Το άγνωστο βίντεο του Δημήτρη Μπουρζούκου - Πρωταγωνιστής σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ το 2006 - Αποκλειστικό της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ‏

Σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης είχε «πρωταγωνιστήσει» πριν από επτά χρόνια ο Δημήτρης Μπουρζούκος, ένας από τους τέσσερις συλληφθέντες για τη διπλή ληστεία της Κοζάνης και κατηγορούμενος πλέον για τρομοκρατία.

Σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης είχε «πρωταγωνιστήσει» πριν από επτά χρόνια ο Δημήτρης Μπουρζούκος, ένας από τους τέσσερις συλληφθέντες για τη διπλή ληστεία της Κοζάνης και κατηγορούμενος πλέον για τρομοκρατία.



Ο 24χρονος με τα παραμορφωμένα από το ξύλο χαρακτηριστικά του στις φωτογραφίες της ΕΛΑΣ -αποτέλεσμα της κατά τη σύλληψή του συμπλοκής, σύμφωνα με την αστυνομία- πριν από επτά χρόνια ήταν απλώς ένας μαθητής της Β΄ τάξης του Μουσικού Λυκείου Παλλήνης.

Με μακριά μαλλιά, μιλιταίρ μπουφάν και σκουλαρίκι στο αυτί, όπως ίσως όχι η πλειονότητα αλλά χιλιάδες μαθητές της εποχής.

Το βίντεο αποτελεί απόσπασμα συμπαραγωγής της ΕΡΤ που προβλήθηκε στη δημόσια τηλεόραση το 2006, με ευρύτερο θέμα την παιδεία, τις πανελλαδικές εξετάσεις και την καθημερινή μάχη των οικογενειών να αντεπεξέλθουν στα σχετικά έξοδα.

Για να δείτε το βίντεο πατήστε εδώ

Σε ένα τυπικό ελληνικό νοικοκυριό, η Παντελία (Λίνα) Μπουρζούκου, γιατρός στο ΕΚΑΒ στο επάγγελμα όπως έχει γίνει γνωστό, υποδέχεται τα δύο από τα τρία παιδιά της με την συνήθη ευλάβεια μιας ελληνίδας μάνας:

- Μαζί σήμερα και τα δυο μου, ρωτάει, ενώ ο Ανδρέας – Δημήτρης δέχεται πρόθυμα να κινηματογραφηθεί σε μια καθημερινή σκηνή μεσημβρινού φαγητού.

Από τη βιντεοσκοπούμενη σκηνή απουσιάζει ο πατέρας, Γιάννης Μπουρζούκος, ο συνταξιούχος αγιογράφος που στις δηλώσεις του στο Εθνος περιέγραψε τον Δημήτρη ως ένα «δραστήριο, κοινωνικό και ευαίσθητο παιδί».

Αναφέρεται όμως όταν η εικονική κουβέντα του μεσημεριανού γεύματος στρέφεται στα φροντιστήρια:

- Έχουμε πληρώσει το Φεβρουάριο το φροντιστήριο; Τα χω λίγο μπερδεμένα τώρα. Κάπου βέβαια τα έχει γράψει εκεί ο μπαμπάς στο τετράδιο, ακούγεται να λέει η Παντελία Μπουρζούκου που αργότερα, στο ίδι βίντεο, περιγράφει τον Ανδρέα - Δημήτρη ως εξής:

Ο κιθαρίστας είναι λίγο πιο χαλαρός. Είναι κι ο χαρακτήρας του έτσι, είναι γενικά πιο αισιόδοξος.

Κάνει και άλλα πράγματα παράλληλα, ξεκλέβοντας λίγο χρόνο, κι ίσως αυτό του δίνει λίγη περισσότερη διάθεση να ανταπεξέρχεται και στην ανεπάρκεια του χρόνου λόγω φροντιστηρίου.

Οι περιγραφές που φιλοξενήθηκαν και στο κυριακάτικο ρεπορτάζ του Εθνους θέλουν τον Α. Μπουρζούκο να χαρακτηρίζεται ως ο πιο ήσυχος των «τεσσάρων», προερχόμενος άλλωστε από καλή οικογένεια.

Ο ίδιος, στη μικρή συμμετοχή του στο βίντεο, παραδέχεται «είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς με τέτοιο καιρό. Εχει λίγη πίεση. Σιγά - σιγά όσο πλησιάζει και ο Ιούνιος πρέπει να αρχίσω να διαβάζω λίγο περισσότερο».

«Οποιον και αν ρωτήσετε, φίλους του, γνωστούς του, θα σας πουν ότι είναι άνθρωπος που βγάζει από το στόμα του τη μπουκιά του για να ταϊσει όσους δεν έχουν φαγητό. Αυτός είναι ο Ανδρέας. Εκανε εκδηλώσεις για να μαζέψει χρήματα υπέρ φυλακισμένων, μεταναστών και όσων δεν είχαν. Αυτά τον απασχολούσαν. Θέλει μια άλλη κοινωνία. Είναι αναρχικός στην ιδεολογία, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τρομοκρατία. Είναι αναρχικός, όπως όλη η οικογένειά μας», δήλωνε προ ημερών στο Εθνος ο πατέρας του.

Στον ιδεολογικό αυτό προσανατολισμό απέδιδε και η μητέρα του την καταγγελλόμενη και από την ίδια κακοποίησή του:

«Ο γιος μου και οι υπόλοιποι συλληφθέντες δεν αντιμετωπίσθηκαν όπως αντιμετωπίζονται άλλοι για παραβάσεις ποινικού κώδικα, αλλά με ιδιαίτερο μίσος επειδή είναι αναρχικός. Οι βασανιστές κρυμμένοι πίσω από τις κουκούλες μένουν στο απυρόβλητο».

Η απόσταση που χωρίζει το ευγενικό παιδί του 2006, που παίζει κιθάρα, φιλά σχεδόν ευλαβικά τη μητέρα του και δέχεται να συμμετάσχει σε μια mainstream εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, με τον «τρομοκράτη» των καλάσνικοφ και ό,τι άλλο το 2013 θεωρείται ή δαιμονοποιείται ως νέα γενιά τρομοκρατών, είναι τεράστια, παρά τα 7 διαρρεύσαντα χρόνια. Και η όποια απόπειρα να κατανοηθούν οι λόγοι για τους οποίους διανύεται αυτή η απόσταση μόνο δύσπεπτη μπορεί να είναι.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ