Η μόλυνση απο τα τζάκια χειρότερη και από τα αυτοκίνητα!

Μόλυνση της ατμόσφαιρας έως και τρεις φορές περισσότερο από ό,τι τα αυτοκίνητα μπορεί να προκαλέσει σε ολόκληρη τη χώρα η καύση ξυλείας στα τζάκια.

Στην εκτίμηση αυτή οδηγούνται ειδικοί από επιστημονικά ιδρύματα της χώρας οι οποίοι την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν μια μεγάλη έρευνα για να διαπιστώσουν επακριβώς τη χημική σύσταση και τον βαθμό επικινδυνότητας των σωματιδίων της αιθαλομίχλης που καλύπτει την Αττική και μεγάλες πόλεις της χώρας.


Ηδη, οι μετρήσεις που έκανε το υπουργείο Περιβάλλοντος κατά τις 15 - 17 και 25 - 27 Δεκεμβρίου κατέδειξαν σοβαρή αύξηση, αρκετές φορές πάνω από τα όρια, των αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μέχρι 10 μικρόμετρα (PM10).  Οι συγκεντρώσεις των ρύπων αυτών που προέρχονται από την καύση ξύλου σε τζάκια και θερμαντικές εστίες, ήταν υψηλές ακόμη και σε περιοχές μακρύτερα από τον οικιστικό ιστό, όπως η Πεντέλη και ο Μαραθώνας. Οι μετρήσεις που έκαναν ειδικοί από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου και από τον Δημόκριτο έδειξαν ότι 80% - 90% των αιωρούμενων σωματιδίων που εκλύονται από τα τζάκια έχει διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα (PM2,5). Αυτό σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία αφού λόγω του μικρού μεγέθους τους εισχωρούν βαθύτερα στους πνεύμονες και επιβαρύνουν την καρδιαγγειοαναπνευστική λειτουργία. Τα μικροσωματίδια PM2,5 έφεραν συγκεντρώσεις οργανικού και στοιχειακού άνθρακα έως και δύο φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010, όπως προέκυψε από αναλύσεις που έγιναν στον Δημόκριτο. Η έντονη παρουσία του άνθρακα στην ατμόσφαιρα οφείλεται στην καύση ξύλου και βιομάζας, τα βράδια μάλιστα οι συγκεντρώσεις άνθρακα ήταν από 5 έως 10 φορές μεγαλύτερες από ό,τι τις άλλες ώρες της ημέρας.
Και στην Πάτρα. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Χαρακτηριστικά στην Πάτρα, σε σχέση με την περυσινή χρονιά οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων είναι πολύ μεγαλύτερες και υπολογίστηκαν στα 160 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, στις 10 το βράδυ. Οι ειδικοί λένε ότι ισχυροί άνεμοι και οι βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις καθαρίζουν, «ξεπλένουν» την ατμόσφαιρα από τους ρύπους. Ομως τις επόμενες εβδομάδες κατά τις οποίες συνήθως καταγράφονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες της χειμερινής περιόδου, το νέφος της αιθαλομίχλης μπορεί να δημιουργήσει ξανά συνθήκες ασφυξίας στην πόλη.
Η έρευνα. «Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουμε μια μεγάλη έρευνα για να προσδιορίσουμε τη χημική σύσταση των μικροσωματιδίων και τον βαθμό επικινδυνότητάς τους για τη δημόσια υγεία», λέει στα «ΝΕΑ» ο Ευάγγελος Γερασόπουλος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Στην έρευνα θα συμμετάσχουν ειδικοί στην ατμοσφαιρική φυσική και χημεία από τα πανεπιστήμια Αιγαίου, Πατρών, Κρήτης, Ιωαννίνων και των ερευνητικών κέντρων ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Georgia Institute of Technology. Στην Αθήνα, το κυρίως τμήμα του μετρητικού εξοπλισμού θα βρίσκεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Θησείο, ενώ μετρήσεις θα γίνονται επίσης στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος στην Αγ. Παρασκευή και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ