Το λάθος του ΔΝΤ είναι πως έμπλεξε με την Ελλάδα - Ένα άρθρο του Κώστα Στούπα

Στο χωριό λένε πως η νοικοκυρά που δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει. Το ελληνικό πολιτικό και συνδικαλιστικό κατεστημένο κανοναρχούντων λαϊκιστών της αριστεράς και της δεξιάς επαναλαμβάνει συνεχώς τις τελευταίες μέρες το τροπάρι των αστοχιών της συνταγής του ΔΝΤ.

Στο χωριό λένε πως η νοικοκυρά που δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει. Το ελληνικό πολιτικό και συνδικαλιστικό κατεστημένο κανοναρχούντων λαϊκιστών της αριστεράς και της δεξιάς επαναλαμβάνει συνεχώς τις τελευταίες μέρες το τροπάρι των αστοχιών της συνταγής του ΔΝΤ.

Καθώς η είδηση προσφέρεται, κανάλια και εφημερίδες προσπαθούν να επωφεληθούν, χαϊδεύοντας τα αυτιά της εξαντλημένης κοινωνίας.

Όντως η συνταγή έμοιαζε εξ αρχής να είναι λάθος. Τούτο επ’ ουδενί δεν  σημαίνει όμως πως αν ήταν η σωστή ή λιγότερο λάθος οι Έλληνες θα υπέφεραν λιγότερο;

Τα δεδομένα της ελληνικής χρεοκοπίας παραμένουν τα ίδια και σε απλές γραμμές περιγράφονται στις εξής δυο παραδοχές: Το δημοσιονομικό έλλειμμα και το εμπορικό έλλειμμα. Δηλαδή αν δεν ήταν λάθος η συνταγή θα μπορούσε το ελληνικό κράτος να ξοδεύει 70 και να εισπράττει 45 δισ. ευρώ;

Θα μπορούσε η ελληνική κοινωνία να εξάγει 17 δισ. ευρώ και να εισάγει 44 δισ. ευρώ;

Για να ανατραπούν τα δυο παραπάνω ελλείμματα που ξεκίνησαν να χτίζονται τα τελευταία τριάντα χρόνια, χρειάζεται πλέον περί το 1 με 1,5 εκατ. άνθρωποι από ένα σύνολο 5 εκατ. εργατικού δυναμικού να αλλάξουν αντικείμενο εργασίας.

Σε γενικές γραμμές πρέπει να μετακινηθούν από μη εμπορεύσιμους τομείς σε εμπορεύσιμους. Σε τομείς δηλαδή που θα είναι εξαγωγικοί ή θα υποκαθιστούν εισαγωγές. Αυτοί που θα αλλάξουν θέσεις εργασίας θα προέρχονται τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Προς το παρόν ένα μέρος από το 1,5 εκατ. ανέργων του ιδιωτικού τομέα ψάχνει για εργασία και αναγκάζεται να επινοήσει νέες λύσεις. Θάρθει και η σειρά των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων της δεύτερης εφηβείας...

Η αστοχία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και της τρόικας δεν αλλάζουν τίποτα σε αυτή την αναγκαιότητα. Ο τρόπος που πολιτικοί και δημοσιογράφοι τονίζουν αυτή την αστοχία μοιάζει σαν να επρόκειτο περί του αντιθέτου. Δηλαδή αν θα είχαν κάνει σωστές προβλέψεις δεν θα είχαμε 1,5 εκατ. άνεργους ή οποίοι θα πλησιάσουν τα 2 εκατ.

Είναι ψέμα.



Το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις οι άνεργοι να μείνουν πολλά χρόνια στα αζήτητα της ανεργίας.

Να δημιουργηθούν δηλαδή οι προϋποθέσεις δημιουργίας θέσεων εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό όμως χρειάζεται μια θεραπεία - σοκ γενικότερα στην οικονομία και ειδικότερα στο δημόσιο τομέα από το 2010.

Δηλαδή μείωση του δημοσίου και αναδιοργάνωση του εναπομείναντος εκ του μηδενός. Αντ΄ αυτού συζητάμε ακόμη αν θα απολύσουμε τους επίορκους και μελετάμε σχέδια για κατάργηση άχρηστων φορέων χωρίς να απολυθούν αυτοί που τους απαρτίζουν. Δηλαδή, μηδέν εις το πηλίκον.

Παγκόσμια Τράπεζα χρειάζεται

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η συνταγή της τρόικας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα εμπεριέχει λάθος εκτιμήσεις.  Εξάλλου η διάλυση και διαφθορά που πηγάζει από το δημόσιο τομέα και έχει κατακλύσει ολόκληρη την κοινωνία και οικονομία, έχει δημιουργήσει τέτοιο χάος, όπου οποιαδήποτε πρόβλεψη μοιάζει αδύνατη...

Όσο περνά ο καιρός και αποκαλύπτεται η διάλυση του ελληνικού κράτους τόσο γίνεται φανερό πως η Ελλάδα δεν χρειαζόταν προσφυγή στο ΔΝΤ αλλά στην Παγκόσμια Τράπεζα που χειρίζεται περιπτώσεις κρατικών οντοτήτων της Αφρικής που χρειάζονται αναδόμηση εκ του μηδενός.

2) Αναζωπύρωση της αναταραχής στο νότο

 Η πολιτική ένταση στην Ιταλία ενόψει των επικείμενων εκλογών, αλλά και στην Ισπανία λόγω των σκανδάλων που συγκλονίζουν το κυβερνών κόμμα, αποτελούν καλή αφορμή για τις πιέσεις επί των τιμών των ομολόγων της περιφέρειας όσο και επί των χρηματιστηριακών δεικτών.

Η εξαίρεση της ανοδικής αντίδρασης στην ελληνική αγορά δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος της αγοράς.

Ενδιαφέρον είχε χθες και η έκθεση της S&P όπου εντοπίζει θετικές εξελίξεις στις χώρες PIGS εκτός της Ελλάδος. Αναλυτικότερα η έκθεση αναφέρει: «Οι οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας προσαρμόζονται με εξαιρετική ταχύτητα», ενώ προσθέτει «Επιπλέον, με αξιοσημείωτη εξαίρεση την Ελλάδα, οι εξαγωγές αποτελούν τον κινητήριο μοχλό αυτής της προσαρμογής». 
 
Όπως παρατηρεί η S&P, οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, την πρώτη χώρα που προσέφυγε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, παραμένουν επώδυνες. Στον αντίποδα, ο οίκος τοποθετεί την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία λέγοντας πως οι χώρες αυτές αναμένεται να εμφανίσουν πρωτογενή πλεονάσματα το 2013, που ενδεχομένως θα τους δώσει την δυνατότητα να ανακάμψουν νωρίτερα από ότι αρχικά προέβλεπε η S&P. 

«Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να υποτιμούμε τους κινδύνους που είναι μπροστά. Θεωρούμε πως η υψηλή ανεργία στο περίπου 27% στην Ισπανία, στο 16% στην Πορτογαλία και στο 15% στην Ιρλανδία – συνιστά απειλή για τη συνοχή της Ευρώπης», προσθέτει ο οίκος.

Οι δομικές αδυναμίες του ελληνικού μοντέλου είναι μεγαλύτερες αυτών των υπόλοιπων αδύναμων ανταγωνιστικά χωρών της ευρωπεριφέρειας και αυτό θα φανεί εντονότερα όταν οι άλλες ανακάμψουν και εδώ οι σοβιετικές πελατειακές δομές συνεχίζουν να κρατάνε την κοινωνία και την οικονομία καθηλωμένες.

Στο τέλος το μέγεθος της ένδειας που θα προκύψει είναι πολύ πιθανό να μας οδηγήσει εκεί που οδήγησε τις πρώην ανατολικές χώρες μετά την κατάρρευση της σοβιετίας, να πάνε δηλαδή στο άλλο άκρο και να θεωρούν τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης  συντηρητικές οικονομίες και με διογκωμένο το ρόλο τους κράτους. Πρόκειται για αυτό που στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ονομάστηκε η Νέα Ευρώπη.

Σε στάση αναμονής λοιπόν τις επόμενες εβδομάδες ενόψει της αναζωπύρωσης της αναταραχής στο νότο της Ευρώπης. Κατά πάσα πιθανότητα όμως μιλάμε για διορθωτική φάση με τέλος πολύ υψηλότερα από τα χαμηλά του 12μήνου.

3) ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ

Είμαι φανατικός αναγνώστης σας και παίρνω το θάρρος να ζητήσω συμβουλή δια το εξής θέμα. 
 
Όταν έχεις μετοχές Eurobank συμφέρει να τις μετατρέψεις σε ΕΘΝΙΚΗ ή να τις κρατήσεις EUROBANK?
Ευχαριστώ πολύ

Γ. Ζαφειρόπουλος

Απάντηση:
Αμφότερες οι επιλογές μακροπρόθεσμα διαθέτουν μεγαλύτερο ρίσκο παρά προσδοκίες. Βραχυπρόθεσμα θα μπορούσαν να καλύψουν εν τάχυ μέρος των απωλειών των τελευταίων εβδομάδων.

4) Κοιτάτε  ποιοι μιλάνε

Κατά τα άλλα, οι συμμέτοχοι στη μοιραία πενταετία, οι άρχοντες της σπατάλης, της ακινησίας και της οπισθοδρόμησης, οι νοσταλγοί του κυνικά σιωπηλού και ντροπιαστικά απόντα συνεχίζουν (οι ίδιοι και μέσω φιλικών τους μπλογκ) να την πέφτουν στον Στουρνάρα, ο οποίος λέει και ξαναλέει τα εντελώς προφανή, μετρήσιμα και αποδεδειγμένα. Μεγάλη του τιμή να τον βάζουν στο στόχαστρο τέτοιοι τύποι. Δεν αγοράζουμε όλοι λωτούς. Από τον τοίχο του το Feleki στο φβ

5) Δωρεάν ελληνοαγγλικό λεξικό για Kindle

Δύο αναγνώστες πήραν την πρωτοβουλία και δημιούργησαν αγγλοελληνικό λεξικό για το Kindle, πρώτα για δική τους χρήση αλλά πλέον το διαθέτουν δωρεάν και σε όσους θα ενδιαφέρονταν να το εγκαταστήσουν στη συσκευή του. Πρόκειται για λεξικό που ενσωματώνεται στη συσκευή και τα ebooks και επιλέγοντας μια λέξη εμφανίζεται το σχετικό λήμμα - όπως συμβαίνει δηλαδή και στα προεγκατεστημένα λεξικά του Kindle.

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ