Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας - Μετά τις διαδηλώσεις σε όλη την χώρα κατά της λιτότητας και της υψηλής τιμής του ρεύματος

Την παραίτηση της κυβέρνησής του ύστερα από δέκα ημέρες διαδηλώσεων σ΄ολόκληρη τη χώρα κατά της λιτότητας και της υψηλής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ανακοίνωσε σήμερα στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Την παραίτηση της κυβέρνησής του ύστερα από δέκα ημέρες διαδηλώσεων σ΄ολόκληρη τη χώρα κατά της λιτότητας και της υψηλής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ανακοίνωσε σήμερα στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.



Ο πρωθυπουργός είχε προσπαθήσει να κατευνάσει τα πνεύματα παύοντας τον υπουργό Οικονομικών, υποσχόμενος μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και τιμωρώντας τις ξένες εταιρείες, ωστόσο τα μέτρα αυτά δεν κατάφεραν να εκτονώσουν τη δυσαρέσκεια και οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν ως χθες.

Πολλοί Βούλγαροι είναι δυσαρεστημένοι για το υψηλό ενεργειακό κόστος, το χαμηλό επίπεδο ζωής και τη διαφθορά στη χώρα. Εικοσιπέντε άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με τραύματα ύστερα από συγκρούσεις με την αστυνομία στις χθεσινές διαδηλώσεις.

«Έχουμε αξιοπρέπεια και τιμή. Είναι ο λαός αυτός που μάς εμπιστεύτηκε την εξουσία και σήμερα τού την παραδίδουμε. Δε θα συμμετάσχω σε μια κυβέρνηση επί των ημερών της οποίας οι πολίτες υφίστανται ξυλοδαρμό από την αστυνομία και οι απειλές για διαδηλώσεις αντικαθιστούν την πολιτική συζήτηση», τόνισε ο Μπορίσοφ.

Ο πρωθυπουργός δε διευκρίνισε εάν θα επισπευσθούν οι βουλευτικές εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο.

Ο Μπορίσοφ τόνισε ότι η παραίτηση της κυβέρνησης θα υποβληθεί επισήμως το μεσημέρι ύστερα από μια τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Επίσης, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μην συμμετάσχει σε προσωρινή κυβέρνηση. «Δεν θα συμμετάσχουμε σε προσωρινή κυβέρνηση. Η εξουσία δεν ήταν ποτέ ο στόχος μου, ούτε και θα κερδίσω κάτι εάν οι πολίτες μας μισούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορίσοφ από το βήμα της βουλγαρικής βουλής.

"Κάναμε ήδη ό,τι καλύτερο μπορούσαμε προκειμένου να 'απαντήσουμε' στα αιτήματα των πολιτών που διαμαρτύρονταν» πρόσθεσε ο κ. Μπορίσοφ, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Μπορίσοφ είπε ακόμη πως η απειλή να εξελιχθούν σε αιματηρές διαδηλώσεις οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών ήταν αυτή που τον οδήγησε στην απόφαση της παραίτησης.

Οι Βούλγαροι βουλευτές επρόκειτο να ψηφίσουν, σήμερα, επί της παραίτησης του Βούλγαρου υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης Συμεών Ντιάνκοφ.

"Η παραίτηση του πρωθυπουργού αποτελεί αποσκίρτηση του κυβερνώντος κόμματος GERB από τα καθήκοντα και τις ευθύνες του» δήλωσε ο ηγέτης της βουλγαρικής κεντροδεξιάς Ιβάν Κόστοφ.

Μιλώντας από το βήμα της βουλγαρικής βουλής, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της κυβέρνησης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, ο ηγέτης του κόμματος Δημοκράτες για Ισχυρή Βουλγαρία (DSB) και πρώην πρωθυπουργός σχολίασε πως με την κίνηση αυτή, το GERB συναινεί με τις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης, του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP) και του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (DPS).

Ο κ. Κόστοφ κατηγόρησε το GERB ότι εγκαταλείπει την εξουσία σε μία στιγμή που ζητήματα - κλειδιά, όπως η φτώχεια, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη Βουλγαρία, οι υψηλές τιμές ρεύματος, η καταποέμηση των διαφόρων καρτέλ και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να επιλυθούν.

"Ο Μπορίσοφ απλώς παρέδωσε τη διακυβέρνηση της χώρας στο BSP και το DPS» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόστοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.

Την εκτίμηση πως η βουλγαρική κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραιτηθεί προκειμένου να «δαμάσει» τις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, διατύπωσε η Μεγκλένα Κούνεβα, πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και ηγέτης του κόμματος Βουλγαρία για τους Πολίτες.

"Ο Μπόικο Μπορίσοφ επέλεξε τη μόνη διέξοδο από αυτή την κατάσταση. Τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδες Βούλγαροι κατέβηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, τη δυσφορία και το θυμό τους» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κούνεβα, λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της βουλγαρικής κυβέρνησης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ.

"Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η παραίτηση δεν θα βελτιώσει τη φριχτή οικονομική κατάσταση του βουλγαρική λαού, που επιδεινώθηκε τα τελευταία τριάμιση χρόνια, αλλά ελπίζουμε πως θα ηρεμήσει η κατάσταση έτσι» σημείωσε η κ. Κούνεβα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτό που έγινε είναι ένα «καλό μάθημα» για όσους αποφασίσουν να υποτιμήσουν την εξουσία της κοινωνίας των πολιτών.

"Η Βουλγαρία χρειάζεται προσωρινή κυβέρνηση» τόνισε η κ. Κούνεβα.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ