Bloomberg: ''Σεληνιακό τοπίο η Ελλάδα!!''

"Σεληνιακό τοπίο" χαρακτηρίζει μία ενδεχόμενη μετά-ευρώ Ελλάδα, σε σημερινό του δημοσίευμα, το πρακτορείο Bloomberg."Ένα σενάριο σεληνιακού τοπίου, όπου ό,τι μπορεί να μετακινηθεί θα φύγει, είναι σίγουρα ένα σενάριο που κανείς μπορεί να περιμένει. Το βραχυπρόθεσμο σενάριο είναι αυτό του χάους", τονίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Μάικλ Σπενς, περιγράφοντας μία Ελλάδα εκτός ευρώ.


"Σεληνιακό τοπίο" χαρακτηρίζει μία ενδεχόμενη μετά-ευρώ Ελλάδα, σε σημερινό του δημοσίευμα, το πρακτορείο Bloomberg.

"Ένα σενάριο σεληνιακού τοπίου, όπου ό,τι μπορεί να μετακινηθεί θα φύγει, είναι σίγουρα ένα σενάριο που κανείς μπορεί να περιμένει. Το βραχυπρόθεσμο σενάριο είναι αυτό του χάους", τονίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Μάικλ Σπενς, περιγράφοντας μία Ελλάδα εκτός ευρώ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οικονομολόγοι και αναλυτές αγορών περιγράφουν λεπτομερώς αυτό το σκηνικό: κλειστές τράπεζες, καταρρέουσες επιχειρήσεις, δελτίο για τα τρόφιμα, άλμα του δημόσιου χρέους και βίαιες διαδηλώσεις.

Μάλιστα, το πρακτορείο καταγράφει αντικρουόμενες απόψεις για το αν θα ωφελούσε την Ελλάδα η έξοδος από το ευρώ και η υιοθέτηση μίας νέας δραχμής.

Η πλειονότητα των αναλυτών που επικαλείται το Bloomberg αναφέρουν πως η Ελλάδα δεν έχει τις παραγωγικές βάσεις για να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής, η οποία υποτίμησε το νόμισμά της μετά τη χρεωκοπία της και επέστρεψε στην ανάπτυξη.

Από την άλλη, το γερμανικό ινστιτούτο Ifo διατηρεί μία πιο αισιόδοξη στάση, θεωρώντας την ελληνική έξοδο μία καλή εναλλακτική στη λιτότητα, φέρνοντας ως παράδειγμα τόσο την Αργεντινή όσο και την προσωρινή έξοδο της Ιταλίας από το ευρωπαϊκό σύστημα ισοτιμιών το 1992 και την υποτίμηση του νομίσματος της Ταϊλάνδης το 1997.

Για να διαβάσετε το άρθρο στα αγγλικά πατήστε εδώ

Πηγη: www.emea.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ