Η Ξάνθη διαδηλώνει στις 9 Μαρτίου για τη βία κατά των γυναικών με σύνθημα: «Δώσε τέλος στη σιωπή!»

H Πρωτοβουλία κατά της ομοφοβίας, του σεξισμού και του ρατσισμού Ξάνθης, καλεί την τοπική κοινωνία, αλλά και γυναίκες και άνδρες από άλλες πόλεις,  να συμμετέχουν στο κάλεσμα με στόχο την καταγγελία της βίας κατά των γυναικών πανελλαδικά και παγκόσμια με αφορμή το άγριο σεξουαλικό έγκλημα που συνέβη τα Χριστούγεννα στην Ξάνθη.

H Πρωτοβουλία κατά της ομοφοβίας, του σεξισμού και του ρατσισμού Ξάνθης, καλεί την τοπική κοινωνία, αλλά και γυναίκες και άνδρες από άλλες πόλεις,  να συμμετέχουν στο κάλεσμα με στόχο την καταγγελία της βίας κατά των γυναικών πανελλαδικά και παγκόσμια με αφορμή το άγριο σεξουαλικό έγκλημα που συνέβη τα Χριστούγεννα στην Ξάνθη.

Η Πρωτοβουλία κατά της ομοφοβίας Ξάνθης τονίζει πως η βία κατά των γυναικών είναι ένα καθημερινό φαινόμενο το οποίο δυστυχώς δεν αναδεικνύεται και θεωρείται ένα θέμα ιδιωτικό και ταμπού. Οι βιασμοί γυναικών όλων των ηλικιών  από  αγνώστους, από τους συντρόφους τους ή ακόμα και μέσα στο γάμο είναι ένα καθημερινό φαινόμενο το οποίο μένει στην αφάνεια εκτός και αν συνοδεύεται από δολοφονία όπως στην περίπτωση της Ξάνθης που έγινε πανελλαδικά γνωστό. 


Σύμφωνα με αφίσα που κυκλοφόρησε η παραπάνω πρωτοβουλία η βία κατά των γυναικών περιλαμβάνει πολλές εκφάνσεις: απαξίωση, απειλές, απομόνωση, αποκλεισμός, βιασμός, βρισιά, δολοφονία, εκβιασμός, εκφοβισμός, έλλειψη /παρεμπόδιση πρόσβασης στην εκπαίδευση και την ιατρική περίθαλψη, ενδοοικογενειακή βία, ενδυματολογικός παρεμβατισμός, εξαναγκαστική εκπόρνευση/ εγκυμοσύνη/ έκτρωση, κάψιμο, κλειτοριδεκτομή, λεκτικές προσβολές, ξυλοδαρμός, παραβίαση της ατομικότητας, περιορισμός ανεξαρτησίας, σεξουαλική παρενόχληση, ταπείνωση, τράφικινγκ, ψυχολογική βία.

 

Σύμφωνα με το κάλεσμα της ομάδας στη βία κατά των γυναικών συνηγορούν πολλοί παράγοντες, τους οποίους θέλουν να αναδείξουν στην εκδήλωσή που διοργανώνουν. «Καλούμε  στις  9 Μάρτη στην εκδήλωση με γενικό σύνθημα «Δώσε τέλος στη σιωπή!» Στη σιωπή που αναπαράγεται από τα συγκαλυπτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στη σιωπή που καλλιεργείται μέσα στην υποκριτική οικογένεια, στη σιωπή της πατριαρχικής κοινωνίας, στη σιωπή του σεξιστικού σχολείου, στη σιωπή των θυματοποιημένων γυναικών, στη σιωπή του μεροληπτικού δικαστικού συστήματος, στη σιωπή της μισογυνικής θρησκεία».

 

Όπως αναφέρουν:καλούμε για να δώσουμε ένα τέλος σε όλες αυτές τις σιωπές, καλούμε στην Ξάνθη για να καταγγείλουμε όλα αυτά στα οποία η τοπική κοινωνία έκλεισε τα μάτια και που βρίσκονται πίσω από κάθε μορφή βίας απέναντι στις γυναίκες, τον σεξισμό και την πατριαρχία. Γιατί οι βιαστές δεν είναι ράτσα ειδική, είναι άντρες καθημερινοί που δικαιολογούνται, καλύπτονται, αποκρύπτονται και προστατεύονται από την κοινωνία και τα ΜΜΕ.


H ομάδα τονίζει στο κάλεσμά της πως η εκδήλωση αυτή δεν έχει κανένα κομματικό χρωματισμό και συνεχίζει λέγοντας,  «θεωρούμε επιτακτική ανάγκη τη μαζική συμμετοχή στην πορεία αυτή, καθώς είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης, δίνοντας φεμινιστικό, αντισεξιστικό, αντιρατσιστικό χαρακτήρα, απαντώντας στο σεξισμό,  στο ρατσισμό  και τις εκφράσεις αυτοδικίας  που καταγράφηκαν αμέσως μετά το περιστατικό βίας από μεγάλη μερίδα του κόσμου». 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πορεία το Σάββατο στη 13.00, με προσυγκέντρωση στο πολυτεχνείο Ξάνθης και εκδήλωση στις 18.00 το απόγευμα στο εργατικό κέντρο Ξάνθης. Οι ομιλήτριες που θα συμμετέχουν και οι εισηγήσεις τους είναι οι παρακάτω:

Σίσσυ Βωβού-Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

«Οι μεγάλες δίκες βιασμών  τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ελλάδα και η αντιμετώπισή τους».

Ομάδα Terminal 119-για την κοινωνική και ατομική αυτονομία

«Ο ριζοσπαστικός φεμινισμός στην εποχή και τη χώρα των τεράτων».

Δήμητρα Κογκίδου- Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Θα υπάρξει μετακίνηση με λεωφορείο από Αθήνα  και Θεσσαλονίκη. Τηλέφωνα επικοινωνίας για τη μεταφορά μπορείτε να βρείτε στο blog της ομάδας: stop-omofovia-xanthi.blogspot.com

 


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ