Τολμήστε λοιπόν κ. Κ. Χατζηδάκη να αφαιρείτε τις άδειες των απατεώνων για να βγαίνουν εκτός οριστικά

Ένα άρθρο του Γιώργου Κράλογλου  Στα ανεπτυγμένα κράτη το πρόστιμο είναι πραγματική τιμωρία. Στην Ελλάδα, την πιο διεφθαρμένη των 27 της Ευρώπης, το πρόστιμο είναι η απαλλαγή του απατεώνα. Και επειδή ο ραγιάς αν δεν σε σέβεται πρέπει να σε φοβάται μοναδική λύση είναι να του κλείσεις το μαγαζί. Τίποτε άλλο.

Του Γιώργου Κράλογλου 

Στα ανεπτυγμένα κράτη το πρόστιμο είναι πραγματική τιμωρία. Στην Ελλάδα, την πιο διεφθαρμένη των 27 της Ευρώπης, το πρόστιμο είναι η απαλλαγή του απατεώνα. Και επειδή ο ραγιάς αν δεν σε σέβεται πρέπει να σε φοβάται μοναδική λύση είναι να του κλείσεις το μαγαζί. Τίποτε άλλο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης αποφάσισε και μπράβο του να προχωρήσει σε πολιτική τσεκουρώματος των απατεώνων της αγοράς που πειράζουν τις αντλίες καυσίμων, νοθεύουν τα προϊόντα και γενικά κλέβουν τον καταναλωτή. 

Μαθαίνω όμως πως οι διατάξεις για το τσεκούρωμα του νομοσχεδίου που ετοίμασε και έδωσε ήδη στην δημοσιότητα (διαβάστε στο σε άλλες στήλες) «συμπιέστηκαν» σε σχέση με την αρχική φιλοσοφία μετά από επίμονες απόψεις για «στρογγυλοποίηση» του τσεκουρώματος «...για να μην είναι κοινωνικά άδικες» έμαθα ότι του είπαν πολιτικοί, κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες. 

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι τους έπιασε πόνος για τυχόν κοινωνικές αδικίες. Τέλος πάντων. Έτσι και αλλιώς την τελευταία λέξη θα την έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και συγκεκριμένα οι κ.κ. Χατζηδάκης και Σκορδάς. 

Εγώ δεν θα τους υπαγορεύσω την δουλειά τους.

Αλλά είναι δημοσιογραφική μου υποχρέωση να επισημάνω στον κ. Χατζηδάκη (πριν την οριστικοποίηση των συγκεκριμένων διατάξεων της νέας νομοθεσίας) ότι: 

- Οι δημοσιεύσεις ονομάτων που πιάστηκαν με νοθευμένες αντλίες, καύσιμα, τρόφιμα και άλλα προϊόντα όπως και οι λίστες των φοροφυγάδων έχει αποδειχθεί στην πράξη αισχρός λαϊκισμός με πολιτική σκοπιμότητα. Να δείξει δηλαδή η κυβέρνηση ότι είναι διώκτης των παρανόμων. Επειδή όμως στην πράξη οι απατεώνες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ξεφεύγουν ο μόνος που την πληρώνει είναι ο απροστάτευτος καταναλωτής. Αυτή η κοροϊδία πρέπει να σταματήσει. 

- Οι ανακοινώσεις επιμέρους προστίμων ή του όγκου των προστίμων ως πεπραγμένα των ελεγκτικών μηχανισμών δεν πείθουν πλέον κανένα γιατί όλοι έχουμε καταλάβει ότι στην Ελλάδα είναι άλλο πράγμα η επιβολή προστίμου και άλλο πράγμα η είσπραξη.

- Δεν πείθει ακόμη και ο απολογισμός εισπράξεων προστίμων γιατί εκκρεμούν δίκες που πολλές φορές καταλήγουν να αθωώνουν τους απατεώνες. 

- Στην Ελλάδα τα κυκλώματα απατεώνων της νοθείας και της κλοπής στον τόπο της διανομής όπως και τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων συντηρούνται και αναπτύσσονται ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί. Αλλά και αυτοί που υπάρχουν ασχολούνται μόνο με την καταγγελία ή και τον προσδιορισμό του προστίμου και στην συνέχεια πάνε σπίτια τους ήσυχοι ότι έκαναν την δουλειά τους...

- Πολλοί «επαγγελματίες» στον χώρο της εστίασης (κυρίως ψησταριές) αδιαφορούν (όπως οι ίδιοι λένε) για τα ψιλοπρόστιμα που πληρώνουν όταν τους καρφώνουν στις υγειονομικές αρχές γιατί τα πρόστιμα αυτά (αν πληρωθούν) τα έχουν υπολογίσει στο κόστος...

Πιστεύω συνεπώς ότι θα είναι μέγα λάθος για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να επαναλάβει την «πεπατημένη» των διαδικασιών προστίμων έστω και με την αύξηση του ύψους τους ή την φυλάκιση για εκφοβισμό. 

Άλλωστε μέχρι και εμείς οι δημοσιογράφοι πολλές φορές, για θεαματικότητα στην τηλεόραση και λαϊκισμό, εμφανίζουμε τους απατεώνες ως κατατρεγμένους από την πολιτεία...

Μέτρα που έχουν να κάνουν με χρηματικές αποζημιώσεις αλλά και παραπομπές στην δικαιοσύνη των υπευθύνων ούτε απέδωσαν μέχρι σήμερα ούτε πρόκειται να αποδώσουν στο μέλλον.
Η λύση είναι μία και προβλέπεται στο νομοσχέδιο. Αλλά όπως διαπιστώνω μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Να αφαιρείται οριστικά η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης του απατεώνα. Και ο απατεώνας να βγαίνει οριστικά από το παιχνίδι. 

Η οριστική αφαίρεση της αδείας να επιβληθεί σε κάθε μορφής παρανομία. Σε κάθε μορφής κλοπής στην αντλία. Γιατί διαφορετικά θα αρχίσουν τα λαδώματα για να πέφτει η ποινή στο επίπεδο των προστίμων «φάντασμα». Επίσης να επεκταθεί το μέτρο της οριστικής αφαίρεσης της αδείας σε κάθε άλλη περίπτωση κλοπής ή νοθείας. 

Άλλη τιμωρία δεν καταλαβαίνει ο Έλληνας.

Μόνο αυτή που θα τον κάνει να χάσει ότι έχει ποντάρει στις τυχόν απατεωνιές τους. Μόνο το κλείσιμο του μαγαζιού καταλαβαίνει ο Έλληνας μπαγάσας που παριστάνει τον επιχειρηματία...

Και τέτοιες λύσεις, κύριε Χατζηδάκη, μόνο η σημερινή τρικοματική κυβέρνηση μπορεί να τις δώσει. Είναι δε κατά την άποψή μου, επιβεβλημένη αυτή η λύση ιδιαίτερα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και των μισθών πείνας που η κλοπή του υστερήματος του καταναλωτή είτε από το βενζινάδικο, είτε από το μπακάλικο είτε από το σουβλατζίδικο ισοδυναμεί με ιεροσυλία. 

Εάν η σημερινή κυβέρνηση δεν πάρει τέτοιας μορφής τολμηρά μέτρα. Εάν σήμερα δεν σπάσει αυτό το κακό οικονομικό απόστημα που έχει διακλαδώσεις και μέσα στον κρατικό και πολιτικό μηχανισμό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. 
 
Γιατί η κατάσταση θα χαλαρώσει και πάλι και θα δοθεί η ευκαιρία στην οργανωμένη απατεωνιά στην Ελλάδα να δικτυωθεί και πάλι πολιτικά. 

Και κάτι τέτοιο δεν θα είναι καθόλου δύσκολο αν συνεχιστούν οι σημερινές εξελίξεις στην πολιτική σκηνή όπου μέσα 1-2 χρόνια τα κόμματα θα είναι περισσσότερα από τα σουβλατζίδικα... που θα αναζητούν μετά μανίας πελάτες.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ