Αλέξης Τσίπρας: Τι είπαμε με τον Λούλα στο Σάο Πάολο

Μήνυμα με ιδιαίτερη σημασία - για ανάπτυξη με «μεικτή» συνταγή επενδύσεων αλλά και κατανάλωσης - έστειλε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, χθες στο Σάο Πάολο.

Μήνυμα με ιδιαίτερη σημασία - για ανάπτυξη με «μεικτή» συνταγή επενδύσεων αλλά και κατανάλωσης - έστειλε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, χθες στο Σάο Πάολο.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, στο μήνυμά του ο κ. Ντα Σίλβα απέφυγε κάθε ευθεία αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και συνέστησε ψυχραιμία στον ελληνικό λαό, ενώ υπογράμμισε πως δεν χρειάζεται να γίνονται πολλά σχόλια για την κρίση, αλλά να συζητείται ποιες είναι οι λύσεις.
«Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στον ελληνικό λαό είναι ότι αυτή τη στιγμή της κρίσης πρέπει να είναι ψύχραιμοι, να έχουν μεγάλη θέληση και να αναζητήσουν λύσεις. Να μη γίνονται πολλά σχόλια για την κρίση, αλλά να συζητούν ποιες είναι οι λύσεις», τόνισε ο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα διαβασμένος σε «λεπτομέρειες» της ελληνικής κρίσης. Ανεφερε: «Νομίζω ότι ούτε η Ελλάδα ούτε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα βίωνε τις σημερινές καταστάσεις, αν είχαν ληφθεί οι σωστές αποφάσεις πριν από τέσσερα χρόνια». Μάλιστα η αναφορά του στα «τέσσερα έτη» στόχευε ιδιαίτερα στην περίοδο διακυβέρνησης Κ. Καραμανλή στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης της Βραζιλίας είχε συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου μόλις εκείνος ανέλαβε την εξουσία.  
Ο ηγέτης της Αριστεράς ο οποίος συναντήθηκε επί μία ώρα με τον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι η απάντηση στην κρίση είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και η επιστροφή στην ανάπτυξη. Είπε χαρακτηριστικά ότι κλειδί για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά «η οικονομική ανάπτυξη μαζί με το εμπόριο, μαζί με τις επενδύσεις, μαζί με τις θέσεις εργασίας, μαζί με την κατανάλωση». Εξαιρετικά λιτός στις δηλώσεις του και μακριά από την  καταγγελτική ρητορική της ελληνικής Αριστεράς, τόνισε πως για τους παραπάνω λόγους, «η Βραζιλία έχει ανέβει από τη δέκατη στην έκτη θέση στην παγκόσμια οικονομία». Κλείνοντας τη δήλωσή του έστειλε μήνυμα ελπίδας και  ευχήθηκε καλή τύχη στους Ελληνες, λέγοντας «μη χάσετε ποτέ την ελπίδα σας, συνεχίστε τη μάχη σας με το κεφάλι ψηλά, διότι ο ελληνικός λαός είναι πιο δυνατός από την κρίση».
Ο κ. Τσίπρας, με τη σειρά του, υπογράμμισε ότι στο πρόσωπο του προέδρου Λούλα «βρήκαμε έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια του ελληνικού λαού να ξεπεράσει την κρίση, στην προσπάθειά του να αντέξει και να νικήσει τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Μας εξήγησε ότι πριν από δέκα χρόνια, στη μακρινή από την Ελλάδα Βραζιλία η ελπίδα νίκησε τον φόβο και έστειλε μήνυμα στον ελληνικό λαό να μην απελπιστεί, διότι και στην Ελλάδα η ελπίδα θα νικήσει τον φόβο. Είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ένα μήνυμα αλληλεγγύης και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που βρίσκουμε συμμάχους, ισχυρούς, συμμάχους του ελληνικού λαού, συμμάχους της Ελλάδας».
Χρέη μεταφραστή στη συνάντηση είχε ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ησυχος, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κίλμες της Αργεντινής. Ο κ. Ησυχος ανήκει στο Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ και προέρχεται από τον χώρο του συνδικαλισμού καθώς εργαζόταν στην παλιά Ολυμπιακή Αεροπορία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ