συνυφασμένο με τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης, η οποία και αποτελεί το τέταρτο και τελευταίο κριτήριό μας. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις προτάσεις που επιδεικνύουν βιωσιμότητα και προοπτικές δημιουργίας αυτοχρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων, καθώς θεωρούμε πως η έλλειψή της, είναι αυτό που πλήττει σήμερα την ελληνική επιχειρηματικότητα. Αναμφίβολα σε αυτό έχει και η κρίση βάλει το... χεράκι της, όμως η πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων δεν είναι προσανατολισμένες σε ένα βιώσιμο πλάνο. 

Εμείς οι κριτές, σταθμίζουμε εξίσου τα 4 αυτά κριτήρια και με βάση την εμπειρία του καθενός μας στις επενδύσεις τους κρίνουμε σαν υποψήφιες ιδέες στις οποίες θα μπορούσαμε να επενδύσουμε.



ΧΑ: Πανελλαδικά, οι επιχειρήσεις που δήλωσαν συμμετοχή, ήταν ιδιαίτερα αυξημένες. Θεωρειτε ότι τις παρακίνησε το πώς τα καταφέρνουν οι περσινές νικήτριες;

JA: Οι συμμετοχές που είχαμε, ξεπέρασαν τις 1200 και περίπου οι μισές πληρούσαν τις προϋποθέσεις μας. Μιλάμε για εξαιρετικές προτάσεις και ιδέες και μας έκανε μεγάλη εντύπωση η τεράστια βελτίωση στην ποιότητα ανάμεσα στους φετινούς συμμετέχοντες και τους περσινούς. Πολύ πιο καταρτισμένες προτάσεις και σημαντική βελτίωση στην οργάνωση και τη δομή των επιχειρηματικών πλάνων και από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την επιχειρηματικότητα. Να σημειωθεί μάλιστα πως οι 4 περσινοί νικητές του βραβείου, είναι οι καλύτεροι εγγυητές αυτής της διαδικασίας. Για να μιλήσω πιο συγκεκριμένα, πέρσι πήραμε έναν ψαρά, ο οποίος με τη δική μας βοήθεια έχει σήμερα μια μονάδα αξίας 2,5 εκ. ευρώ, η βρίσκεται τώρα σε πλήρη δραστηριότητα στη Μεσσηνία.

Είχαμε επίσης μια κοπέλα η οποία ήταν υπάλληλος σε μια επιχείρηση παίρνοντας έναν χαμηλό μισθό τον μήνα και δουλεύοντας 17 ώρες για 5 ή 6 μέρες την εβδομάδα και βασιζόμενη σε μια ιδέα, έφτιαξε τη δική της επιχείρηση στην ιδιαίτερη πατρίδα της. Πρόκειται για μια μουσειακή έκθεση σε ένα κερκυραϊκό αρχοντικό στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, όπου παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή μίας τυπικής οικογένειας ευγενών του 19ου αιώνα, με κινούμενες ανθρώπινες φιγούρες, πραγματικές μυρωδιές και ήχους εκείνης της εποχής. Το αρχοντικό το οποίο στεγάζει το μουσείο έχει ανακαίνισθεί πλήρως και η εταιρεία έχει ήδη προσφέρει έμμεση απασχόληση σε δεκάδες τοπικούς επαγγελματίες, πέρα από τις μόνιμες θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί για τη λειτουργία της. Πραγματικά σας προκαλώ να πάτε να το δείτε και να έρθετε να μου πείτε! 

Παράλληλα, είχαμε την εταιρεία rabt, η οποία σχεδίασε μια εφαρμογή για smart phones και tablets που επικεντρώνεται στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη κατηγορία του mobile video και αυτή τη στιγμή βρίσκεται ανάμεσα στις 5 καλύτερες ελληνικές εταιρείες start up. Τέλος, είχαμε και την «Different & Different». Πρόκειται για μια νέα, καινοτόμο, τεχνολογικά προηγμένη εταιρεία catering, η οποία εξυπηρετεί ιδιώτες, εταιρείες και ιδιωτικές εκδηλώσεις. Κατά τους πρώτους μήνες μετά την ίδρυσή της, η Different & Different εξασφάλισε τρία μεγάλα εταιρικά συμβόλαια ενώ έχει δημιουργήσει ήδη 13 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.



Οι 4 αυτές ιδέες αναδεικνύουν ότι ο Έλληνας μπορεί να δημιουργήσει βιώσιμες και κερδοφόρες επιχειρήσεις, φτάνει να έχει τη σωστή καθοδήγηση. Η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει πολύ μέλλον μπροστά της και πρέπει να την αναδείξουμε και να τη στηρίξουμε. 

ΧΑ: Να περιμένουμε το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας και το 2015; 

JA: Και του χρόνου και του παραχρόνου και πάει λέγοντας. Άλλωστε το Libra Group έχει δεσμευθεί να δοθούν 7 εκατομμύρια ευρώ συνολικά στις επιχειρήσεις.



ΧΑ: Ποιοι σας στηρίζουν οικονομικά ή και με άλλους τρόπους; 

JA: Έχουμε και άλλους υποστηρικτές σε αυτό μας το εγχείρημα, όπως την JALOUISE PTY LTD, μια εταιρεία επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων στην Αυστραλία που συνεισέφερε στο Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας US$ 500,000 κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του. Επιπρόσθετα έχουμε και άλλους περήφανους συνεργάτες, όπως τον κ. Γουλανδρή, ο οποίος όχι μόνο συμμετέχει και στην κριτική επιτροπή του Βραβείου αλλά και έδωσε από την τσέπη του 250.000 ευρώ ή τον κ. Λυκουρέζο, που παρέχει δωρεάν νομική υποστήριξη στους νικητές. Ποιος δεν θα ήθελε να έχει εναν Αλέξανδρο Λυκουρέζο δίπλα του; Έχουμε βέβαια και άλλους υπερήφανους χορηγούς - υποστηρικτές που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ: http://www.hellenicaward.com/founding-sponsor.php.



ΧΑ: Η ιδέα του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας είναι δική σας ή συμβαίνει και κάτι αντίστοιχο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

JA: Όχι. Είναι το Βραβείο είναι «πνευματικό παιδί» δικό μας, του Libra Group και είμαστε μια ξεχωριστή ενέργεια - οντότητα και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Δεν υπάρχει τίποτα πίσω από αυτό και αν υπήρχε, υποθετικά μιλώντας, θα βρίσκόταν αποκλειστικά στη χρηματοδότηση. Πιστέψτε με και σας μιλάω ειλικρινά, όταν ήταν να δημιουργήσουμε τη σύμβαση, υπήρχε τεράστιο πρόβλημα γιατί δεν ήξερα πώς να την φτιάξω αλλά είναι πολύ απλή και το σημαντικότερο: δίχως εξασφαλίσεις! Αν επικοινωνήσετε με κάθε μία από τις επιχειρήσεις που κέρδισαν και τις ρωτήσετε για το σημαίνει για αυτούς το βραβείο, πιστεύω πως θα σας απαντήσουν «τα πάντα». Τους δώσαμε εκτός από τη χρηματοδότηση, η οποία είναι για τους περισσότερους - κακώς - το πιο σημαντικό και πολλά άλλα πράγματα.



ΧΑ: Και τι είναι τότε το πιο σημαντικό; 

JA: Πείτε μου κ. Αποστολόπουλε πόσα δισεκατομμύρια ήρθαν στην Ελλάδα υπό οποιασδήποτε μορφής επιδότηση και τι ακριβώς έγιναν; Πού πήγαν; 

ΧΑ: Θα συμφωνήσω ότι η χρηματοδότηση πάει άσκοπη αν δεν έχεις τα κατάλληλα άτομα, την ορθή καθοδήγηση και τη σωστή στελέχωση για να την εκμεταλλευτείς σωστά. 

JA: Ακριβώς. Το πιο σημαντικό δεν είναι η χρηματοδότηση. Ασφαλώς και είναι πολύ σημαντική και ειδικά αυτές τις εποχές αλλά το πιο σημαντικό είναι η γνώση και η καθοδήγηση. Προσφέρουμε συμβουλές για ένα εύρος υποστηρικτικών υπηρεσιών, χωρίς διοικητικό ρόλο και δωρεάν καθοδήγηση από έναν εξειδικευμέο, πολύπειρο και ανώτερο στέλεχος. Ένας από εμάς τους 32 του Libra Group αναλαμβάνουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς όχι μόνο να υλοποιήσουν το project για την επιχείρησή τους αλλά και να την εδραιώσουν. Εμείς προσφέρουμε την εμπειρία και το know how μας και αυτοί αποφασίζουν. Τέλος προσφέρουμε νομική υποστήριξη συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για τη σύσταση νέων εταιρειών, βοήθεια στο branding και το marketing και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε! 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ