Ο Στουρνάρας, ο τραπεζίτης και η φοροδιαφυγή των Starbucks... - Ένα άρθρο του Γ. Δημητρομανωλάκη

του Γ. ΔημητρομανωλάκηΠριν από αρκετά χρόνια (το 1998) όταν ο νυν υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρναρας ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων εμπνεύστηκε μια ιδέα . Αυτή της άσπρης τρυπας δηλαδή το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων , των νοσοκομείων των άλλων ΝΠΔΔ. Ιδέα σοβαρή η οποία περπάτησε.  Αυτά στο παρελθόν . Πάμε στο σήμερα.

του Γ. Δημητρομανωλάκη

Πριν από αρκετά χρόνια (το 1998) όταν ο νυν υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρναρας ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων εμπνεύστηκε μια ιδέα . Αυτή της άσπρης τρυπας δηλαδή το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων , των νοσοκομείων των άλλων ΝΠΔΔ. Ιδέα σοβαρή η οποία περπάτησε.  Αυτά στο παρελθόν . Πάμε στο σήμερα.

Αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι παρόμοιες επαναστατικές ιδέες.
Δηλαδή καλά είναι να μιλάμε για πάταξη της φοροδιαφυγής ,για μείωση της γραφειοκρατίας κλπ αλλά δουλειά έτσι δεν γίνεται. 

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι σήμερα ίδιες δεν υπάρχουν. Πριν από λίγες ημέρες ένας τραπεζίτης μου είπε μια: «Για παράδειγμα θα πρέπει ο υπουργός των οικονομικών να καλέσει στο γραφείο του τις σοβαρότερες ελεγκτικές εταιρίες και να διατάξει φορολογικό έλεγχο των μεγαλύτερων πολυεθνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Είναι σίγουρο ότι κάποιες από αυτές έχουν κρύψει υπέρογκα κέρδη των τελευταίων δεκαετιών και δεν πλήρωσαν τους φόρους που τους αναλογούν. Δες το παράδειγμα της Starbucks στην Μεγάλη  Βρετανία όπου η εταιρία υποχρεώθηκε να πληρώσει επιπλέον φόρους 20 εκατ. λίρες στο Βρετανικό δημόσιο για το 2012 καθώς διαπιστώθηκε ότι βγάζει τα κέρδη της σε άλλες χώρες.»

Και ο τραπεζίτης συνέχισε  : «Αφού λοιπόν η ελεγκτική εταιρία διαπιστώσει πόσους επιπλέον φόρους θα έπρεπε να πληρώσει η πολυεθνική τα τελευταία 20 χρόνια τότε θα κληθεί ο επικεφαλής της στο γραφείο του υπουργού παρουσία του πρέσβη. Εκεί θα του πει ο υπουργός των οικονομικών. «ξέρω τι μου έκρυψες τα τελευταία χρόνια.  Εγώ δεν θα κάνω τίποτα αλλά θέλω να ξέρω σε ένα μήνα τι θα κάνεις για την χώρα .Αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώσεις αναλογούντες φόρους και πρόστιμα. Απλά και κατανοητά.  Ότι ακριβώς κάνουν οι Άγγλοι , οι Γάλλοι , οι Γερμανοί». Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν ήταν κακή η ιδέα του τραπεζίτη. Τέτοιου είδους ιδέες μπορούν  πράγματι να λειτουργήσουν και να θέσουν προ των ευθυνών τους τις πολυεθνικές εταιρίες οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μείνουν στην Ελλάδα. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν . Απλά κάντο όπως ο Βρετανός με την Starbucks

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ