To Eθνικό σε νέες περιπέτειες, το Πόρτα ανανεώνεται, τα πρώτα της Στέγης: Αυτές είναι οι 14 καλύτερες παραστάσεις που έρχονται

Η ομάδα blitz στο Θέατρο Τέχνης! (Vanya. Δέκα χρόνια μετά)

Η ομάδα blitz θα γιορτάσει τα δέκα χρόνια της στο Θέατρο Τέχνης (σκηνή Φρυνίχου), κάτι που μοιάζει να σηματοδοτεί ένα καινούργιο κεφάλαιο, ένα άνοιγμα για το ιστορικό θέατρο (υπό τη διεύθυνση, πλέον, της Μαριάννας Κάλμπαρη). Ο Γιώργος Βαλαής, η Αγγελική Παπούλια και ο Χρήστος Πασσαλής, οι τρεις που αποτελούν την ομάδα blitz, στρέφουν την προσοχή στη, θεμελιακή για το σύγχρονο θέατρο, δραματουργία του Άντον Τσέχωφ. Εμπνέονται από τον Θείο Βάνια (1899) και φαντάζονται τα βασικά πρόσωπα της ιστορίας του 10 χρόνια μετά το τέλος του έργου. Ο Βάνιας, η Σόνια, η Ελένα, ο Αστρόφ, απομονωμένοι σ' έναν απροσδιόριστο χώρο, ξαναθυμούνται και ξαναζούν περασμένα επεισόδια, τα αναπαριστούν, τα διορθώνουν. Σκηνές από τον Θείο Βάνια και καινούργια κείμενα (που προβάλλονται ως υπέρτιτλοι) διαστρεβλώνουν τη γνωστή εξέλιξη του έργου, συνθέτοντας μια νέα ιστορία «μεταξύ θεάτρου και ντοκιμαντέρ, μεταξύ αυτοβιογραφίας και μυθιστορήματος» για την ερωτική επιθυμία, τη μνήμη, την οργή, για τη ζωή ως θρίαμβο και ως ήττα, για το πώς κανείς μεγαλώνει και γερνάει, αλλά και για την τέχνη του θεάτρου και τους διανοούμενους. Η δραματουργία είναι του Νίκου Φλέσσα.  



Αγαπώ τον Τσέχωφ και το δείχνω

Έτος Τσέχωφ το τρέχον, καθώς συμπληρώνονται 110 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα και, εκτός από την παράσταση των blitz, αρκετές σκηνικές προτάσεις θα στραφούν στην ανεξάντλητη γοητεία του θεάτρου του. Ο Κώστας Φιλίππογλου θα σκηνοθετήσει τον Γλάρο στο Θησείον και η Λίλλυ Μελεμέ τον Θείο Βάνια στο θέατρο Χορν. Στον Τεχνοχώρο Cartel στα τέλη Οκτωβρίου θα δούμε τον Πλατόνωφ, το πρώτο θεατρικό του Τσέχωφ σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι, με τον Παναγιώτη Σούλη στον κεντρικό ρόλο, και τον καινούργιο χρόνο η Κατερίνα Μπερδέκα θα καταπιαστεί με τον Βυσσινόκηπο, σε μια δική της, πρωτότυπη σύλληψη και επανασύνθεση του έργου. Ενδιαφέρουσα ακούγεται και η πρόταση του Νίκου Διαμαντή στο θέατρο Σημείο. Θα σκηνοθετήσει την Αρκούδα, τη μικρή όπερα του Βρετανού συνθέτη Γουίλιαμ Γουόλτον (σε λιμπρέτο του Πολ Ντεν), μια «extravaganza σε μια πράξη» που βασίζεται στο ομότιτλο τσεχωφικό μονόπρακτο. Τους ρόλους θα ερμηνεύσουν η Ειρήνη Αθανασίου, ο Αρκάδιος Ρακόπουλος και ο Μιχάλης Κατσούλης. Τη μουσική διδασκαλία και τη ζωντανή εκτέλεση της μουσικής έχει αναλάβει ο Νίκος Βασιλείου.  



Tα πρώτα της Στέγης

Μετά από εκείνη την πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση physical theatre Can we talk about this? της ομάδας DV8 που είδαμε προ διετίας στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, σύντομα (12-15 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή) θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την καινούργια παράσταση του Λόιντ Νιούσον, λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα της στη Βιέννη. Ο τίτλος της είναι John κι αυτό το τόσο συνηθισμένο όνομα δεν επιλέχθηκε τυχαία. Ο Τζον είναι ένας σημερινός άνδρας, τυπικό «δείγμα» ενός πολύ μεγαλύτερου συνόλου. Το σκηνικό κείμενο προέκυψε από τις συνεντεύξεις του δημιουργού με 50 άνδρες που δέχτηκαν να του μιλήσουν ειλικρινά για την αγάπη και το σεξ. Μαρτυρίες παραβατικής συμπεριφοράς και σκληρές ιστορίες επιβίωσης εμπλουτίζουν την αφήγηση με στοιχεία βαθιά συγκινητικά. Ερμηνεύουν οι: Taylor Benjamin, Lee Boggess, Gabriel Castillo, Ian Garside, Hannes Langolf, Garth Johnson, Vivien Wood, Andi Xhuma και η «δική» μας Ερμίνα Γκόρο.
Λίγες ημέρες νωρίτερα ανοίγει η Μικρή Σκηνή της Στέγης με τα Αίματα, μια «παράσταση-συναυλία γεμάτη παραδοξότητες και σκοτεινό χιούμορ» σε κείμενο του Ευθύμη Φιλίππου (του σεναριογράφου των ταινιών του Γιώργου Λάνθιμου, Κυνόδοντας, Άλπεις και The Lobster) και σκηνοθεσία της Αργυρώς Χιώτη. Ο 40χρονος ήρωας του έργου (είναι το πρώτο θεατρικό του Φιλίππου) σκίζει κατά λάθος τον λαιμό του. Η πληγή όμως δεν κλείνει, κακοφορμίζει, αφήνει ίχνη αίματος στο πουκάμισό του, στο μαξιλάρι του, στα σώματα της συζύγου και των παιδιών του. Γράφει γι' αυτήν στον επιστήθιο φίλο του και οι επιστολές που ανταλλάσσουν οι δυο άνδρες ζωντανεύουν επί σκηνής, σ' ένα ρινγκ εν είδει πανκ ορατορίου «για τις αγιάτρευτες πληγές μας και την Ελλάδα της δεκαετίας του '90». Ερμηνεύουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, ο Αντώνης Αντωνόπουλος, η Ελένη Βεργέτη, ο Γιώργος Γάλλος, ο Ευθύμης Θέου, η Εύη Σαουλίδου και η Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη.  



Διαβάστε τη συνέχεια στο lifo.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr