Υπό διωγμό οι (τελευταίοι) Έλληνες επιχειρηματίες - Ένα άρθρο του Θανάση Μαυρίδη

του Θανάση ΜαυρίδηΤον τελευταίο καιρό παίζεται ένα επικίνδυνο παιγνίδι από την τρόικα. Το επίσημα «σερβίρισμα» είναι ότι θα πρέπει να γκρεμιστεί το σάπιο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο. Κι ότι αυτό το κατεστημένο εμποδίζει την πρόοδο στην Ελλάδα. Ανεπίσημα, κάποιοι θέλουν να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.

Τον τελευταίο καιρό παίζεται ένα επικίνδυνο παιγνίδι από την τρόικα. Το επίσημα «σερβίρισμα» είναι ότι θα πρέπει να γκρεμιστεί το σάπιο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο. Κι ότι αυτό το κατεστημένο εμποδίζει την πρόοδο στην Ελλάδα. Ανεπίσημα, κάποιοι θέλουν να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα. 

Το σενάριο βασίζεται σε κάτι που πραγματικά ισχύει: Το σύστημα της διαπλοκής έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην παραγωγική μηχανή της χώρας και έχει ευνοήσει την ανομία και τη διαφθορά. Αν λοιπόν οι κινήσεις είχαν στόχο τους αυτό ακριβώς το σύστημα διαπλοκής, τότε ελάχιστοι άνθρωποι θα διαφωνούσαν μαζί τους. Το αντίθετο, ο πολύς κόσμος θα έβγαινε στους δρόμους με σημαίες για να υποδεχτεί τους κοινοτικούς ως απελευθερωτές του. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. 

Πριν από μερικές εβδομάδες οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης δέχτηκαν την επίσκεψη των τροϊκανών και με το αίτημα να ελεγχθούν για τις τιμές τους οι κλάδοι του χάλυβα, των διυλιστηρίων και του τσιμέντου. Είχε προηγηθεί η έκθεση του ΔΝΤ για τα ελληνικά διυλιστήρια. Η έκπληξη ήταν μεγάλη, καθώς δεν έβλεπε κανείς τι ακριβώς εξυπηρετούσε αυτό το «αίτημα». 

Πολλοί χάρηκαν όταν είδαν την έκθεση του ΔΝΤ για τα διυλιστήρια. Κι αυτό διότι τα θεωρούν υπεύθυνα για τις υψηλές τιμές στα πρατήρια. Το περίεργο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των διυλιστηρίων κατευθύνεται στο εξωτερικό! Προφανώς οι πελάτες αυτοί είναι ηλίθιοι και αγοράζουν ένα ακριβό προϊόν. 

Επίσης είναι περίεργο το γεγονός ότι στο μικροσκόπιο μπήκαν δύο ακόμη κλάδοι που λόγω της κρίσης βρίσκονται σε μεγάλη πίεση και οι οποίοι διατηρούν μονάδες στην Ελλάδα για λόγους που δεν έχουν καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια. 

Τι συμβαίνει; Το προφανές! Κάποιοι έχουν βρει ευκαιρία στις σημερινές μας αδυναμίες και πιστεύουν ότι θα ελέγξουν τα πάντα. Ξεκινώντας από τις τράπεζες και στην συνέχεια όλες τις άλλες δραστηριότητες που παρουσιάζουν αντικειμενικό ενδιαφέρον. 

Προσοχή! Είναι άλλο πράγμα να συζητάμε για επενδύσεις ξένων στην Ελλάδα και άλλο για έναν πόλεμο που θα οδηγήσει σε λουκέτο τις εναπομείνασες ελληνικές επιχειρήσεις. Κι ο πόλεμος αυτός ξεκινάει από συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά κέντρα. Ας βγουν οι τροϊκανοί κι ας μας πουν πως είχαν την φαεινή ιδέα να ζητήσουν έλεγχο σε αυτούς τους κλάδους. 

Θέλουν να κάνουν καλό στη χώρα; Ας ξεκινήσουν από τις πολυεθνικές που πουλάνε τα προϊόντα τους σε πολλαπλάσιες τιμές από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Κι ας αναρωτηθούν στην συνέχεια για ποιο λόγο οι εταιρείες αυτές δεν βγάζουν υπερκέρδη στην Ελλάδα για να πληρώνουν και τους φόρους τους. Τα τσιμέντα φταίνε για την ακρίβεια στην Ελλάδα; Είμαστε με τα καλά μας; 

Με πρόσχημα το πραγματικό πρόβλημα της διαπλοκής απειλούν να τινάξουν στον αέρα τα τελευταία ψήγματα επιχειρηματικότητας στη χώρα.  Δεν φτάνει που η διαπλοκή διέλυσε τη χώρα, χρησιμοποιείται τώρα και ως άλλοθι για να καούν και οι τελευταίοι σπόροι του καλού. 

Θανάσης Μαυρίδης

Πηγή: capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ