Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο της Μαριέττας Γιαννάκου για τους βιασμούς γυναικών στην Ινδία

Την σημασία του διαλόγου κατά της βίας και των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και τα θέματα που σχετίζονται με το γυναικείο φύλο στις συνεδριάσεις της Ε.Ε. με την Ινδία, τόνισε η Υπάτη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, κα. Κάθριν Άστον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της επικεφαλής της ομάδος των ευρωβουλευτών της ΝΔ, κας Μαριέττας Γιαννάκου.

Την σημασία του διαλόγου κατά της βίας και των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και τα θέματα που σχετίζονται με το γυναικείο φύλο στις συνεδριάσεις της Ε.Ε. με την Ινδία, τόνισε η Υπάτη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, κα. Κάθριν Άστον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της επικεφαλής της ομάδος των ευρωβουλευτών της ΝΔ, κας Μαριέττας Γιαννάκου.


Στην ερώτησή της, η κα Γιαννάκου, άσκησε δριμεία κριτική στην επαίσχυντη και απαράδεκτη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά γυναίκες στην Ινδία, ιδίως στο Νέο Δελχί, λόγω του προβλήματος των βιασμών, που συνεχίζει να αυξάνεται, παρά τις εκάστοτε προσπάθειες των τοπικών αρχών. Η επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ινδίας και Ε.Ε., να αναλάβει δράσεις  οι οποίες θα  ενισχύσουν ουσιαστικά την κοινωνία των πολιτών και θα προωθήσουν τον σεβασμό για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ινδία.

Από την απάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου, προκύπτει ότι ο διάλογος με τις ινδικές αρχές επί του θέματος έχει ήδη αρχίσει και μάλιστα κατέχει εξέχουσα θέση στις τακτικές συνεδριάσεις μεταξύ Ε.Ε. και Ινδίας. Συγκεκριμένα, στόχος είναι να εκχωρηθούν πραγματικές εξουσίες στις γυναίκες που διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στα θεσμικά όργανα της τοπικής διακυβέρνησης ώστε να προωθήσουν τα δικαιώματα των γυναικών. Επιπλέον  η κα Άστον τονίζει ότι, τα θέματα των γυναικών βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της Ε.Ε. στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας. Μεταξύ των δράσεων της Ε.Ε. περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα σχετικά με την υγεία, την ευημερία των γυναικών καθώς και συνεχή παροχή βοήθειας σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, της εμπορίας παιδιών, των γάμων ανηλίκων, της ενδοοικογενειακής βίας και της εξάπλωσης του HIV/AIDS.

Αναλυτικότερα, σχετικά με τη δράση της Ε.Ε. που αφορά στην καταπολέμηση της βίας και των διακρίσεων κατά γυναικών, η Ύπατη Εκπρόσωπος τονίζει ότι το 1997, η Ε.Ε. συνέβαλε οικονομικά στη δημιουργία Ιδρύματος Κατάρτισης των Φύλων στο Νέο Δελχί, το οποίο προσφέρει δυνατότητες ανάπτυξης ικανοτήτων για γυναίκες με ηγετικό ρόλο και κατάρτιση σε θέματα φύλου για ευρύ φάσμα επαγγελματιών, στους οποίους συγκαταλέγονται κυβερνητικά στελέχη και ανώτεροι υπάλληλοι επιβολής του δικαίου. Το εν λόγω Ίδρυμα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των κοινοτήτων βάσης συμβάλλοντας στις προσπάθειες για τον περιορισμό των πράξεων βίας που στρέφονται κατά του γυναικείου φύλου στην Ινδία.

Σε δηλώσεις της η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας τόνισε τα εξής: "Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τις προσπάθειες και τη βοήθεια που έχει μέχρι σήμερα παρασχεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιστεύω ότι με  ημίμετρα και αποσπασματικές δράσεις δεν μπορούμε να  ασκήσουμε σοβαρή επιρροή διεθνώς και στη συγκεκριμένη περίπτωση να προστατεύσουμε εκατομμύρια γυναίκες από τη δραματική πραγματικότητα την οποία βιώνουν. Θεωρώ ότι έχει έρθει η ώρα να ανοίξει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μια ευρεία συζήτηση σχετικά με τη στάση της Ε.Ε. σε ανάλογες περιπτώσεις  και την ενεργοποίηση της ρήτρας τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους εταίρους μας. Η Ευρώπη οφείλει να διαφυλάξει το σύστημα αρχών και αξιών που οικοδόμησε όλα αυτά τα χρόνια. Η επιβολή αυστηρότερων μέτρων θα πρέπει να συζητηθεί, ακόμα και εάν πρόκειται για στρατηγικούς εταίρους και χώρες του μεγέθους της Ινδίας. Η Ε.Ε. διαθέτει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων εξωτερικής δράσης,  τα οποία υπό τον απαραίτητο συντονισμό, μπορεί να επιφέρουν σημαντικά και θετικά αποτελέσματα. Αυτό που, δυστυχώς, λείπει σήμερα είναι η πολιτική βούληση να τα χρησιμοποιήσουμε, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για σημαντικούς εμπορικούς εταίρους μας. Αυτό πρέπει να αλλάξει."

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ