Πειρατές, δεινόσαυροι και καλές τέχνες στον Ελληνικό Κόσμο

Μύθοι του Αισώπου, εικαστικές δράσεις, γνωριμία με τις λαϊκές παραδόσεις, ταξίδι στον κόσμο των αρχαίων μαθηματικών αλλά και της ελληνικής θαλασσογραφίας, κυνήγι δεινοσαύρων, παρέα με τον Αριστοφάνη και πειρατικές περιπέτειες.



Μύθοι του Αισώπου, εικαστικές δράσεις, γνωριμία με τις λαϊκές παραδόσεις, ταξίδι στον κόσμο των αρχαίων μαθηματικών αλλά και της ελληνικής θαλασσογραφίας, κυνήγι δεινοσαύρων, παρέα με τον Αριστοφάνη και πειρατικές περιπέτειες. Αυτές είναι οι προτάσεις του Ελληνικού Κόσμου στα Σαββατιάτικα και Κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού που, όπως ανα΄φερει το Βήμα, πραγματοποιούνται για παιδιά προσχολικής ηλικίας (3 - 5 χρονών), νηπίων και παιδιών δημοτικού (6 - 12 χρονών), αντιστοίχως. Επίσης ένα έκτακτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, των Τριών Ιεραρχών απευθυνόμενο σε παιδιά 5 - 12 ετών. Ο λόγος για το «Αποστολή: παγωμένη Ανταρκτική» που αναφέρεται στον τρόπο που ζουν και εργάζονται οι επιστήμονες και γενικά σε θέματα σε σχέση με την παγωμένη ήπειρο. (΄Ωρα έναρξης: 11 π. μ. Τηλέφωνο κρατήσεων 212-2540600)

Σαββατιάτικα προγράμματα
Οι «Μύθοι του Αισώπου» από το θίασο «Αθηναϊκές Μαριονέτες» παρουσιάζεται το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου. Στο νέο αυτό πρόγραμμα, τρεις μύθοι του Αισώπου, «Ο ψεύτης βοσκός», «Ο βοριάς και ο ήλιος» και «Ο Ερμής και ο ξυλοκόπος», συνθέτουν μια κωμική ιστορία μέσα από τη ματιά του θιάσου «Αθηναϊκές Μαριονέτες». Μαριονέτες, γιγαντόκουκλες, μαρότες και γιγαντόκουκλες ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των παιδιών, ενώ οι τεχνικές του θεάτρου σκιών και του μαύρου θεάτρου δίνουν μια διαφορετική καλλιτεχνική νότα. (Για παιδιά 3-5 ετών)

Οι «Μικροί καλλιτέχνες στα μονοπάτια της γνώσης» παρουσιάζεται το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου. Με πινέλα στα χέρια τα παιδιά αποτυπώνουν ιστορίες πάνω στο χαρτί και πειραματίζονται με ποικίλα υλικά και χρώματα. Στο τέλος, ταξιδεύουν στο «δάσος χωρίς χρώματα» και τρυπώνουν στο λαβύρινθο των χρωμάτων. (Για παιδιά 3-5 ετών)

«Ο ποντικός και η θυγατέρα του» είναι το λαϊκό παραμύθι που παρουσιάζεται το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου. Το παραμύθι αυτό «ζωντανεύει» με τη βοήθεια ποικίλων δραστηριοτήτων οι οποίες γίνονται αφορμή για δημιουργική έκφραση και πολύ παιχνίδι. Μέσα από το λαϊκό παραμύθι «Ο ποντικός και η θυγατέρα του» ξεδιπλώνεται ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο έχει σκοπό παιδιά και γονείς να βιώσουν μια ιστορία που συνδέεται με τη λαϊκή παράδοση. (Για παιδιά 3-5 ετών).

«Ταξιδεύοντας με τα χρώματα και τα σχήματα της φαντασίας μας» είναι ο τίτλος του προγράμματος που παρουσιάζεται το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου. Με αφορμή την έκθεση «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών» τα παιδιά με την συνεργασία των γονιών τους και των μουσειοπαιδαγωγών, έρχονται σε επαφή με βασικές προμαθηματικές έννοιες. Παράλληλα, ανακαλύπτουν το χώρο του μουσείου, αναπτύσσουν τη φαντασία τους και μαθαίνουν υλικά και τεχνικές ζωγραφικής. (Για παιδιά 3-5 ετών)

Κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα
«Κύματα…στον καμβά» είναι ο τίτλος του προγράμματος που πραγματοποιείται την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου. Έλληνες θαλασσογράφοι, ελληνικές θάλασσες και «αρμυρά» τοπία γίνονται αφορμή για έκφραση και παιχνίδια στον καμβά. Τα παιδιά ταξιδεύουν στην ελληνική θάλασσα μέσα από έργα ελλήνων ζωγράφων, παίζουν, ερμηνεύουν, αξιολογούν, φαντάζονται και τέλος δημιουργούν. (Παιδιά 5 έως 12 ετών)

«Κυνηγώντας δεινοσαύρους» είναι ο τίτλος του προγράμματος που πραγματοποιείται την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου. Προϊστορικά πλάσματα με φτερά, περίεργα πόδια, μακριούς λαιμούς και κοφτερά δόντια προκαλούν τα παιδιά να τα «κυνηγήσουν» και να τα γνωρίσουν. Στο πρόγραμμα αυτής της Κυριακής τα παιδιά καλούνται να τα ανακαλύψουν ως μικροί παλαιοντολόγοι γνωρίζοντας τα διαφορετικά είδη ως προς το μέγεθος, τη μορφή, το χρώμα, το όνομα και τις διατροφικές συνήθειες. (Παιδιά 5 έως 12 ετών)

«Παρέα με τον Αριστοφάνη, πολύ γελάμε και ακόμη δε μας φτάνει». Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου και ανατρέχει στις πιο γνωστές κωμωδίες του αρχαίου Έλληνα δημιουργού. Τα παιδιά θα παίξουν και θα ψυχαγωγηθούν μαθαίνοντας πολύ ιδιαίτερες πληροφορίες για τον ίδιο, τη ζωή και το έργο του. (Παιδιά από 5 έως 12 ετών)

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου και ο «Ελληνικός Κόσμος» γεμίζει με πειρατικές ιστορίες, θρύλους, θαλασσινές περιπέτειες και πολύτιμους θησαυρούς μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι πειρατές της Κυριακής». Είναι, άραγε, αλήθεια όσα λέγονται για τους πειρατές; Οι πειρατικές ιστορίες είναι γέννημα της φαντασίας κάποιων συγγραφέων ή θρύλοι που ταξίδεψαν στόμα με στόμα; Παίζοντας, τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν τα καλά κρυμμένα μυστικά των πειρατών, να γνωρίσουν τις ιστορίες των πιο ονομαστών από αυτούς και να μελετήσουν πειρατικούς χάρτες και πειρατικές σημαίες. (Παιδιά από 5 έως 12 ετών)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ