Out of paper-έκθεση με δημιουργίες καλλιτεχνών από χαρτί, από αύριο, 23 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή το χαρτί ως πρώτη ύλη, δομικό στοιχείο και λιγότερο ως επιφάνεια, η γκαλερί TinT παρουσιάζει από τις 23 Φεβρουαρίου 2012 ως  23 Μαρτίου 2013, έργα καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν το χαρτί σαν κύριο εκφραστικό μέσο για διαφορετικές αναζητήσεις.

Με αφορμή το χαρτί ως πρώτη ύλη, δομικό στοιχείο και λιγότερο ως επιφάνεια, η γκαλερί TinT παρουσιάζει από τις 23 Φεβρουαρίου 2012 ως  23 Μαρτίου 2013, έργα καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν το χαρτί σαν κύριο εκφραστικό μέσο για διαφορετικές αναζητήσεις. Συμμετέχουν οι εικαστικοί Ελένη Αγγέλου, Νίκος Αλεξίου, Βάσω Γκαβαϊσέ, Ζωή Κεραμέα, Ιωάννα Ξημέρη, Βάσω Μανιδάκη, Ντόρα Οικονόμου, Άρτεμις Ποταμιάνου, Ελένη Ρήγα, Κώστας Χριστόπουλος, Στρατής Ταβλαρίδης και Ulrich Vogl.

 

Επίκεντρο της δουλειάς της ΕΛΕΝΗΣ ΑΓΓΕΛΟΥ είναι η σχέση της διαδικασίας της δημιουργίας με το τελικό αντικείμενο. Η δουλειά της αποτελεί μια ερευνητική δραστηριότητα, της οποίας ζητούμενο δεν είναι το αντικείμενο, αλλά η εφευρετικότητα και η δημιουργική ικανότητα. Στο έργο της το χαρτί γίνεται το πεδίο όπου αποτυπώνει ακατάληπτα "μηνύματα" μίας μόνο επαναλαμβανόμενης φράσης και αποσπασματικών εικόνων.

 

Η μετατροπή διακοσμητικών στοιχείων σε εννοιολογικά οριζόμενες απεικονίσεις στις εύθραυστες κατασκευές του ΝΙΚΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ, έχει σαν αποτέλεσμα την ανάδειξη της χειρωνακτικής ενασχόλησης σε πράξη στοχασμού. Ομοίως και ο θεατής καθοδηγείται σε μια υποσυνείδητη έστω αναφορά και αναζήτηση σχετικά με την προέλευση των μοτίβων.

 

Δομές, υπέρ-δομές και πλέγματα , που παράγονται και αναπαράγονται βασισμένες στην Ευκλείδεια γεωμετρία και στην Πλατωνική θεώρηση της υλικότητας, συνθέτουν τον βασικό ιστό του έργου της ΒΑΣΩΣ ΓΚΑΒΑΪΣΕ. Με αναφορές στην φύση (κρυσταλλικές δομές, fractals κ.α) αλλά και σε νοητικά συστήματα (αριθμοί, γλώσσα κ.α), υφαίνονται γεωμετρικά στοιχεία που δημιουργούν κόσμους.

 


Το χαρτί σαν αναδιπλούμενη επιφάνεια είναι κυρίαρχο υλικό στη δουλειά της ΖΩΗΣ ΚΕΡΑΜΕΑ. Το χρησιμοποιεί για την εκτύπωση των χαρακτικών της, για να σχεδιάσει με γραφίτη ή σινική μελάνη, το διπλώνει για να κατασκευάσει τρισδιάστατες δομικές μονάδες που τις ράβει μεταξύ τους για τη σύνθεση μεγάλων και μικρών γλυπτών, το κόβει με ψαλίδι και κοπίδι. Τα χαρτοκοπτικά της είναι η βασική αρχή για συλλεκτικά βιβλία της (artist's books), για τα κεραμικά της καθώς και για τα παιχνίδια της, όπως η εφαρμογή για το iPhone και iPad, "Mandala Memory", μέρος της οποίας είναι και τα πέντε χαρτοκοπτικά έργα της που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση.

 

Τα έργα της ΒΑΣΩΣ ΜΑΝΙΔΑΚΗ αναδεικνύονται ως αποσπάσματα μορφών παιδικών παιχνιδιών σε χαρτί, τοποθετημένα μέσα στο μικρο-χώρο μιας διάφανης βιτρίνας. Το χαρτί αποτυπώνει/αντιγράφει πλήρεις όγκους μικροσκοπικών παιχνιδιών. Τα έκτυπά τους αποσπασματικά ανασυντίθενται σε μια νέα μορφή. Η απλή συνθήκη της αντιγραφής στο χαρτί, γίνεται ο ρυθμιστής της μεταμόρφωσης. Ένα πορσελάνινο μπιμπελό ή μια πλαστική κούκλα, μετατρέπονται σε επιφάνειες που περιγράφουν το κενό στο εσωτερικό τους.

 

H ΙΩΑΝΝΑ ΞΗΜΕΡΗ αντικαθιστά το σχέδιο με μια ιδιότυπη διαδικασία αφαίρεσης υλικού από το χαρτί της (cut-out). H καθολική χρήση του λευκού και οι απανωτές επιστρώσεις ημιδιαφανούς χαρτιού δημιουργούν στα έργα της την τελική εικόνα ενός άυλου τοπίου. Η λεπτότητα και ευθραυστότητα των έργων θυμίζουν γιαπωνέζικη χειροτεχνία ενώ τα ασαφή τοπία που απεικονίζονται αφήνουν την αίσθηση της θέασης των ιμπρεσιονιστικών τοπίων.

 

Στο έργο της ΝΤΟΡΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ευτελή συνήθως υλικά διαμορφώνονται με μια σχολαστική διαδικασία σε αντικείμενα που ξετυλίγονται σαν μοτίβα που επαναλαμβάνονται, ενώ κάνουν αισθητή τόσο τη χειρωνακτική υφή της διεργασίας την οποία υφίστανται όσο και όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής τους. Το παράδοξο στο έργο της Οικονόμου είναι ότι ενώ τα αντικείμενα και οι επεμβάσεις της στο χώρο έχουν μια απόλυτη μορφοπλαστική αυτονομία, παραπέμπουν στην εμπειρία της διαδικασίας και την αίσθηση του χρόνου ως καταστατικού παράγοντα του έργου.

 

Την σειρά On the Origin of the species αποτελούν έργα-τρισδιάστατα μωσαϊκά. Η ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ τα δομεί χρησιμοποιώντας ψηφίδες-τετράγωνα από πολλαπλά στρώματα χαρτιού από σελίδες βιβλίων, που συνδέουν την σχέση της "Εξέλιξης των Ειδών" του Δαρβίνου με την εξέλιξη της Ιστορίας της Τέχνης. Τα έργα των καλλιτεχνών που χρησιμοποιούνται στη σειρά αυτή, αποτέλεσαν έμπνευση για μετέπειτα έργα γνωστών καλλιτεχνών. Είναι αλλοιωμένα και μεταφερμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν έργα-πάζλ όπου ο θεατής καλείται να ανακαλύψει τη σχέση του αναγραφόμενου κειμένου με την εικόνα.

 

Ο χρόνος και ο τόπος, η πραγματική και η τεχνητή μνήμη, αποτελούν το κεντρικό θέμα της έρευνας της ΕΛΕΝΗΣ ΡΗΓΑ. Οι ψηφιακά επεξεργασμένες φωτογραφίες της, άλλοτε δικιές της και άλλοτε ευρήματα (found objects), παρότι τραβηγμένες σε παρόντα χρόνο, λειτουργούν ως αντικείμενα από το παρελθόν. Μέσα από τη στατική αισθητική του στιγμιότυπου, επιδιώκουν να αποδώσουν τον χρόνο σε διάρκεια. Τα από-κομμένα (cut out) στο χαρτί σύμβολα play/backward/fast forward/stop/pause σηματοδοτούν τη διαχρονικότητα της εικόνας.

 

Κάθε ύλη υπόκειται στην αναπόφευκτη φθορά. Έτσι και τα εικαστικά έργα, αποτελούμενα από ύλες, φθείρονται και αυτά με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχει ένα σημείο στο χρόνο που η ίδια η φθορά γίνεται μέρος του περιεχομένου τους ή καθίσταται η ίδια το θέμα τους. Τούτα τα έργα του ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ είναι φτιαγμένα από αποκόμματα εφημερίδων που συντίθενται με τέτοιο τρόπο ώστε άλλοτε να φανερώνουν και άλλοτε να αποκρύπτουν τις δύο όψεις τους, αλλά πάντοτε να αναδεικνύουν τα όρια της αντοχής του υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένα.

 

Το σχέδιο είναι το αντικείμενο της δουλειάς του ULRICH VOGL. Ωστόσο ο καλλιτέχνης αντιμετωπίζει το σχέδιο με μια διευρυμένη έννοια: σχέδια με την κλασσική έννοια του όρου είναι η εξαίρεση μέσα στο σώμα της δουλειάς του, καθώς τα έργα του στην ουσία είναι μια συστηματική μελέτη πάνω στην "προέκταση του σχεδίου" μέσα στο χώρο ("extension of drawing"). O καλλιτέχνης συνθέτει χώρους σχεδιάζοντας με το φως. Σκιά, αντανάκλαση, κίνηση αντικειμένων και σχεδίων, δημιουργούν μαγικά-ψευδαισθησιακά μοντέλα/ περιβάλλοντα που ωστόσο δεν κρύβουν την απλότητά τους.

 

Ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΑΒΛΑΡΙΔΗΣ επέλεξε την τεχνική του paper cut ώστε τα έργα του να θυμίζουν παραδοσιακά εργόχειρα και να υπονοούν βιωμένους χώρους, λειτουργώντας παράλληλα σαν σύμβολα της προσπάθειας των ανθρώπων να υφάνουν τις ζωές τους.

 

Γκαλερί TinT

Χρυσ. Σμύρνης 13, 546 22 Θεσσαλονίκη

tel. + 30 2310 235 689 - tel./fax + 30 2310 220 191 - tint@otenet.gr - www.tintgallery.gr

 

Ώρες Λειτουργίας:

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12:00-15:00 & 18:00-21:00, Τετάρτη, Σάββατο: 12:00-15:00

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ