2ος Μίνι Μαραθώνιος Σπετσών: Έτρεξα στα 5 χλμ. και μεταδίδω ότι: Με τέτοιες διοργανώσεις, YES, WE CAN! Διαβάστε και δείτε φωτό!

Οι Σπέτσες στα καλύτερα τους ! Το σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου τόσο καλοκαιρινό που σε ξεγελούσε . Η θάλασσα και λάδι λόγω φθινοπωρινού ανέμου και πεντακάθαρη γιατί οι σκαφάτοι με τα ανεξέλεγκτα απόβλητα τους ,εκτός , ευτυχώς τα πάρκαραν για χειμώνα ... Ο ουρανός εκείνος ο πολυθρύλητος ελληνικός γαλάζιος , ο ήλιος , εκείνος ο υπέροχος που φτιάχνει κ την πιο χαλασμένη διάθεση . Τα Σπετσιώτικα δρομάκια πεντακάθαρα, οι Σπετσιώτες  μες στα χαμόγελα , φιλόξενοι και μία γροθιά - έτσι ρε παιδιά γινόναστε Capri , τι να ζηλέψουμε ? Μπράβο !

2nd Spetses Mini Marathon

Οι Σπέτσες στα καλύτερα τους ! Το σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου τόσο καλοκαιρινό που σε ξεγελούσε . Η θάλασσα και λάδι λόγω φθινοπωρινού ανέμου και πεντακάθαρη γιατί οι σκαφάτοι με τα ανεξέλεγκτα απόβλητα τους , εκτός , ευτυχώς τα πάρκαραν για χειμώνα ...

Ο ουρανός, εκείνος ο πολυθρύλητος ελληνικός γαλάζιος , ο ήλιος , εκείνος ο υπέροχος που φτιάχνει κ την πιο χαλασμένη διάθεση .
Τα Σπετσιώτικα δρομάκια πεντακάθαρα, οι Σπετσιώτες  μες στα χαμόγελα , φιλόξενοι και μία γροθιά - έτσι ρε παιδιά γινόναστε Capri , τι να ζηλέψουμε ? Μπράβο !

Οι " αγαπημένες " μου γουρούνες (...) και τα  εκατοντάδες θορυβώδη "πολυαγαπημένα " μου μηχανάκια  σχεδόν αόρατα ,μας άφησαν στην ησυχία της απόλαυσης ενός αθλητικού σαββατοκύριακου .

Οι Σπέτσες στα ωραιότερα τους , στα πιό -με την καλή ένοια- αρχοντικά τους ,υποδέχθηκαν τον 2ο Μίνι Μαραθώνιο - μία απρόσμενα υποδειγματική αθλητική ,τουριστική ,πολιτιτιστική διοργάνωση .

4000 επισκέπτες αποβιβάστηκαν στο νησί της Μπουμπουλίνας από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό .  Οι 3300 λάβαμε μέρος στο Spetses Mini Marathon  και γιά τρεις μέρες κολυμπούσαμε , κάναμε ποδήλατο μικροί -μεγάλοι ,τρέχαμε μικροί -μεγάλοι , άλλοι οι δυνατοί και πραγματικοί αθλητές , τα 26 χιλ δηλαδή τον γύρο του νησιού και οι άλλοι -όσοι μπήκαμε στο κλίμα της " γιορτής των Σπετσών"  στα 5 χιλιόμετρα .

 Τι μου έδειξε ως παρατηρήτριας - δημοσιογράφου - δρομέα αυτό το αξέχαστο σαββατοκύριακο στις Σπέτσες ? οτι με τέτοιες διοργανώσεις ξεχωρίζουμε ως  top προορισμός στην διεθνή "αρένα "του τουριστικού ανταγωνισμού ! Ότι οι Σπέτσες με τον μαραθώνιο τους πρέπει να γίνουν pilot project γιά ανάλογα events υψηλού επιπέδου κ όχι υψηλού κόστους γιά όλη την Ελλάδα.! Ότι όταν υπάρχει η καλή ιδέα , εκτελεστεί σωστά με το περιφημο ελληνικό φιλότιμο που ως γνωστόν δεν μεταφράζεται σε καμμία γλώσσα ,ε τότε ναί μπορούμε ! Yes we can !

Και οι Σπετσιώτες -Σπετσιώτισσες απο τις κυρίες του Γυναικείου συλλόγου που ´εφτιαξαν με τα χεράκια τους " κεράσματα" και αναρίθμητες πίττες για ολους μα όλους τους επισκέπτες , και τις σερβίριζαν με  ένα χαμόγελο ως τ' αυτιά , τον Λευτέρη τον ταξιτζή , τον Θανάση με το καθαρό μόνιππο  του , το Θοδωρή με το θαλάσσιο ταξί του , το Ακρογιάλι που σερβίριζε σωστό ελληνικό κ όχι τσιμπημένο ελληνικό φαγητό , τον Σιώρα που έμαθε να μαγειρεύει πιά μόνο ότι έχει το μποστάνι του , τον Σκαρμούτσο και την γυναίκα του που νοικιάζουν σωστά ποδήλτα και σκίζονται να εξυπηρετήσουν  ε τότε ναι οι Σπέτσες και όλα τα ελληνικά νησιά θα μπορούσαν να ζήσουν και την υπόλοιπη Ελλάδα ... Οσο γιά τον δήμαρχο τον Λυράκη ? τα είχε όλα να αστράφτουν ..

Τώρα βέβαια οι Σπέτσες έχουν και ένα σπάνιο ευπατρίδη τον Μανόλη  Βορδώνη τον άνθρωπο που είχε όραμα την αναβίωση του περίφημου ιστορικού ξενοδοχείου Ποσειδωνίου και τό εκανε πράξη . Το μπαλκόνι του είναι ένα από τα  10  πράγματα που πρέπει να κάνει κάποιος στην ζωή του για να αναφωνήσει :  ωραία η ζωή!

Τι να πρωτοπώ για αυτό τον άνθρωπο? ότι συμμετείχε ψυχη τε και σώματι στην διοργάνωση ? λίγο είναι . Οτι το καθωςπρέπει ξενοδοχείο του ηταν διάπλατα ανοικτό και το επίκεντρο της διοργάνωσης ? θα μου πείτε ότι επιχειρηματίας ειναι κλπ . Ε λοιπόν ,όχι . Δεν υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες που δέχονται να μπαινοβγιάνουν εκατοντάδες δαιγωνιζόμενοι στα σαλόνια για να ξαποστάσουν , να πάνε στις τουαλέττες ,λες και  ήταν δημόσιας χρήσεως . Το ακριβό Ποσειδώνιο αυτό το σαββατοκύριακο ήταν προσιτό σε όλοους , . Αφου σκεφτόμουν :Μα καλά αυτός ο άνθρωπο ς δεν φοβάται μην του τα στραπατσάρουν τόσοι που μπαινοβγαίνουν στα σαλόνια του ?Η απάντηση ? μου την έδωσε ο.ίδιος : "Αγαπητή Ειρήνη το σπουδαιότερο που συνέβη αυτό το σαββατοκύριακο στις Σπέτσες είναι ότι ολοι Σπετσιώτες και ξένοι , απο όλα τα κοινωνικά στρώματα από ολες τις ηλικίες γίναμε ένα , σιγά μην με νοιάξει εμένα αν θα λερωθεί και λίγο το πάτωμα ..."
Ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Αθήνα μεταξύ των συμμετεχόντων στο Μαραθώνιο

Ενας άλλος Σπετσιώτης -Αθηναίος κοσμηματοπώλης της Βουκουρεστίου ο Στέλιος Αθηνιωτάκης που πλέον ζει σχεδόν ολο τον χρόνο στο νησί του Αργοσαρωνικού  αθλοθέτησε τα μετάλια ενώ η αεικίνητη και με ολόψυχη συμμετοχή η Ελένη Δαμάσκου πρόσφερε τα ποδήλατα ως δώρο στους νικητές -στο νησί που μόνο τα ποδήλατα του ταιριάζουν ως μέσο μεταφοράς -

Τα ωραιότερα τα κρατάω γιά τους αθλητές και τα αθλητικά δρώμενα : Αρχίζω απο τα παιδιά : καθώς καθόμαστε πλάι στο κύμα στην Κουνουπίτσα βλέπουμε να ξεχύνονται δεκάδες παιδιά : οι έφηβοι πρώτοι , τα γυμνασιόπαιδα που ετρεχαν απο την Κοργιαλένειο όοσο τα  έπιανε το μάτι μ ου ως τη Ντάπια με τερματισμό μπροστάς το Ποσειδώνιο . Ακολουθούσαν τα μικρα του δημοτικού . Εκει το χειροκρότημα όσων είμαστε μπροστά έγινε πιό θερμό ... Κ ο.ταν έφτασαν τα μικρα μικαρα του νηπιαγωγείου τότε σηκωθηκαν ολοι απο τα καφενεία και χειροκροτούσαν όρθιοι την προσπάθεια των μικρών δρομέων

Αλλο στιγμιότυπο , απο τα κορυφαία : ο Διάπλους Σπετσών - Κοστας -Σπετσών
300 και παραπάνω ίσως γυναίκες ανδρες κολύμπησαν σε αυτή την  υπέροχη θαλάσσια λωρίδα και τους υποδεχόμαστε στην Κουνουπίτσα ξεθεωμένους αλλά κατευχαριστημένους γιά τον άθλο τους . Σας λέω : ωραίες στιγμές , ανεπανάληπτες , είχαν γιά μένα μία ιδέα από καλή Ολυμπιακή ατμόσφαιρα ... Πρώτη ήρθε η Κυριακη Λιόση πρωταθλήτρια μας στο γυναικείο πόλο με χρόνο 37 λεπτά Κόστα - Σπέτσες  και ο  Δημήτρης Σταματίου με χρόνο 1 ώρα και 15 Σπέτσες - Κόστα -Σπέτσες .
Ολοι γίναμε μιά μεγάλη παρέα , όλοι χαμογελούσαμε , εκεί ισχύει το μεταδοτικό, η ευφορία που σου δίνει η άσκηση σε περιβάλλον ειδυλλιακό . Ανάσα για καφέ από τα ψηλά των Σπετσών , τόσο ψηλά που οι κεραμιδένιες στέγες των Δπετσιώτικων σπιτιών προς στιγμήν σε παραπέμπυν στη Τοσκάνη , άμα το καλοσκεφτείς όμω , λες: εξαίσια η Τοσκάνη αλλά τέτοιο ορίζοντα με την θάλασσα ως την αρχαία Δοκό και την πολυθρύλητη Υδρα έχει? αμ δε ... Ουφ μέπιασε το πατριωτικό με την καλή ενοια Αγιε μου Νικόλα προστάτη των Σπετσών , ελπίζω...


Την Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012, Οι δύο αγώνες δρόμου, των 5 και 26 χιλιομέτρων εντυπωσίασαν με τις συμμετοχές που προσέλκυσαν οι οποίες ξεπέρασαν τις 1500.

Ο νικητής του γύρου Σπετσών των 26 χιλιομέτρων, ήταν ο  δημοσιογράφος της εφημερίδας Τα Νέα , Γιάννης Παπαδόπουλος, ενώ στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων πρώτος τερμάτισε ο Κώστας Νακόπουλος. Σε αυτόν έλαβα μερος κ εγώ με χρόνο 42' .... Καταπληκτική εμπειρία ειδικά όταν έβλεπα να με ξεπερνούν οι νέοι γονείς που έτρεχαν με τα καροτσάκια - ναι σωστα διαβάζετε - των μωρων τους και με τα μωρά μέσα!!!! Η οι κύριοι κ οι κυρίες που έτρεχαν με τα σκυλιά τους παρέα !

Αυτά τα πρωτότυπα στον αγώνα των 5000 χλμ γιατί στα 26 ο ιδρώτας και οι  αντοχές που απαιτούνται δεν σηκώνουν τέτοια ... Τους ζήλεψα αυτούς που έκαναν τον γύρο του νησιού και είδαν από ψηλά Βρέλο , Ζογεριά , Σπετσοπούλα, Ξυλοκέριζα , Αγία Παρασκευή όλες δηλ τις όμορφες πίσω παραλίες  του νησιού αλλά μην πέσουμε και στο πεδίο της μάχης χαχά

Για την επιτυχία του αγώνα , η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Μαρίνα – Λύδα Κουταρέλλη, δήλωσε: «Ήταν
μια μεγάλη γιορτή του αθλητισμού που αγκαλιάστηκε από χιλιάδες κόσμου όλων των ηλικιών με νέα αγωνίσματα,
όπως ο Κολυμβητικός Αγώνας – Διάπλους Σπετσών και ο Παιδικός Αγώνας 1.000 μέτρων. Οι συμμετοχές σε όλα,
ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και του χρόνου, το τριήμερο 11 – 13 Οκτωβρίου 2013 σας ετοιμάζουμε ακόμα
περισσότερες εκπλήξεις!

Η ωραιότερη φωτογραφία ? οι δρομείς στην Ντάπια καταχειροκροτούμενοι, λίγα μόλις μέτρα πριν το  τέρμα ...με το μπλέ της θάλασσας φόντο και το άγαλμα της Μπουμπουλίνας μπροσατ στο Ποσειδώνιο να στέκει ακόμη πιό περήφανη .

Και του χρόνου ! Γιά ένα σαββατοκύριακο όλο το σύννεφο της κρίσης , η μελαγχολία της κατάρας των τελευταίων ετών μετατράπηκε σε χαμόγελο και αισιοδοξία που μόνο ένα ένα νησί με την ενέργεια και τις φυσικές ομορφιές των Σπετσών μπόρεσε να προσφέρει .

Και όπως είχε πεί κ ο Ζακ Ρόγκ : ευχαριστούμε Ελλάδα , Ευχαριστούμε Σπέτσες .

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στα links: www.spetsesmarathon.com
www.facebook.com/marathonspetses και www.flickr.com/photos/spetses_mini_marathon/


Μανόλης Βορδώνης, Γιώργος Ηλιόπουλος, Γρηγόρης Πελεκάνος, Πάνος Καρβούνης και οι κυρίες Ελένη Δαμασκού (μπροστά) και Ιφιγένεια Τζαβέλλα
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ