Αντώνης Σαμαράς: Η Ευρώπη βοηθάει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων

Στήριξη προς την Ελλάδα που τηρεί τις δεσμεύσεις της και προχωρά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, παρέχουν οι ευρωπαίοι εταίροι, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στους δημοσιογράφους, λίγο πριν την συνάντησή του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.

Στήριξη προς την Ελλάδα που τηρεί τις δεσμεύσεις της και προχωρά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, παρέχουν οι ευρωπαίοι εταίροι, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στους δημοσιογράφους, λίγο πριν την συνάντησή του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.
Σαμαράς: Υλοποιούμε τις μεταρρυθμίσεις - Η Ευρώπη βοηθάει
«Το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Προχωράμε με τις μεταρρυθμίσεις και η Ευρώπη βοηθάει» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς από το Βερολίνο, λίγο πριν συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Η συνάντηση των δυο ηγετών είναι προγραμματισμένη για τις 12.30 ώρα Ελλάδας και γίνεται στο περιθώριο του συνεδρίου Εκδοτικού Οργανισμού Die Welt στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη τόνωσης της ρευστότητας στην αγορά και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Θα σημειώσει ότι ο κίνδυνος απομάκρυνσης της χώρας μας από την Ευρωζώνη, δεν υπάρχει πλέον και θα απαριθμήσει ένα προς ένα τα μέτρα (δημοσιονομικού και μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα) που προωθεί αυτή την ώρα η κυβέρνησή του. Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση που έκανε αργά χθες το βράδυ σε «κλειστό» δείπνο που παρέθεσαν οι επικεφαλής της μεγάλης γερμανικής εφημερίδας στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι.

Η σημερινή συνάντηση είναι η τρίτη των δύο ηγετών από τον περασμένο Αύγουστο, ενώ όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, πρόκειται για «ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων».

«Δεν πρόκειται για μια συνάντηση ρουτίνας και μια χαλαρή συζήτηση, αλλά θα τεθούν στο τραπέζι οι ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους», αναφέρει το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η γερμανική πλευρά δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής και στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα. Το Βερολίνο επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον για τις αναπτυξιακές προσπάθειες της Αθήνας, η οποία καίγεται για την προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων, αναφέρουν γερμανοί αναλυτές.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά λαμβάνει χώρα σε κλίμα εμπιστοσύνης και υπογραμμίζουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει καταφέρει να πείσει τη γερμανική κυβέρνηση ότι καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την εφαρμογή των υπεσχημένων.

Ωστόσο, το Der Spiegel θεωρεί ότι «κάτι δεν πήγε καλά στην τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών».
Μολονότι ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας είχε ανακοινώσει την περασμένη Παρασκευή ότι στην συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει μια «ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων» και ότι θα είναι κλειστή για τον Τύπο, χθες έγινε γνωστό ότι Μέρκελ και Σαμαράς θα προβούν σε δηλώσεις λίγο πριν την συνάντησή τους.

Το γεγονός ότι η ενημέρωση των δημοσιογράφων θα γίνει πριν από τη συνάντηση και όχι μετά όπως συνηθίζεται, έχει τροφοδοτήσει κάποιες ανησυχίες από την μεριά του τύπου.

Συγκεκριμένα, το Der Spiegel εικάζει ότι κάτι δεν πήγε καλά στην τελευταία συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά, «αλλιώς γιατί θα έπρεπε να έχουν εκ νέου συνάντηση κρίσης» οι δύο ηγέτες. «Τι θα βγει αυτή τη φορά από τη συνάντηση», διερωτάται το περιοδικό, επισημαίνοντας ότι «τα χαμόγελα μπροστά στις κάμερες είναι πιο εύκολα πριν τις διαπραγματεύσεις παρά μετά από αυτές».

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ