Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας: Έλληνες καπνίστε λιγότερο - Πέρσι 20.000 Έλληνες έχασαν την ζωή τους λόγω καπνίσματος

Με φόντο τα… σύννεφα καπνού που σκεπάζουν τους κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως και τον αντικαπνιστικό νόμο της χώρας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η συνάντηση του Eυρωπαίου επίτροπου Υγείας κ. Τόνιο Μποργκ με τον Έλληνα υπουργό, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Με φόντο τα… σύννεφα καπνού που σκεπάζουν τους κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως και τον αντικαπνιστικό νόμο της χώρας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η συνάντηση του Eυρωπαίου επίτροπου Υγείας κ. Τόνιο Μποργκ με τον Έλληνα υπουργό, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.



Ο περιορισμός της καπνιστικής συνήθειας των Ελλήνων τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του ευρωπαίου αξιωματούχου και του υπουργού Υγείας. «Ο κύριος στόχος μας είναι να μειώσουμε τον αριθμό των καπνιστών κατά 2% την επόμενη πενταετία, γιατί αυτό σημαίνει μείωση κόστους τόσο στις κυβερνήσεις όσο και στους πολίτες. Αλλά πάνω από όλα είναι ζήτημα υγείας»  επισήμανε ο Μαλτέζος επίτροπος, διευκρινίζοντας πάντως εξαρχής ότι «δεν ήρθα στη χώρα ως δικαστής ή ως κριτής», καθώς οι απόψεις του για τις καπνιστικές συνήθειες των Ελλήνων είχαν διατυπωθεί με έντονο τρόπο πρόσφατα σε γερμανικό έντυπο.

Ο κ. Μποργκ ανέφερε ότι ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στους νέους και στο πώς θα γίνει ο καπνός λιγότερο θελκτικός για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον καπνό, από αρρώστιες που σχετίζονται με τον καπνό εκ των οποίων 20.000 στην Ελλάδα. Κάτι λοιπόν πρέπει να γίνει» είπε εμφατικά ο επίτροπος.

Αναγκαία η διασφάλιση της ελληνικής καπνοπαραγωγής

Φρόντισε, πάντως, να λάβει υπόψη του την ελληνική ιδιαιτερότητα, λέγοντας ότι η μείωση του καπνίσματος πρέπει να γίνει χωρίς να πληγεί η αγροτική παραγωγή.

Τον προβληματισμό του για  την πρόταση της Επιτροπής για την αναθεώρηση της οδηγίας η οποία αφορά τα προϊόντα καπνού  δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι καπνοπαραγωγός χώρα, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος. «Εκφράσαμε τους προβληματισμούς μας σε ό,τι αφορά ορισμένες συνέπειες αυτής της οδηγίας στην αγροτική παραγωγή και τις γραμμές παραγωγής της καπνοβιομηχανίας στη χώρα μας» είπε ο κ. Λυκουρέντζος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά αναζητεί συμμάχους στη νότια και κεντρική Ευρώπη ενόψει της αναθεώρησης της οδηγίας προκειμένου να απαλειφθούν ή να γίνουν ηπιότερες ορισμένες ρυθμίσεις, όπως πχ  η ρύθμιση που απαγορεύει τη διακίνηση λεπτών τσιγάρων, τύπου slim, ή αρωματικών τσιγάρων –και τα οποία θα έχουν άμεση επίπτωση στην ελληνική καπνοπαραγωγή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ