ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ Ο Κυριάκος Βιρβιδάκης: Ειδικός υφυπουργός ΕΣΠΑ - 30 δις έχει να διαχειριστεί ο Χανιώτης πολιτικός το επόμενο διάστημα

Μία ακόμα επιτελική θέση, αυτή του ειδικού υφυπουργού, αρμόδιου για θέματα ΕΣΠΑ, αποφάσισε το σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέθεσε τα καθήκοντα στον κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη, βουλευτή Χανίων και πρώην δήμαρχο Χανίων.

Μία ακόμα επιτελική θέση, αυτή του ειδικού υφυπουργού, αρμόδιου για θέματα ΕΣΠΑ, αποφάσισε το σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέθεσε τα καθήκοντα στον κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη, βουλευτή Χανίων και πρώην δήμαρχο Χανίων.


 Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, τη συγκεκριμένη θέση είχε ζητήσει και ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, καθώς εκτιμούσε ότι η παράλληλη ανάγκη να απορροφηθούν 10 δισ. ευρώ από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ και να οργανωθεί σωστά και έγκαιρα το επόμενο «πακέτο» των 18,4 δισ. ευρώ απαιτούσε πλέον κυβερνητικό στέλεχος αφιερωμένο σε αυτή τη δουλειά.

 Οι αποφάσεις ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που είχε το ίδιο θέμα: τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χατζηδάκης πριν την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, παρουσίασε στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν, μεταξύ άλλων:

 -ότι το 2013 για πρώτη φορά γίνεται πολύ δύσκολος ο στόχος απορρόφησης κονδυλίων για να μη χαθούν αυτά οριστικά. Ο κανόνας ν+3, γίνεται ν+2, δηλαδή πλέον δίνεται μόνο διετές περιθώριο απορρόφησης των κονδυλίων κάθε έργου μετά την υπογραφή της σύμβασης. Αυτό για προγράμματα που έχουν καθυστερήσεις σημαίνει μεγάλο "τροχάδην" (στο πρόγραμμα "Αττική" ύψους 436 εκατ. ευρώ, στα έργα του υπουργείου Εργασίας ύψους 308,6 εκατ. ευρώ, του υπουργείου Παιδείας ύψους 311 εκατ. ευρώ και του υπουργείου Περιβάλλοντος 295 εκατ. ευρώ).

 -πρέπει να αρθούν εμπλοκές (δικαστήρια, απαλλοτριώσεις, αδειοδοτήσεις) σε 60 έργα, αξίας 1,6 δισ. ευρώ

 -πρέπει να ολοκληρωθεί έως τέλος Μαρτίου η εκκαθάριση "κοιμώμενων" έργων που σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ

 -και πρέπει βέβαια να προετοιμαστεί, όσο το δυνατό πιο γρήγορα, αλλά και με επάρκεια αυτή τη φορά το επόμενο ΕΣΠΑ

 Στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 "Μαζί με τους πόρους της κοινής αγροτικής πολιτικής, η χώρα έχει στη διάθεσή της 36 δισ. ευρώ περίπου, που θα συνδράμουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά. Αρκεί τα παθήματα του παρελθόντος να γίνουν μαθήματα. Μαζί δε με τα 8 περίπου δισ., που απομένουν να απορροφηθούν από το σημερινό ΕΣΠΑ, τα κονδύλια αυτά μπορεί να αποτελέσουν μια ουσιαστική ένεση ρευστότητας για την αγορά και τις επιχειρήσεις. Αλλά και να συμβάλουν στη στήριξη ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων". Ξεχωριστά επεσήμανε: Υπογραμμίζω, ότι το νέο ΕΣΠΑ έχει από τις κατευθύνσεις της Κομισιόν, αρκετά διαφορετική φιλοσοφία από το σημερινό. Δίνεται πολύ μικρότερο βάρος στις υποδομές και πολύ μεγαλύτερο σε άξονες όπως η τεχνολογική ανάπτυξη, η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες, η προστασία του περιβάλλοντος. Στον επίκεντρο της προσοχής παραμένει φυσικά η παράμετρος κοινωνική συνοχή και απασχόληση. Όλα αυτά δεν μπορεί παρά να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό μας. Δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί η ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ούτε να επιμείνουμε σε λογικές περασμένων δεκαετιών. Είναι κρίσιμο για την ποιότητα των προγραμμάτων, αλλά και για τη γρήγορη έγκρισή τους.

 

Στα τέλη Μάιου, θα πραγματοποιηθεί 2ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο, στο οποίο θα παρουσιαστούν η αρχιτεκτονική και η κατανομή των πόρων στα επιχειρησιακά προγράμματα, σε συνεννόηση φυσικά με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η λεπτομερής κατάρτιση της ΣΕΣ (Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης), όπως θα λέγεται στην κοινοτική ορολογία το νέο ΕΣΠΑ. Και στη συνέχεια, η υποβολή των επιμέρους επιχειρησιακών προγραμμάτων, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, με την προϋπόθεση ότι θα έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι το καλοκαίρι. Αν στις Βρυξέλλες δεν υπάρξουν καθυστερήσεις πιστεύουμε ότι το νέο ΕΣΠΑ μπορεί να ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις και στη χώρα μας".

 

Ο κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης ο οποίος έχει συνεργαστεί στενά με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, είναι πρώην δήμαρχος Χανίων. Γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1948 στα Χανιά και είναι ανηψιός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Κατσιφαράκη από τον Γαλατά Κυδωνίας Χανίων και έχουν δύο παιδιά τον Επαμεινώνδα (1977), Πολιτικό Μηχανικό, και την Αικατερίνη (1980), Οικονομολόγο – Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

 Πηγή:www.capital.gr, Δήμητρα Καδδά

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ