Θα ανέβει και γενικά πώς θα κινηθεί το χρηματιστήριο το 2013;

Η πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με στόχο την επίτευξη των στόχων του μνημονίου και η αύξηση της ρευστότητας αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα, επισημαίνουν αναλυτές που μίλησαν στο «Κέρδος», τονίζοντας, ότι ζητούμενο δεν είναι μόνον η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, αλλά και η αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας.

Η πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με στόχο την επίτευξη των στόχων του μνημονίου και η αύξηση της ρευστότητας αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα, επισημαίνουν αναλυτές που μίλησαν στο «Κέρδος», τονίζοντας, ότι ζητούμενο δεν είναι μόνον η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, αλλά και η αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας.

Εστιάζοντας στο ελληνικό Χρηματιστήριο, εκτιμούν ότι το 2013 αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο μετοχές εταιρειών με εξαγωγικό χαρακτήρα, επιχειρήσεις με ισχυρά θεμελιώδη, καθώς και εισηγμένες που θα πρωταγωνιστήσουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά, έντονη παραμένει η επιφυλακτικότητα για τον τραπεζικό κλάδο, όπου το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε κάποιο βαθμό μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου.

Ρεπορτάζ: Λίλιαν Μαργαρίτη
lmargariti@yahoo.gr

Ακκιζίδης: Τοποθετήσεις σε εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη και εξαγωγικό χαρακτήρα

Από το 2013 και μετά, διανύουμε τα πιο κρίσιμα έτη σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει ο κ. Νίκος Ακκιζίδης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της ΑΧΟΝ Χρηματιστηριακή. Το επόμενο 12μηνο θα κριθεί αφενός η δυνατότητα υλοποίησης των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση, αφετέρου η δυνατότητα δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος με τις δαπάνες να πρέπει να είναι σαφώς μειωμένες έναντι των εσόδων του κράτους.

Οι δύο αυτές παράμετροι εκτιμάται ότι θα είναι οι πιο σημαντικές για το επόμενο έτος, αφού αναμένεται να καθορίσουν τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί για το μέλλον της χώρας στα αμέσως επόμενα χρόνια. Παράλληλα, ο αναλυτής υποστηρίζει ότι η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία θα επιτευχθεί είτε με την επιστροφή των ιδιωτικών καταθέσεων από το εξωτερικό είτε με τη μορφή άμεσων ιδιωτικών επενδύσεων τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό και για να γίνει αυτό θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ αλλά και να δοθούν τα κατάλληλα επιχειρηματικά και επενδυτικά κίνητρα.

Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις συνολικά στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, πιθανόν στη διάρκεια του πρώτου τρίμηνου του νέου έτους να υπάρξει κάποια καλή περίοδος, ωστόσο από το δεύτερο τρίμηνο και μετά και έως τις γερμανικές εκλογές η μεταβλητότητα των αγορών, σύμφωνα με τον κ. Ακκιζίδη, θα αυξηθεί σημαντικά, οπότε και συστήνονται βραχυπρόθεσμες και μόνο τοποθετήσεις. Στις αγορές του εξωτερικού θεωρούνται επισφαλείς οι τοποθετήσεις σε μετοχικές αξίες, κυρίως δε στους τραπεζικούς τίτλους. Σταθεροποιητικά αναμένεται να κινηθεί η αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις ωστόσο να εξακολουθούν να κυμαίνονται σε μηδενικά επίπεδα. Περιθώρια ανόδου όχι όμως ιδιαιτέρα σημαντικά αναμένονται στην αγορά του χρυσού και σε δεύτερη φάση, του πετρελαίου.

Οσον αφορά τις τοποθετήσεις σε ελληνικούς τίτλους, στο μετοχικό χαρτοφυλάκιο προτείνει τις εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη και εξαγωγικό χαρακτήρα, όπως οι ΜΕΤΚΑ, Πλαστικά Θράκης, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Jumbo, FF Group, ΟΤΕ, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ. Σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές μετοχές, πιθανόν να αποτελέσουν επενδυτική επιλογή μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου, με την πρώτη επιλογή να αποτελεί η μετοχή της Alpha Bank.

Καυκάς: Ποιοι θα είναι οι πρωταγωνιστές

Ο κ. Νίκος Καυκάς, πιστοποιημένος αναλυτής Μετοχών & Αγοράς της Merit ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνει ότι η αυξημένη πιθανότητα να βρισκόμαστε σε σημαντικό σημείο καμπής της ελληνικής οικονομίας, μας καλεί να εντοπίσουμε τους μετοχικούς τίτλους που συγκεντρώνουν το βέλτιστο μίγμα μεταξύ στέρεων θεμελιωδών μεγεθών για την εξαιρετικά δύσκολη υφιστάμενη κατάσταση, αλλά και ταυτόχρονα έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν τους ηγέτες των αποδόσεων τα επόμενα χρόνια.

Στις επιλογές του αναλυτή για το 2013 περιλαμβάνονται οι μετοχές ΟΛΘ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Σωληνουργεία Κορίνθου, ενώ εκτιμά ότι οι συγκεκριμένοι τίτλοι θα παραμείνουν πρωταγωνιστές, ειδικότερα στην περίπτωση που το 2013 εκπληρωθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα και ύφεση μικρότερη του -3%, εξέλιξη που θα αυξήσει την πιθανότητα επιστροφής στην ανάκαμψη από το 2014. Τα βασικά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι εταιρείες που θα επιλέξουν οι επενδυτές είναι τα εξής: Θετικό ταμείο που να περιέχει τουλάχιστον 10% των εσόδων, καθόλου έως ελεγχόμενο δανεισμό, δυνατότητα παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών ακόμη και τώρα, καθώς και δυνατότητα καταγραφής διψήφιων ποσοστών αύξησης κύκλου εργασιών.

Γεωργιάδης: Πιθανή η ανάληψη υψηλότερου ρίσκου

Η πιθανή ενίσχυση των προσδοκιών περί εξάλειψης του νομισματικού κινδύνου στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2013 ενδέχεται με τη σειρά της να οδηγήσει σε ανάληψη υψηλότερου ρίσκου στην ελληνική αγορά μετοχών από τους επενδυτές κατά τους ερχόμενους μήνες, επισημαίνει μιλώντας στο «Κ», ο κ. Νικόλαος Γεωργιάδης, υπεύθυνος Ανάλυσης Αγοράς & Μετοχών της Valuation & Research Specialists. Αν και σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας, τα μέχρι σήμερα στοιχεία υποδεικνύουν συνέχιση του περιβάλλοντος ύφεσης από τη μία πλευρά και επιδείνωση της επενδυτικής - επιχειρηματικής ψυχολογίας από την άλλη, ενδεχόμενες βελτιούμενες δημοσιονομικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δύναται να διαφοροποιήσουν τη διάθεση των συμμετεχόντων για ανάληψη ρίσκου μέσω της αγοράς μετοχών.

Η ελληνική αγορά μετοχών θα επηρεαστεί τόσο από τις εσωτερικές οικονομικές επιδόσεις όσο και από την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Η τελευταία φαίνεται να μπαίνει σε σαφείς επιβραδυνόμενους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται από ουδέτερα έως αρνητικά οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Στο ευρύτερο αυτό περιβάλλον, ίσως να δοθεί στη διάρκεια του έτους 2013 η κατάλληλη συγκυρία για ενίσχυση των μετοχικών θέσεων τουλάχιστον στο ελληνικό Χρηματιστήριο και για σταδιακή μείωση των θέσεων του επενδυτικού χαρτοφυλακίου που μέχρι σήμερα καταλάμβαναν τα μετρητά και τα ομόλογα ισχυρών οικονομιών και επιχειρήσεων, εκτιμά ο κ. Γεωργιάδης.

Χατζηδάκης: Το βάρος στις υπό αποκρατικοποίηση εταρείες

Στις βασικές επιλογές για το 2013 ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Ανάλυσης της Beta Securities, συνιστά εταιρείες που συμμετέχουν σε διαδικασίες αποκρατικοποίησης ή μερικής πώλησης, εξωστρεφείς ομίλους και ισχυρούς ισολογισμούς τόσο στην τελική γραμμή όσο και στη χρηματοοικονομική δομή τους. Παράλληλα επισημαίνει ότι ήδη ο βαθμός διαφοροποίησης στη χρηματιστηριακή απόδοση πολλών τέτοιων εταιρειών είναι έντονα διακριτός σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά και είναι συνδεδεμένος με την οπτική και την ποιότητα των κεφαλαίων που σταδιακά εισέρχονται στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Από την άλλη πλευρά, η καθήλωση του τραπεζικού κλάδου κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων αυξήσεων κεφαλαίου και οι εσωτερικές ζυμώσεις αναδιάρθρωσης που αναμένονται κατά το α’ εξάμηνο του νέου έτους, ενδεχομένως να δώσουν κάποιο προβάδισμα και σε άλλες υγιείς δυνάμεις από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων, οι οποίες παρά τη χρηματιστηριακή τους περιθωριοποίηση κατά τα προηγούμενα χρόνια έχουν εξαιρετικές επιχειρηματικές επιδόσεις και άρα ένα άλλοθι προσέλκυσης ενδιαφέροντος σε μία αγορά με περιορισμένο εύρος επιλογών.

Πηγή: kerdos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ