Ρωσία: H επόμενη μέρα των μετεωριτών - Όταν ο ουρανός έπεσε στο... κεφάλι τους‏!

Φόβος και πανικός... στα Ουράλια επικρατούσε χθες από το πρωί, καθώς ένας μετεωρίτης εισήλθε ξαφνικά στην ατμόσφαιρα της Γης και εξερράγη στη στρατόσφαιρα πάνω από την περιοχή της πόλης Τσέλιαμπινσκ, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές από το ωστικό κύμα και από τα πυρακτωμένα κομμάτια του και τραυματίζοντας περισσότερους από 950 ανθρώπους.

Φόβος και πανικός... στα Ουράλια επικρατούσε χθες από το πρωί, καθώς ένας μετεωρίτης εισήλθε ξαφνικά στην ατμόσφαιρα της Γης και εξερράγη στη στρατόσφαιρα πάνω από την περιοχή της πόλης Τσέλιαμπινσκ, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές από το ωστικό κύμα και από τα πυρακτωμένα κομμάτια του και τραυματίζοντας περισσότερους από 950 ανθρώπους.



Toυ Χρήστου Στασινόπουλου

Η εντυπωσιακή είσοδος του ουράνιου σώματος στην ατμόσφαιρα και η έκρηξη πάνω από κατοικημένη περιοχή προκάλεσε σοκ και δέος σε όλο τον πλανήτη. Ο μετεωρίτης ο οποίος σύμφωνα με τη διαστημική εταιρεία της Ρωσίας Roscosmos κινούνταν με 30 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, γρήγορα μετατράπηκε από ένα παράξενο θέαμα σε εφιάλτη για τους κατοίκους της περιοχής, αφού εξαιτίας του ωστικού κύματος και των συντριμμιών έσπασαν τζάμια, οι συναγερμοί των αυτοκινήτων άρχισαν να χτυπούν και οι τηλεπικοινωνίες διακόπηκαν.

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, κάποιες βιομηχανικές μονάδες σταμάτησαν την παραγωγή τους, ενώ ένα εργοστάσιο παραγωγής ψευδάργυρου υπέστη σοβαρές ζημιές μετά την έκρηξη. Συνολικά περισσότερα από 3.000 κτίρια υπέστησαν ζημιές, χωρίς όμως να πειραχτούν βασικές υποδομές της περιοχής, εκτός από κάποιες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου.

Το λευκό ίχνος, που άφησε πίσω του το μετέωρο το οποίο υπολογίζεται ότι είχε μάζα περίπου 10 τόνων κατά την πτώση του, ήταν ορατό από 200 χιλιόμετρα μακριά και έγινε αντιληπτό μέχρι το Καζακστάν και το Γεκατερίνενμπουργκ!

Σε έκτακτη ανάγκη

Ο ουρανός έπεσε στο... κεφάλι τους Οι περισσότεροι πολίτες τραυματίστηκαν ελαφρά, εκτός από δύο που νοσηλεύονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ σε σοβαρή κατάσταση. Ζημιές εκτός από το Τσέλιαμπινσκ σημειώθηκαν σε έξι διαφορετικές πόλεις και σε 4 χωριά της περιοχής, ενώ τρεις δήμοι της πόλης κηρύχτηκαν τις πρώτες ώρες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μετά τις πρώτες σοκαριστικές ώρες, κατά τις οποίες το Διαδίκτυο γέμισε με εντυπωσιακά βίντεο και φωτογραφίες του μετεωρίτη, δυνάμεις του στρατού και 20.000 διασώστες αναπτύχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή για να ψάξουν για συντρίμμια του αστρικού σώματος, να σκανάρουν την περιοχή για ενδεχόμενα υψηλά ποσά ραδιενέργειας και να εντοπίσουν τυχόν επιβλαβή υλικά. Από τις έρευνες εντοπίστηκαν τρία κομμάτια του μετεωρίτη, δύο στην περιοχή κοντά στη λίμνη Τσερμπακούλ, δυτικά του Τσέλιαμπινσκ, και ένα τρίτο 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά κοντά στην πόλη Ζλατούστ.

Κρατήρας σε λίμνη Ενα κομμάτι του μετεωρίτη έπεσε στην παγωμένη λίμνη Τσερμπακούλ και δημιούργησε κρατήρα διαμέτρου 6 μέτρων
Κρατήρας σε λίμνη

Ενα κομμάτι του μετεωρίτη έπεσε στην παγωμένη λίμνη Τσερμπακούλ και δημιούργησε κρατήρα διαμέτρου 6 μέτρων

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το ένα κομμάτι που έπεσε κοντά στη παγωμένη λίμνη δημιούργησε έναν κρατήρα διαμέτρου 6 μέτρων, ενώ τα κομμάτια που βρέθηκαν αποτελούνταν κυρίως από πέτρα και σίδηρο.

Ενα τέταρτο κομμάτι πιθανόν βρίσκεται στο πάτο της λίμνης, καθώς οι ψαράδες ενημέρωσαν τις Αρχές ότι εντόπισαν ένα κυκλικό άνοιγμα στον πάγο της Τσερμπακούλ, το οποίο πιθανόν προκλήθηκε από τον μετεωρίτη. Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό εάν οι δύτες που έσπευσαν στην περιοχή για να βουτήξουν στη λίμνη είχαν βρει κάποιο κομμάτι του μετεωρίτη.

Τα πυρακτωμένα κομμάτια του μετεωρίτη άφησαν στον ουρανό μία λευκή «ουρά», η οποία ήταν ορατή από απόσταση 200 χιλιομέτρων

Τα πυρακτωμένα κομμάτια του μετεωρίτη άφησαν στον ουρανό μία λευκή «ουρά», η οποία ήταν ορατή από απόσταση 200 χιλιομέτρων

Οι τοπικές αρχές με ανακοίνωσή τους διέψευσαν διάφορες φήμες που κυκλοφόρησαν τις πρώτες ώρες μετά το περιστατικό, σύμφωνα με τις οποίες ο ρωσικός στρατός κατέρριψε και διέλυσε το μετέωρο, αλλά και ότι το υπουργείο Εκτακτων Περιστατικών έστειλε μηνύματα στα κινητά με τα οποία προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο βροχής μετεωριτών.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διαστήματος (ESA) διέψευσε ότι η πτώση του μετεωρίτη σχετίζεται με το πέρασμα του αστεροειδούς 2012 DA14, ο οποίος από χθες το βράδυ κάνει το χαμηλό του πέρασμα πάνω από τον πλανήτη μας. Παρά τα όποια επιστημονικά δεδομένα προέκυψαν τις ώρες μετά το περιστατικό, οι φήμες για UFO αλλά και για... δοκιμές νέων οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Ο ουρανός έπεσε στο... κεφάλι τους

Εκφραστής της τελευταίας συνωμοσιολογικής και αντεπιστημονικής ιδέας είναι ο εθνικιστής πολιτικός Βλάντιμιρ Ζιρινόφσκι, ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο και για πρόκληση από μέρους των ΗΠΑ.

ΤΟ 1908 ΟΥΡΑΝΙΟ ΣΩΜΑ ΕΙΧΕ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΙ 80 ΕΚΑΤ. ΔΕΝΤΡΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Ξύπνησαν μνήμες από το «Συμβάν της Τουγκούσκα»

Η πτώση του μετεωρίτη στο Τσέλιαμπινσκ ξύπνησε το φάντασμα της Τουγκούσκα, της καταστροφικότερης καταγεγραμμένης πτώσης ουράνιου σώματος στη Γη, η οποία είχε σημειωθεί κι αυτή στη Ρωσία.

Το «Συμβάν της Τουγκούσκα», όπως έμεινε στην Ιστορία, σημειώθηκε στις 7:14 π.μ., την 30ή Ιουνίου του 1908 σε μια ακατοίκητη περιοχή κοντά στο ποταμό Τουγκούσκα, στο σημερινό Κράι του Κράσνογιαρσκ της Ρωσίας.

Το ουράνιο σώμα (μεγάλος μετεωρίτης ή αστεροειδής ή κομμάτι κομήτη) που εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης, εξερράγη πάνω από την περιοχή σε ύψος 5-10 χιλιομέτρων με αποτέλεσμα 80 εκατομμύρια δέντρα να ισοπεδωθούν σε μια έκταση 2,15 εκατομμυρίων στρεμμάτων!

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, η ενέργεια που απελευθερώθηκε ήταν ίση με 5 έως 30 μεγατόνους TNT ή αλλιώς το χιλιαπλάσιο της ενέργειας που εκλύθηκε κατά την έκρηξη της ατομικής βόμβας της Χιροσίμας.

Μπορεί το χθεσινό περιστατικό να είναι εξαιρετικά σπάνιο όσον αφορά στο γεγονός ότι υπήρξαν τόσοι τραυματισμοί από την πτώση ενός μετεωρίτη, όμως η γεωλογική ιστορία της Γης καταδεικνύει ότι μέσα στα εκατομμύρια των χρόνων ύπαρξης του πλανήτη, χιλιάδες ουράνια σώματα έχουν προσκρούσει στην επιφάνειά του.

Στοιχεία
Μόνο στα χρόνια της καταγεγραμμένης ιστορίας η ανθρωπότητα έχει βιώσει περισσότερες από 1.103 πτώσεις ουράνιων σωμάτων (κυρίως μετεωριτών), ενώ διάφορες επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν ότι οι συγκρούσεις της Γης με αστεροειδείς έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο για το πώς είναι ο πλανήτης σήμερα.

Συγκεκριμένα η τελευταία τέτοια έρευνα καταδεικνύει ότι ένας αστεροειδής που προσέκρουσε στην περιοχή που σήμερα είναι η Αυστραλία πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια, άλλαξε εντελώς τον πλανήτη!

ΠΕΡΝΑ ΞΥΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ
Αστεροειδής... αξίας 200 δισ. €

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η κίνηση διαστημικών σωμάτων στην περιοχή γύρω από τη Γη, χθες, καθώς εκτός από τον μετεωρίτη, ο οποίος τρομοκράτησε τα Ουράλια, ο αστεροειδής 2012 DA14 που βρισκόταν εδώ και μέρες στα τηλεσκόπια της NASA ξεκίνησε το χαμηλό του πέρασμα ξυστά από τον πλανήτη μας. Ο αστεροειδής, ο οποίος σύμφωνα με εκτιμήσεις κοστίζει περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς αποτελείται από μέταλλα, κινείται σε ύψος μόλις 27.000 χιλιομέτρων και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των αστρονόμων και την ανησυχία του κοινού, παρότι, όπως έχουν επανειλημμένως τονίσει οι ειδικοί της NASA, αποκλείεται κάθε ενδεχόμενο σύγκρουσής του με τον γαλάζιο πλανήτη.

Πηγή:ΕΘΝΟΣ



Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ